Cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylarının belirleneceği 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri öncesi sandık güvenliği konusu internet üzerinden araştırılmaya başlandı. 2014 yılından bu yana yerel ve genel seçimlerle birlikte toplamda 8 seçimde görev yapan Oy ve Ötesi Derneği, gönüllü kadrosu ile yeni seçimde de görev alacak. Impact Hub’da gerçekleşen basın toplantısında seçim güvenliği, eğitim ve gönüllü sandık müşahitliği gibi pek çok konu ele alındı.  

Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Oytun ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hande Turan’ın ev sahipliği yaptığı toplantıda KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır, ise konuşmacı olarak yer aldı. 

OYTUN: HEDEF 100 BİN GÖNÜLLÜYE ULAŞMAK
Seçim takviminin açıklanmasıyla birlikte çalışmalarına hız verdiklerini aktaran Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Oytun, 2023 Genel Seçim’lerinde gönüllü olarak yer alacaklarını söyledi. Oytun, “Bu seçimler için yenilediğimiz yazılım altyapımız var. Mobil uygulamamızda bu sene ilk kez kullanacağımız OCR teknolojisi ile bize ulaştırılacak tutanak görüntülerini çok daha hızlı doğrulama şansına sahip olacağız. Herkes bu mobil uygulama sayesinde bize veri ulaştırabilir, oluşturacağımız referans veri tabanına destek sağlayabilir. Bu seçimde 100 bin Oy ve Ötesi gönüllüsünün desteğiyle Türkiye’deki tüm seçim sandıklarından veri toplamayı hedefliyoruz.” dedi. 

TURAN: PARTİ AYIRMAKSIZIN SEFFAF VE ADİL BİR SÜREÇ
Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hande Turan ise “Siyaset sahnesindeki her türlü kutuplaşmadan uzak, barışçıl, şeffaf ve adil bir süreç için sivil katılım şart. ‘Demokrasiden Tarafız’ söylemimizde vatandaşın kendisine dair bulabileceği bir şeyler olduğuna eminiz. Bunun güvencesi ve samimiyetiyle hazırlanıyoruz. Saha ekiplerimiz hazır, kayıtlarımız bugün itibariyle açılıyor. Seçim sürecinde sosyal medya hesaplarımızdan yasal güncellemelere, eğitimlerimize ve sistemimize dair duyuruları da paylaşacağız” ifadelerini kullandı.  

AĞIRDIR: SEÇİMDE KORKUYU DEĞİL UMUDU YÜKSELTMELİYİZ

KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır ise seçimlere katılım oranının dünyadaki pek çok ülkeye göre Türkiye’de fazla olduğunu söyledi. Ağırdır, 370 bin civarı göçmenin genel seçimde oy kullanacağını belirtti. Seçimde korkuyu değil umudu yükseltmenin gerekliliğine değinen Ağırdır, gençlerin seçimde önemli rol oynayacağından bahsetti. Ağırdır, “2023 seçimlerinde katılım oranı belirleyici bir rol oynayacak. 6 milyon genç ilk kez oy kullanacak. Yaptığımız kamuoyu araştırmalarında 30 yaş altı genç seçmenin, sorunlarının siyaset marifetiyle çözüleceği konusunda inançlı ya da umutlu olmadığını gözlemliyoruz. Bu olumsuz durumu aşmamız ülkemizin demokratik gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Oy ve Ötesi’nin tarafsız sandık müşahitliği organizasyonu gençlerimizin katılımcı demokrasi ile tanışması ve oy vermenin ötesinde geçmeleri için önemli bir fırsat”dedi.     

SEÇİM GÜNÜ GÖNÜLLÜLER NE YAPACAK ?
Oy ve Ötesi Derneği, Türkiye’nin 50 büyük şehirde seçim kuralları, gönüllü sandık müşahitliği ve tutanak verisi toplama süreçlerine dair güncel bilgileri kapsayan eğitimler verecek. Ayrıca seçim yasaklarının sona ermesi ve sandık verilerinin paylaşılmaya başlandığı ilk andan itibaren sandık verilerinin analizini yaparak elde edilen sonuçlar resmi veriler ile karşılaştırılacak ve kamuoyu ile paylaşılacak. Dernek, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen deprem felaketinden etkilenen seçim bölgelerine oy verme süreçlerini takip etmek için özel gönüllü organizasyonlar yapacak. Son olarak Optik Karakter Tanıma (OCR) teknolojisi ile fotoğrafı çekilen sandık tutanaklarının verileri otomatik olarak sayısal hale getirilecek. Bu yöntemle sahadan gelen sandık verileri daha hızlı işlenebilecek. SÜLEYMAN ÇAY-KENT YAŞAM HABER MERKEZİ