Arnvutköy'de 3. havalimanı ve Kanal İstanbul projelerinin yapılacağı köylerdeki arazi sahiplerine TOKİ'den istimlak yazıları gönderilmeye başlandı. Köylülere peyderpey istimlak kararları gelirken, istimlak bedellerinin beklenenin en az 20'de 1'i kadar olduğu görüldü.

Havalimanı ve kanal projesinin duyulmasının ardından, projenin yapılacağı Karadeniz kıyısında arsa fiyatları fırlamış, arazi sahipleri metrekare başına 450-500 lira ister olmuştu.

Metrekaresi 22-55 lira
Kanal İstanbul ve 3. havalimanının yanı sıra yeni 'kent'ler de planlanan bölgedeki, Yeniköy, Akpınar, Ağaçlı, Tayakadın ve İhsaniye köylerine kamulaştırma ile ilgili TOKİ'den yazılar gönderildi. Yazıda, 6 Mayıs 2013'te Başbakanlık'ça sahibi oldukları araziler hakkında kamulaştırma kararı verildiği hatırlatılarak, pazarlık için TOKİ'ye gitmeleri istendi. Bazı köylüler TOKİ'ye gitti. Ancak arazilerine metrekaresi 22 ila 55 lira değer biçildiğini öğrenince teklifi geri çevirdiler.
Köylerinde kalmak istiyorlar
Kahvehanelerin başlıca sohbet konusu kamulaştırma. İnsanlar yüksek bedel verilmesini değil köylerinde kalmak istiyor. Ancak uzun vadede o bölgede tutunamayacaklarının da farkındalar. Bu nedenle başka bir yere yerleşebilmek için daha adil bir fiyat belirlenmesini talep ediyorlar.
Arazilerinin sigara parasına satın alınmak istendiğini söyleyen vatandaşlar, "Köylüyü batırıyorlar. Güvendiğimiz Başbakan bize bunu yapıyor. 15 gün de süre koymuşlar" diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.

Tebligatlarla TOKİ'ye gittiklerinde arazileri için metrekaresine 20 lira teklif edildiğini belirten vatandaşlar, haklarını aramak için gerekirse İnsan Hakları Mahkemesi'ne gimekten çekinmeyeceklerini ifade ediyorlar.

'Geleceğimiz karanlık'
Havaalanına karşı olmadıklarını, ancak mağdur olmak istemediklerini ifade eden bölge sakinleri, "Biz köylüyüz. Buraya havaalanı ile birlikte modern yerleşim yerleri kurarlar, biz artık buralarda yaşayamayız. Buraların geleceği parlak olabilir ancak bizim buradaki geleceğimiz parlak değil" ifadeleriyle, endişelerini dile getiriyorlar.
 

Editör: Haber Merkezi