Türkiye’nin en kalabalık ilçesi olarak bilinen ve 103 farklı dilin konuşulduğu Esenyurt’un 1 milyon 300 bine yaklaşan nüfusunun 300 bini yabancı. Yüzölçümüne göre çok fazla insanın yaşadığı Esenyurt’un doğal olarak sorunları da aynı paralelde büyüdü. Gerek genel gerek yerel yönetimlerin çözemediği veya ötelediği sorunlar nedeniyle Esenyurt’ta insanların çok zor şartlarda yaşadığının, sorunlar ve çözüm önerilerinin anlatıldığı toplantıya İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can ve Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Cemal Güneysu’nun yanı sıra mahalle muhtarları dernek başkanları ve basın mensupları katıldı.

Beylikdüzü Kaya Ramada Otel’de gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıda önemli konulara parmak basıldı. Prof. Dr. Metin Toprak, görevini hakkıyla yapan derneklerin önemine vurgu yaptı ve Türkiye’nin AB tam üye adayı olduğu için AB'nin kararlarını uygulamak zorunda olduğunun altını çizdi. İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can da önemli bilgiler verdi. Devlet-millet birlikteliğine vurgu yapan Vali Can, bu temelde kent konseyi konusunu çok önemsediğini belirtti.

İstanbul Sosyal Girişim Derneği, İstanbul Valiliği ve Esenyurt Kent Konseyi, Esenyurt’un sorunlarının tartışıldığı bir toplantıda temsil edildi. Valiliğin desteklediği sosyal projeler üzerine değerlendirmeler yapıldı ve ayrıca, Esenyurt Kent Konseyi tarafından sorunlara ilişkin sunumlar yapıldı. Toplantıda Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Hanifi Kaya ve İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Can söz aldı. Daha sonra Prof. Dr. Metin Toprak projeleri ve sunumları değerlendiren bir konuşma yaptı ve katılımcıların soru ve değerlendirmeleriyle toplantı sona erdi.

Projelerin İstanbul Sosyal Girişim Derneği tarafından gerçekleştirilmesinin planlandığını belirten ve bu derneğin başkanlığını da yürüten Prof. Metin Toprak akıllı kentlerin bütün dünyada giderek yaygınlaştığını belirtti. Esenyurt’un bugünkü sorunlarının üstesinden bütüncül bir yaklaşımla gelinebileceğini ifade ederek rekabet gücü, sosyal ve insani boyut, katılımcılık, ulaşım, bilgi ve iletişim teknolojileri, doğan kaynaklar ve yaşam kalitesi boyutlarıyla bir entegre yaklaşıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

Esenyurt’un ulaşım ve otopark, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı, engelli bireyler ve yaşlı bakımı, başta dar gelirli kişiler ve haneler olmak üzere belirlenecek hedef kitlelere İstanbullu olma farkındalığının kazandırılması, kent bilincinin kazandırılması, madde bağımlılığı, evsizler, sokakta çalışan çocuklar, yoksulluk gibi alanlarda yapılması gerekenler geniş bir şekilde değerlendirildi. Yine afet ve acil durumlarda sivil toplum kapasitesini geliştirme, derslik ve sağlık kurumu ihtiyacı, eğitimin niteliğini geliştirme imar mağduriyetini çözme ve göçmen sorunları diğer tartışılan konulardı.

Nihat Hatipoğlu'ndan pahalılık tepkisi; Bereket kalmadı Nihat Hatipoğlu'ndan pahalılık tepkisi; Bereket kalmadı

TOPRAK: KOORDİNASYON HALİNDE SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ

Prof. Toprak, kamu-özel ve sivil toplumun işbirliği içinde olduğu bir modelle sorunların en etkili ve sürdürülebilir çözümlere kavuşabileceğini belirterek yerel yönetim ve hükümet arasında bir işbirliği ve koordinasyonun gerekli olduğunu, sorunların ve akıllı şehir uygulamalarının ancak bu formatta etkili bir uygulama alanı bulacağını vurguladı.

Toprak, “Bu sorunlar sadece bize özel değil, Avrupa’da da Amerika’da da aynı sorunlar yaşandı. Esenyurt’taki durum bir zenginlik ama bu farklılıklar iyi yönetilmezse bu bir çatışmaya dönebilir.

AB’nin Akıllı Kentler projesi var. Bu tüm boyutlarıyla kenti dijital ortamda izleme, planlama, kontrol altına alma gibi bir model.

Esenyurt’ta şehir planlaması, göç sorunu, madde bağımlılığı, istihdam vs. gibi birçok konuda iyileştirme ihtiyacı var. Bu başlıkların hepsini bir STK, bir şirket veya bir örgüt sorumluluk altına alırsa baş edebilir mi? Edebilir. Bu sorunları çözmek için ilçe belediyesi, büyükşehir belediyesi ve diğer tüm idari yönetimler arasında bir koordinasyon olmazsa bu sorunları çözemeyiz.” dedi. Celal Karaali/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı