Almanya’da başta Türkiye kökenliler olmak üzere göçmenlerin uzun yıllardır beklediği çifte vatandaşlığı kolaylaştıran düzenleme konusunda beklenen güzel haber geldi. Alman hükümetinin uzlaşması sonucunda yabancılara çifte vatandaşlık yolu açıldı.

Voatürkçe'nin haberine göre, yeni yasanın en önemli özelliklerinden biri, halen sekiz yıl olan vatandaşlığa kabul için bekleme süresinin beş yıla inecek olması. Almanya'ya uyum konusunda iktisadi ve sosyal bakımdan büyük başarı kaydeden göçmenlerin vatandaşlığa kabul başvuruları için de bekleme süresinin üç yıl olması yeterli olacak.

ÇİFTE VATANDAŞLIK İMKANI

İsteyen kendi vatandaşlığından çıkmadan çifte vatandaş olma hakkına kavuşulabilecek. Ebeveynlerden birinin beş yıldır yasal olarak ikamet etmesi halinde, ülkede dünyaya gelen çocukları otomatik olarak Alman vatandaşlığını kazanacak. Bu kişiler, ebeveynlerinin vatandaşlığını da koruyarak “çifte vatandaşlık” hakkına da sahip olacak.

Görenler inanamadı; Bir gecede mevsim değişti, tam 25 derece Görenler inanamadı; Bir gecede mevsim değişti, tam 25 derece

67 ÜSTÜ GÖÇMENLERE SINAVSIZ HAK

Yeni yasanın bir diğer özelliği ise ilk kuşak Türkler'e yönelik bir jest olarak yorumlanıyor. Buna göre 67 yaş üzeri göçmen kökenlilerin Alman vatandaşı olmaları için yazılı Almanca sınavı vermeleri gerekmeyecek, sadece sözlü görüşme yeterli sayılacak ve ayrıca geldikleri ülkenin vatandaşlığından çıkması şart koşulmayacak. Öte yandan sabıkalı olanların, terör suçu işleyenlerin ya da Almanya’nın anayasasına aykırı yaşam tarzları olduğu saptananların, örneğin anti-semitist ve ırkçı olanların vatandaşlığa geçmelerine izin verilmeyecek.

Editör: Anıl Kılıçlı