Türkiye, uzun süredir tartışma konusu olan EYT konusunda yasal düzenlemeyi yapmış ve milyonlarca kişi EYT'den yararlanarak emekliliğe hak kazanmıştı. Mart ayında başvurularını yapan EYT'lilerin büyük bir bölümünün aylığının henüz bağlanmadığı biliniyor. Aylığı halen bağlanmayan EYT'liler internette ne yapmaları gerektiğini araştırıyorlar.

MALİ MÜŞAVİR AÇIKLADI

Milletvekili maaşlarına 4 emekli maaşı kadar zam geliyor Milletvekili maaşlarına 4 emekli maaşı kadar zam geliyor

Konuyla ilgili Milliyet'e değerlendirmelerde bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, "EYT’liler mart sonu itibarıyla emekli olmak için dilekçelerini verdiler. Dilekçe verildikten sonraki ay EYT’liler emekliliğe hak kazanabiliyorlardı. EYT’lilerin nisanda emekli olması beklenirken, bazı sebeplerden dolayı emeklilikleri gecikti" dedi.

DOSYALAR BEKLENİYOR

Bayram, açıklamalarının devamında şunları söyledi: 

"Bunun sebebi o vatandaşlarımızın başka şehirlerde, iş yerlerinde olan çalışmaları, dosyalarında gözükmemesidir. Bundan dolayı başka SGK İl Müdürlükleri’ne yazı yazıldığı ve bu dosyalar beklendiği için emeklilikleri gecikmiş durumda.

-EYT’liler arasında eksik prim günleri olanlar varsa emekli olamıyorlar. 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında primi olanlar emekli olabilecekler. Burada e-Devlet üzerinden bakarak eksik olan prim günlerini tamamlayarak emekli olabilirler.

-BAĞ-KUR’da prim borcu olanların emekli olabilme durumu söz konusu değil ancak SSK’da yatırılan prim üzerinden hesaplama yapılıyor. Prim yatırılmadıysa bu yatırılmış bir sigorta primi olarak dikkate alınmıyor ve emeklilik hesabı yapılmıyor.

-EYT’li vatandaşlarımızın en az yüzde 60’ı çalışmaya devam ediyorlar. Sosyal güvenlik destekleme priminin işveren tarafından yatırılmasıyla birlikte maaş almaya devam ediyorlar. Tabii kıdem tazminatı alabilenler var. Bunlar eğer ikinci bir işte tekrar çalışırlarsa kıdem tazminatı alabiliyorlar.

SGK'DAN AVANS ALABİLİRLER

-EYT’lilerin aylık bağlama işlemleri eğer eksik bir evrakları yoksa, sigorta primleri tamamsa, başka bir dosya birleştirme yapılmayacaksa hemen emeklilik işlemleri başlatılabilir. Eğer EYT’liler 90 gün içerisinde emekli aylığı alamazsa burada SGK’dan avans alabilme durumları mevcut."

Editör: Anıl Kılıçlı