Azerbaycan Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteği Ajansı ve Üçüncü Sektor İctimai Birliyi katkılarıyla İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği ev sahipliğinde düzenlenen Karabağ Azerbaycan’dır İstanbul Forumu’nda önemli mesajlar verildi.

Foruma İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği (İSTAD) Başkanı Sefer Karakoyunlu, İSTAD Başkan Yardımcısı Metin Yıldırım, Üçüncü Sektor Sosyal Birliyi Proje Başkanı Nahid Canbakışlı, Azerbaycan Diaspora Temsilcisi Toğrul Allahverdi, Kent Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi Celal Karaali, Yeni Çağ Azerbaycan İmtiyaz Sahibi Agil Alesger, kadın hakları savunucusu Hayrunnisa Bakkıran katıldı.

Moderatörlüğü üstlenen İSTAD Başkan Yardımcısı Metin Yıldırım’ın katılımcıları selamlama konuşmasıyla başlayan Karabağ Azerbaycan’dır İstanbul Forumu, önemli konukların konuşmalarıyla devam etti.

KARAKOYUNLU: AZERBAYCAN BİTMEYEN BİR DAVADIR

Türkiye’de kardeş vatan Azerbaycan’ın haklarını yurtiçi ve yurt dışında savunma adına en aktif rollerden birini üstlenen İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Sefer Karakoyunlu, Azerbaycan’dan gelen konukları ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Karakoyunlu, “Azerbaycan bitmeyen bir davadır. Çünkü birçok toprağımız halen işgal altındadır. Azerbaycan davası sadece Azerbaycan’ın değil, Türkiye’nin ve Türk dünyasının da davasıdır. Çünkü Azerbaycan coğrafya olarak dünyanın en önemli merkezlerinden biridir. Maalesef Azerbaycan’ın topraklarının önemli kısmı uzun yıllardır işgal altında kaldı ve dünya buna sessiz kaldı. Ancak son iki yıldır Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti demir yumruklarını masaya vurarak bu işin böyle gitmeyeceğini gösterdiler.” dedi.

“28 YIL ÖNCE YALIN AYAK GİDEN ÇOCUKLARIMIZ TANK ÜZERİNDE GERİ DÖNDÜ”

Karabağ’ın tıpkı bir Çanakkale gibi tarihsel bir kazanım olduğunu vurgulayan Karakoyunlu, “28 yıl önce oradan yalın ayak gitmek zorunda kalan çocuklarımız, tankların üzerinde geri döndü ve dağları taşları ezerek topraklarımızı büyük bir mücadeleyle geri aldı.” dedi.

“TÜRK’ÜN FARKI”

Karakoyunlu yaşanan son çatışmalarla ilgili konuşarak, “Karabağ işgalinde Azerbaycanlı kardeşlerimizin toprakları terk etmesi için 3 saat süre verilirken, bizim askerimiz oraya gidip Ermeni kapısını çalarak, “Teyze bir ihtiyacın var mı?” şeklinde bir yaklaşım gösterdi. İşte ben bunları görüp anladım Türk’ün yüceliğini ve büyüklüğünü.” ifadelerini kullandı.

AŞÇI: AZERBAYCAN YALNIZ DEĞİLDİR

Aslen Ardahanlı olduğunu söyleyen Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdür Yardımcısı Murat Aşçı, “Bu meselelerle ilgili serhat şehirlerimiz Kars-Ardahan-Iğdır olarak birçok faaliyet yürüttük. Türkiye ve Azerbaycan kardeşliğini kültürel ve sosyal anlamda bir bütün olarak ele alınmasını istiyoruz. Bu noktada tüm STK’ların ve sosyal kuruluşların, bir araya gelerek her yerde dile getirmelerini istiyorum. Azerbaycan yalnız değildir.” dedi.

KARAALİ: TÜRK HALKI, AZERBAYCAN’A YAPILANLARI YENİ ÖĞRENİYOR

Görenler inanamadı; Bir gecede mevsim değişti, tam 25 derece Görenler inanamadı; Bir gecede mevsim değişti, tam 25 derece

Forumda konuşan Kent Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi Celal Karaali 30 yıldır İstanbul’un toplumsal hafızasını tutan bir yayın organının sahibi olarak Türk halkının Azerbaycan’a yapılan kötülüklere karşı bilinçlenmesi için elimizden geleni yaptık. Sefer Karakoyunlu’nun da büyük emek ve mücadelesi sayesinde bizlerde yayın organı olarak elimizden geldiği kadar halkı bilinçlendirmeye çalıştık. Şunu sevinerek söylemek isterim ki; 44 gün süren Karabağ savaşından sonra ve Türkiye ana akım medyasının Karabağ’a daha çok yer vermesiyle birlikte Türkiye halkı konular hakkında bilinçlenmeye başladı. Yeterli mi? Hala değil.

Karaali, ”Ermenistan devletinin Karabağ’da, Hocalı’da yaptıklarını Türk halkı son yıllarda öğrendi. Şimdi artık Hocalı Katliamı Türk medyasında ve kamuoyunda her yıldönümünde geniş yer bulmaya başladı. Amacımız Türkiye’nin Trakyasının, Karadenizinin, İç Anadolusun , Güneydoğu Anadolusunun bu konularda daha fazla hassasiyet göstermesi ve daha fazla bilgi sahibi olmasıdır.” diye konuştu.

CANBAKIŞLI: SONUNDA DEMİR YUMRUĞUMUZU VURDUK

Üçüncü Sektor Sosyal Birliyi Proje Başkanı Nahid Canbakışlı forumda söz alarak, “Yıllardır yapılan zulümlere karşı artık başımızı kaldırdık ve demir yumruğumuzu masaya vurarak buradayız dedik. Karabağ’da işgalin ilk başladığı yıllarda ne yazık ki devletimiz ve ordumuz bu kadar güçlü değildi, halkımızda da tabi ki milliyetçilik vardı ancak milli birliği bu kadar sağlam tutacak bir liderimiz yoktu. Sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü iradeleriyle ordumuz diplomatik ve coğrafi engelleri aşarak topraklarımıza ulaştı ve Karabağ zaferini elde ettik.

Bundan sonra da aynı kararlılıkta devam ederek, askeri, diplomatik ve medyatik olarak tüm gücümüzle Azerbaycan’ın ezilen haklarını bir bir geri alacağız.” ifadelerini kullandı.

ALESGER: MEDYAYA BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Azerbaycan’dan gelip foruma katılan Yeni Çağ gazetesi İmtiyaz Sahibi Agil Alesger, “Medyaya bu konularda büyük iş düşüyor. Ermenistan lobisini uzun yıllardır bu şekilde medya gücüyle oluşturdu. Bizim de artık küresel anlamda Türk lobisini güçlendirmemiz için daha çok iş birliği içinde çalışmamız gerekiyor. Türk birlik olduğu zaman karşısında hiçbir lobinin duramayacağını düşünüyorum” dedi. Fazıl Anıl Kılıçlı/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı