Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Aylık ve yıllık olarak belli olan enflasyon rakamları, memur ve emekli maaşları için birinci derecede belirleyici bir etken.

ENFLASYON ARTTI

Haziranda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 3.92 arttı, yıllık bazda TÜFE yüzde 38.21 oldu.

MAAŞLAR NE OLACAK?

Bu ay en düşük memur maaşı net 22 bin lira olacak. Tabanın üzerinde maaş alanlar için ise oransal artış uygulanması tahmin ediliyor.

AK Partili Abdullah Güler yaptığı açıklamada,"Seyyanen net 8 bin 77 liralık artışı ön görüyoruz. En düşük memur maaşı, Temmuz'da yüzde 17,55 sözleşme ve enflasyon farkı artı 8 bin TL seyyanen zam ile 22 bin 17 TL'ye çıkartılacak. Ortalama memur maaşı 25 bin TL'ye yükselecek." dedi.

Haberler tekrar gelmeye başladı; Kripto parada batıp intihar etti Haberler tekrar gelmeye başladı; Kripto parada batıp intihar etti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kurban Bayramı’nı gerekçe göstererek 3 Temmuz’da açıklaması beklenen enflasyon oranlarını bugün ertelemişti. TÜİK'in ilk 5 aylık enflasyonu oranı 15.26 olmuştu.
Haziran verisiyle birlikte bu oran 6 aylıkta yüzde 16,77 olarak açıklandı. Öğretmen, doktor, polis, başkomiser, uzman öğretmen, hemşire, önlisans, lisans ve ortaöğretim mezunu memurlar yeni dönemde alacakları zam oranları haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla netlik kazandı. 6 aylık enflasyon rakamları yüzde 16,77 geldi ve böylece memur enflasyon farkı kesinleşti. Memur enflasyon farkına yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı ilave edilerek refah payı hariç memur zammı yüzde 16,77 oldu.
Enflasyon zammının dışında memura ayrıca seyyanen de zam gelmesi bekleniyor. Kulislerde konuşulan oranlar ise şöyle:
"Seyyanen zam en alttan en üste tüm memur gruplarına aynı miktarda ödeme. 25 bin alana da 7 bin, 11 bin alana da 7 bin ilave olacak. En düşük seyyanen zam 7 bin lira ve üzerine yüzde 25 bandında ek bir zam gündemde."

Editör: Anıl Kılıçlı