Ulusal medyaya göre daha fazla toplumsal ve lokal meselelere eğilen yerel gazeteler, maddi imkansızlıklarla boğuşarak birer birer kapanıyor. Bu durum, halkın büyük ve tek kaynaklardan haber almasına yol açarak aslında temel haklardan biri olan 'haber alma hakkı'nı da büyük bir tehlikeye atıyor.

HER YERDE YEREL GAZETELER KAPANIYOR

Erdoğan Özel görüşmesi saat kaçta? Görüşmede Gezi Parkı detayı Erdoğan Özel görüşmesi saat kaçta? Görüşmede Gezi Parkı detayı

Halk TV’de Yeni Bir Sabah programını sunan usta gazeteci İsmail Küçükkaya yerel gazetelere her  gün yer verirken, Yalçın Bayer köşesinde, “İsmail Küçükkaya’nın önceki günkü yayınında Zonguldak’ta yerel 5 gazetenin kapatıldığını acı bir dille  anlatılıyordu. Trakya’da da bakıyoruz, kapanmaya aday gazetelerin olduğu  söyleniyor. Bir yanlış yapıldığı konuşuluyor. Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan gelirlerinin, gazetelerden ayrı yeni kurulan internet sitelerine aktarılmasının gazeteleri sıkıntıya soktuğu konuşuluyor. Şimdiden 100’e yakın gazetecinin işsiz kaldığı, matbaaların kapandığını belirtiliyor.  Bu konu daha da büyüyecek gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Bayer yazısının devamında, “Basın İlan Kurumu ivedi şekilde tüm deprem bölgesinde daha çok destekte bulunmalıdır. Raporda belirtilen bir nokta oldukça mühimdir. Deprem öncesinde, yerel idare birimleri 431 bin 810 TL’ye kadar ihalesiz alım yapabilirken deprem sürecinde bu rakam 5 milyon TL’ye çıkarılmıştır. Resmi ilanlar ve reklamlar yoluyla yerel basına maddi kaynak sağlanmalıdır. Kentin haber alma hakkı esas alınmalı, basın emekçilerimiz ve kent hafızamız görmezden gelinmemelidir” dedi.

Editör: Anıl Kılıçlı