Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden birine giderken enflasyon her ne kadar baz etkisiyle düşüş eğiliminde olsa da çok büyük zirvelerden geri çekildiği için fiyatlara çok yansımadığı görülüyor.

KURU SOĞAN 30 LİRAYI BULDU

2022’de fiyatı yüzde 314 artan soğana, bu yılın ilk 3 ayında yüzde 101 zam geldi. Fiyatlar 30 TL’yi buldu. Üreticiler, “Plansızlık sürdükçe bugün soğanı yarın biberi konuşuruz” dedi.

MERKEZ BANKASI'NDAN İYİMSER TAHMİN

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon tahminlerini 2023 yıl sonu için yüzde 22,3, 2024 yıl sonu için yüzde 8,8 seviyesinde tuttuklarını açıkladı.

Merkez Bankası yayınladığı enflasyon raporunda şu ifadelere yer verdi;

İthalat fiyatlarında küresel talep görünümü ile uyumlu olarak 2023 yılı için aşağı yönlü beklentimiz devam etmektedir. 2024 yılında ise küresel iktisadi faaliyetle uyumlu olarak sınırlı bir oranda artış bekliyoruz.

Gıda fiyatlarının, 2023 yılında, önceki tahminimizle uyumlu olarak yüzde 22, 2024 yılında ise yüzde 11,5 oranında artacağını varsaydık.

Tahminlerimizde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek 2023 yıl sonu tahminimizi yüzde 22,3; 2024 yıl sonu tahminimizi de yüzde 8,8’de sabit tuttuk.

HAKAN: MUHALEFET YİNE SOĞANA SARDI

Öte yandan kuru soğan fiyatları birkaç yıldır gündemde ve seçimlerde polemik konusu oluyor. Gazeteci Ahmet Hakan da soğan fiyatlarıyla ilgili bir değerlendirmede bulunarak şunları söyledi;

"Muhalefet yine soğana sarmış durumda. Eğer bu seçimde de soğan gündemine rağmen Erdoğan kazanırsa... “Soğan, muhalefete uğursuzluk getiriyor” diyeceğim." 

Editör: Anıl Kılıçlı