31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler öncesinde adayların saha çalışması sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi için de önemli ölçüde belirleyici olan ve yaklaşık 20 aday adayının olduğu Esenyurt’ta CHP’den belediye başkan aday adaylığını açıklayan Mimar Atakan Çiftçi, gazetecilerle bir araya geldi.

Esenyurt’ta uzun yıllar AK Parti yönetiminin olduğunu ve bu uzun sürede imar konusunda çok büyük yanlışlar yapıldığını vurgulayan Mimar Atakan Çiftçi yapacağı projeleri anlatarak mevcut Esenyurt Belediyesi’nin yaptığı projelerin içinde de imzasının olduğunu dile getirdi. Çiftçi, “İmar, trafik, işsizlik ve nüfus yoğunluğu konusunda Esenyurt’u acil bir şekilde iyileştirmemiz gerekiyor ve bu çerçevede ürettiğimiz projelerimizle Esenyurt’u yönetmeye talibiz.” dedi.

MİMAR ATAKAN ÇİFTÇİ KİMDİR?

Kısaca kendisini anlatan Mimar Atakan Çiftçi, “Öncelikle hepinizin şimdiden 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü kutlarım. Haber peşinde değil, adalet koridorlarında dolaştığınızı biliyorum. İlerleyen dönemde Esenyurt’ta bunu düzelteceğimizin sözünü şimdiden veriyorum.

İsmim Atakan Çiftçi, mimar ve müteahhitim. Yaklaşık 30 yıldır Esenyurt’tayım. 98-2004 yılları arasında Fen İşleri-İmar birimlerinde çalıştım. O dönemde kentleşme sürecindeydik. Elimizin değmediği bir nokta kalmadı. Esenyurt büyürken biz de onunla birlikte yürüdük. 2004’te AKP seçimi aldığında belediyeden ayrıldık. Müteahhitlik mesleğine döndüm. Okul, kreş, villa gibi çok çeşitli yapıların mimarlığını yaptım. 2014-2019 yılları arasında CHP üyeleri beni Meclis üyeliğiyle onurlandılar. İmar-Çevre komisyonlarında görev aldım. 2019’da yine aday adayıydım ama partimiz Kemal Başkan’ı uygun gördü. Biz de çalıştık ve hem Kemal Başkanımıza hem de Sayın Ekrem İmamoğlu’na seçimi kazandırdık.” dedi.

“İMAR, GELİR EŞİTSİZLİĞİ, İŞSİZLİK VE TRAFİK ESENYURT’U KUŞATTI”

Esenyurt’un sorunlarına değinen Çiftçi, “AKP döneminde yapılanlar şu an bomba gibi kucağımızda. İmar ve trafik problemi var. Artan konutlar ve yabancı sayısıyla birlikte Anadolu’dan gelen çok sayıda nüfus var. Esenyurt Türkiye gibidir her yerden insanımız burada vardır. Ama Esenyurt’ta yıllardır artan nüfus ve beton kirliliği ile ekonominin de kötüleşmesiyle burası yaşanmaz bir kent haline geldi burası. Bizim neslimizi hatırlarsınız; herkes hemen hemen aynı ekonomik koşullarda yaşardı. Şimdi milyonlarca dolarlık rezidanslarda kalanlar ve pazardan atık sebze toplayan vatandaşlarımız var. Dar gelirli insanları topluma kazandıracak, onları istihdama katacak projelerimiz var. Esenyurt’ta birçok kadın evlere iş alıp düşük rakamlara çalışıyorlar. Biz onlara daha fazla para kazanacakları olanaklar tanımak amacındayız. Kooperatif ve pazar imkanları sunacağız. Yanlarına kreşler açıp çocuklarını da orada koruyacağız. Yine gençlerimiz de aynı şekilde muazzam bir işsizlik var. Örneğin bizim gençlerimiz işsiz ya da yaz saati uygulaması yüzünden karanlıkta başka ilçelere çalışmaya gidiyor. Öte yandan Kadıköy’den Göztepe’den Esenyurt Belediyesi’nde çalışan insanlar var. Neden bizim gençlerimiz Esenyurt Belediyesi’nde çalışmıyor?” diye konuştu.

 

“ESENYURT’U ESENYURTLU YÖNETMELİ”

‘DEVA Partisi’nden gelen Halis Kahriman’ın adaylığı karşısında CHP tabanının tavrı ne olacak?’ sorusuna cevap veren Çiftçi, “Sonuçta aday adayıdır. Olur, olmaz takdiri bana düşmez, doğru olmaz. Esenyurt’ta kendi aramızda dile getirdiğimiz şey Esenyurt’ta yıllardır emek harcamış insanlar olmasıdır. Başka bir yerden olacak adayla sağlıklı bir sonuç alınamaz. Tabanlar farklı bir kere. Parti dönüp biz bu adayı getiriyoruz derse de tabi ki çalışacağız ama başarısızlık halinde sorumlu bu isimleri belirleyenlerdir.” dedi.

“İTTİFAK DOĞAL OLARAK DEVAM EDECEK”

İttifaklar konusuyla ilgili de konuşan Çiftçi, “Ben ittifakın devam edeceğini düşünüyorum. Birlikte girmezsek de yerel seçim, genel seçimler gibi değil, yerel seçimlerde insanlar yaşadığı yerin sorunlarına bakıyor. Benim bu sorunumu kim çözer ona bakacak insanlar. Güvendiği insanlara parti ayrımı yapmaksızın vereceklerini düşünüyorum. Ben yine seçimi kazanacağımızı düşünüyorum. Kimse kaybetmeyi göze almayacaktır. Esenyurt halkı bunları göz önünde bulundurarak sandığa gidecektir. Esenyurtlular meclis çoğunluğunu AKP’ye, belediye başkanlığını da bize verdi. Böyle bir denge yapan vatandaşımız yine bu bilinçle oy kullanacaktır.” şeklinde konuştu.

“SADECE DEM YOK AMA OY ORANLARI ONLARI ÇOK ÖNEMLİ YAPIYOR”

‘İttifak denince akla sadece DEM geliyor, diğer partiler yok mu?’ sorusunu da yanıtlayan Çiftçi,Esenyurt özelinde DEM açıklama yaptığı için sürekli gündemimizde. Esenyurt’un da içinde bulunduğu dört ilçede ayrı seçime gireceğiz diye açıklama yapıldı. O yüzden bunu tartışıyoruz. Yoksa diğer partilerle bir ittifak çalışmamız tabi ki var. Zaten oy oranı olarak da en çok DEM Partisi’ni konuşmamız gerekiyor çünkü seçim sonucuna direkt etki edecek oy çoğunluğu DEM’e ait. Bizim oy çoğunluğuyla kazanmamız için AKP’den de oy almamız gerekir bırakın DEM’i, DEVA’yı, Saadet’i…” dedi.

“KEMAL BAŞKANA BAŞARISIZ DİYEMEM”

Toplantıda konuşan bir gazetecinin ‘Verilen birçok sözün tutulmadığı bir 5 yıllık belediye yönetimi görüyorum ben, belki bunun sonucu olarak 20’ye yakın aday adayı çıktı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusunu Kemal Deniz Bozkurt’u başarısız bulmadığını söyleyerek yanıtlayan Çiftçi, “Biz Esenyurtlu komşularımızla iç içeyiz. Bunun amacı tüm sorunları yerinde görüp anlamak. Bunu yapmadığınız zaman sokakta başarılı olma şansınız yok. Biz kendimizi anlatmaktan çok anlatılan sorunlara cevap vermeyle uğraşıyoruz. Ben başkanımıza başarısız diyemem. Ama her yiğidin bir yoğurt yiyişi var. Kemal başkanımızın tarzı buydu. Ben sorunların çözümü için kararlıyım ve bu yüzden aday adayı oldum. Şu andaki yönetim gibi bir bakış açımız olmayacak baştan bunu söylüyorum. İstihdam projeniz yoksa Esenyurtlunun sorununa cevap veremezsiniz. Diğer sorunlarda da aynı. Yapacağınız şeyi planlayıp, harekete geçip cesur olmanız lazım. Kemal başkanımız başarısız, o yüzden bu kadar aday adayı var demek benim haddim değil. 15 yıllık yapılan imar usulsüzlükleri ilçeyi bu hale getirdi.” ifadelerini kullandı.

“BEN KESİN ADAYIM DİYEN KAYBEDER”

‘19 aday adayından birisi aday olduğunda en az 15 kişi o adayın etrafında olmayacakmış gibi bir şey anlıyorum ben bu kaos ortamından.’ yorumu hakkında konuşan Çiftçi, “Öyle bir şey olmaz. Herkes kendisinin aday olacağını düşünüyor ama bir kişi aday olacak. Bir iki tanesini çok tanımıyoruz. Herkes birbirine zarar vermeden bu süreci yönetmeye çalışıyor. Geçtiğimiz dönemde de kimse kimseyi kırmadan ilerledik. Kemal Deniz Bozkurt’u kazandırdık. Yine aynı olacak. Zaten bizimle hareket etmeyip dışarıda duran bir profil varsa insanlar onun yanında durmaz.” dedi.

“2019’DAN DAHA ÇOK ÇALIŞMALIYIZ”

Son yerel seçimlerden farklı bir ortam olduğunu hatırlatan Çiftçi, “2019’daki seçim rüzgârıyla şimdiki farklı. 15 yıldır aynı belediyecilik anlayışı vardı. Yıpranmışlık vardı. Esenyurt’ta ‘yeter artık’ atmosferi vardı. O dönem işimiz biraz daha kolaydı. Kim aday olursa olsun anketler bizim kazanacağımızı gösteriyordu. Şimdi 5 yıllık bir CHP iktidarı var. 15 yıl önceki sorunlar halen duruyor. İmar, trafik sorunları aynı şekilde duruyor. Sokaktaki insanlar memnun değil. Telefonunu açacak mısın, geldiğimizde görüşebileceğiz mi diye soruyor insanlar. Doğru projelerimizle Esenyurt halkı bize destek verecektir.” dedi.

Kamuda tasarruf Diyanet'te yok; Ali Erbaş aracını üst modelle değiştirdi Kamuda tasarruf Diyanet'te yok; Ali Erbaş aracını üst modelle değiştirdi

KİM ADAY OLURSA AYNI ŞEKİLDE ÇALIŞACAĞIZ AMA…

‘Mevcut belediye başkanı tekrar aday olursa sonuç ne olur?’ sorusuna da cevap veren Çiftçi, “Ben partiliyim, yıllardır böyleyim. Bizde küslük olmaz. Adaylaşan arkadaşı kazandırmak adına elimizden gelen her şeyi yapacağız. Kemal Başkan tekrar olsa da yine aynı tavrı sergileyeceğiz. Ama bu kez Kemal Başkana biraz daha telkinde bulunacağız. Yaptığımız çalışmaları da kendisine vereceğiz. Örneğin lise kampüsü A’dan Z’ye kadar benim yazdığım projedir. Ama bir kez olsun bu Atakan Çiftçi’nin projesidir lafı duymadım maalesef. Keşke böyle olmasaydı.” ifadelerini kullandı.

Sümeyra Duğan/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı