EYT düzenlemesinin kabul edilmesiyle birlikte 2 milyondan fazla kişi yıllardır hayalini kurduğu emekliliğe ilk adımı attı. 3 Mart Cuma günü Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren EYT düzenlemesinin ardından milyonlarca kişi sabahın ilk ışıkları ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerinin yolunu tuttu. Fakat emekli olabilen kadar emeklilik hakkı elde edemeyen birçok kişi var. Sosyal Güvenlik Kurumu, EYT genelgesi ile EYT düzenlemesinden yararlanamayanlara toptan ödemesi, prim borçlanması ve birden fazla sosyal güvenlik kurumu kapsamında çalışanlar konusundaki kafa karışıklığına açıklık getirdi.

BORÇLANMA İLE PRİM TAMAMLAYANLAR TOPLU ÖDEMEDEN YARARLANACAK
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yayımladığı genelgeye göre, resen emekli edilen kamu personeli EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Borçlanma ile veya çalışarak emeklilik primini tamamlayanlar toplu ödeme alacak. Hizmet borçlanması ile isteğe bağlı sigorta primleri de ilgili kapsamda değerlendirilecek.
Emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını doldurmaya anlar bağlı bulunan sosyal güvenlik merkezi ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunarak, ödemiş oldukları prim tutarlarının toplu şekilde geri alabilecek. Sigortalının vefatı durumunda hak sahibi yakınları da toptan ödeme talep edebilecek. Hizmet borçlanmasıyla isteğe bağlı sigorta primleri de aynı kapsamda değerlendirilecek. Aynı zamanda, fazladan yapılan askerlik ve doğum borçlanmaları da geri alınabiliyor.  Fakat genel sağlık sigortası ve kısa vadeli sigorta kollarına yönelik primler ise, iade edilmiyor.

3 MART SONRASI İŞTEN AYRILANLAR EMEKLİ OLABİLECEK
Takvim Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre; askeri memur, subay, gedikli erbaşlar hakkında ahlak noktasında hüküm, yetersizlik, disiplin nedeni ile ya da askeri mahkemeler tarafınca verilecek kararlar üzerine yasanın yayımlandığı 3 Mart ve sonrasında işten ayrılması durumunda emeklilik hakkından yararlanılabilecek. Bu kapsamda kadın ve erkek personellerde 25 yıl hizmet koşulu aranacak. Hizmet süresi 25 yıldan az olanlar toplu ödemeden faydalanabilecek.

YAŞ İÇİN GEÇERLİ OLAN ŞART DEĞİŞMEDİ
EYT yasasına göre kısmi emeklilik konusunda mevcut uygulama değişmedi. SSK'lı olarak 3 bin 600 günle, Bağ-Kur şartlarında da 5 bin 400 günle emeklilikte aranan yaş şartı devam ediyor. Bu nedenle, prim günü 3 bin 600'ün üzerinde olan SSK'lı kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilirler
 

Editör: Anıl Kılıçlı