CHP 24. Dönem Amasya Milletvekili Ramis Topal, bahar mevisiminde beklenen yağışların olmamasının başta çifçilerimiz olmak üzere bir çok tarım üreticisini sıkıntıya düşereceğini belirterek, hükümeti kuraklık konusunda bir eylem planı yapılması için uyardı.  Mazot, gübre ve ilaç girdileriyle beli bükülen çiftçilerin tüm bunların yanında bir de kuraklıkla mücadele edip ayakta kalmaya çalıştığını belirten Topal, 'Kuraklık ülkemiz için olduğu kadar bölgemiz için de büyük tehdit oluşturmakta. Bölgemizdeki barajlar doluluk oranlarıyla alarm veriyor. Olası kuraklık çiftçimizi doğrudan etkilediği gibi biz tüketicileri de ekonomi olarak etkiliyor' diye konuştu.

'Tarım üreticilerinin sıkıntıları devam ediyor'

Pandemi nedeniyle tarımda yurtdışı ihracatımız durduğu için ürünü elinde kalan çiftçinin traktör ve ekipmanlarının, besicilerin çiftliklerinin haczedildiği günleri yaşadığını hatırlatan Topal, 'Geçtiğimiz yıl soğan, patates depoları devlet tarafından basılan çiftçi bu yıl elindeki mahsülü satamadığı için yeni haciz vakaları yaşanabilir. Yetkilileri uyarıyorum. Üreticimizin sıkıntıları hala devam ediyor' şeklinde konuştu.

'Kuraklık en çok tarım üreticisi etkileyecek'

Topal, sözlerini şöyle sürdürdü; Bahar döneminde beklenen yağışlar gelmediği takdirde baraj bölgesinde bulunan tarım arazilerinde sulama sıkıntısı yaşanabileceği için rekolte kaybı yaşanacağı hepimizin bildiği bir konu.Hükümete soruyorum; Kuraklıkla mücadele için bir eylem planınız var mı? Oluşabilecek zararı karşılamak, çiftçinin üretim devamlılığını sağlamak adına ne yapmayı düşünüyorsunuz? 'Geçen yıl boş depolarda soğan arayanlar, bu yıl depoda kalan  ve alıcı bulamayan soğanlar için ne yapmayı düşünmektedir? 

Editör: Haber Merkezi