Kamuda tasarruf Diyanet'te yok; Ali Erbaş aracını üst modelle değiştirdi Kamuda tasarruf Diyanet'te yok; Ali Erbaş aracını üst modelle değiştirdi

İktidara yakın medya organlarında çıkan haberlere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından üniversite öğrencilerinin cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik ürün alımlarında vergi muafiyeti geliyor.

Erdoğan konuyla ilgili son yaptığı açıklamasında " Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in çalışma yaptığını şu sözlerle ifade etmişti. "Cep telefonu, bedava internet, gençlik bankası ile ilgili Mehmet Bey çalışıyor. Gençlere verdiğimiz sözleri tutacağız." demişti.

VERGİSİZ FİYATLAR NASIL?

Mali müşavir Serkan Kumdakcı, vergi muafiyetinin telefon fiyatları üzerindeki etkisini hesapladı. İşte vergisiz cep telefonu fiyatları:
"50 bin 904 TL değerindeki bir telefonu gençler, vergi muafiyeti sayesinde 25 bin TL'ye alabilecekler. ÖTV ve KDV muafiyetinin birlikte uygulandığı senaryodan bahsediyoruz. Sadece ÖTV muafiyeti uygulandığında, 15 bin TL değerindeki bir telefon 20 bin 361 TL'ye satılacak. 25 bin TL değerindeki bir telefon ise 33 bin 936 TL'ye satılacak."

SADECE ÖTV BİLE BÜYÜK İNDİRİM SAĞLIYOR
Vergi muafiyeti neredeyse cihaz fiyatlarını yarı yarıya etkileyecek. Serkan Kumdakcı'nın yaptığı bir başka hesaplamaya göre, şu an 61 bin TL'ye satılan bir cep telefonunu vergi muafiyeti uygulandığında gençler, 30 bin TL'ye alabilecekler. Sadece ÖTV kaldırıldığında ise bu telefonun fiyatı 40 bin 723 TL olacak."
Bu düzenlemenin yalnızca örgün üniversite öğrencilerini kapsayacağı, açıköğretim öğrencileri ve yüksek lisans/doktora öğrencilerinin bu muafiyetten yararlanamayacağı belirtiliyor.

TELEFONDA VERGİ ORANLARI
Telefonlardan alınan vergiler sırasıyla;
%1 oranında Kültür Bakanlığı Payı,
%12 oranında TRT Bandrol Ücreti, ÖTV
%18 oranında KDV alınıyor.
Telefonun fiyatına göre ÖTV oranı %25, %40 ve %50 olarak değişebiliyor.

Editör: Anıl Kılıçlı