İYİ Parti ile CHP arasındaki yerel seçimde izlenecek yol haritası için görüşme sona erdi. Herkesin takip ettiği görüşmeden çıkan sonuç CHP'nin lehine olmadı.

CHP’nin önerisini görüşmek üzere toplanan İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nda (GİK) yapılan gizli oylamada, 14’e karşı 35 oyla CHP’nin seçim işbirliği önerisi reddedildi.

İYİ PARTİ İŞBİRLİĞİNE NEDEN 'HAYIR' DEDİ?

Özellikle Ankara ve İstanbul’da muhalefetin seçime ayrı girmesinin muhalefetin adayları aleyhine sonuç doğuracağına dikkat çeken GİK üyeleri, “İstanbul ve Ankara’da göz göre göre seçimin iktidara hediye edilmemesi gerektiğini” ifade ettiler.

İYİ Parti tarafında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş'a eleştiriler yöneltildi. Bazı GİK üyeleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu Cumhurbaşkanı adaylığı önerdiklerini, ancak bu iki ismin cumhurbaşkanı adayı olma cesaretini gösteremediğini belirtti.

Bu üyeler Yavaş ve İmamoğlu için “Cumhurbaşkanlığını reddeden iki belediye başkanının, belediye başkanlığını kaybetme kaygısı olmaması gerektiği” eleştirisi yöneltti.

İYİ Parti’nin şimdiye kadar kendi başına hiç seçime girmediğini savunan ittifak karşıtı üyeler, yerel seçimlerin “partinin kendi kimliğiyle, seçmenin terazisinde tartılabilmek için en uygun zemin olduğu” görüşünü dile getirdiler.

"SEÇMENE ANLATAMAYIZ"

İYİ Parti kulislerine yansıyan bilgilere göre CHP’nin seçim işbirliği önerisine “hayır” denilmesinde bu karar değişikliğinin kamuoyuna anlatılmasında güçlük çekileceği kaygısı etkili oldu.

Akşener’in Altılı Masa’dan kalkıp, tekrar oturmasının hala seçmene ve kamuoyuna anlatılamadığı ve seçmen nezdinde “güven kırılması” yarattığı değerlendirilerek, benzer şekilde önceden ilan edilen “tek başına seçime girme” kararındaki bir değişikliğin seçmenin kafasını karıştıracağı gibi, rakipleri tarafından da seçim kampanyasında aleyhte kullanılacağı değerlendirmesi yapıldı.

CHP İÇİN ARTIK TEK ALTERNATİF 'HEDEP'

MHP'de 3 Mayıs; Türkçülük gitti Milliyetçilik geldi MHP'de 3 Mayıs; Türkçülük gitti Milliyetçilik geldi

İYİ Parti ve Zafer Partisi ile diyalog kanallarının şu an için kapalı olması nedeniyle CHP için şu an tek ve işe yarar alternatif HEDEP kalmış durumda. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, HEDEP’lebir görüşme takvimlerinin olup olmadığı sorusuna “Halk buluşmaları yapıyorlar. Halk buluşmaları takvimimiz yoğun, sonrasında bir randevu talep edeceğiz’ dediler. Onlar bir ‘Randevu talep edeceğiz’ dedikleri için bekliyoruz” yanıtını vermişti.

HEDEP ise MYK’da kendi adaylarıyla seçime girme görüşünün ağırlık kazandığını, bu konudaki nihai kararı PM’nin vereceğini duyurmuştu.

CHP kaynakları, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi ile henüz bir görüşme planlanmadığını ifade ediyor.

Editör: Anıl Kılıçlı