İller Bankası’nın her ay ödemelerini muntazam olarak yaptığı belediyeler, yasanın 49. maddesine göre aldıkları ödenekle ilk olarak memur maaşlarını ödenmesi gerekiyor. Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, belediye tarihinde bir ilke daha imza atarak memur maaşlarını ödemedi.
Maaşlarının ödenmemesine ek olarak, başkanlık makamından da hiç bir açıklama, bilgilendirme ve özür olmayışı memurları ayaklandırdı.
'İş Bankası ile 48 saat repo anlaşması yapıldı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belediyeye haciz geldi’ gibi dedikoduların çalkalandığını Bakırköy'de, başkanlık makamından hiç bir açıklamanın gelmeyişi memurları daha da huzursuz etti.

Yeni dönemde Başkanlık iradesi ile memurların yasal hakkı olan hafta sonu mesai ücretlerinin ve arazi tazminatlarının kaldırılmasının ardından, şimdi de yeni yönetimin memur maaşlarını ödememesi belediyedeki huzursuzluğu arttırırken, tüm olup bitenlere karşılık sendikanın sessizliği de akıllarda soru işaretleri bıraktı.

3 yıl önce maaşlarına karşılık yasal hakları olan promosyon ücretlerini Vakıflar Bankasında 2800 lira, bu yıl ise İş Bankası’ndan 1200 lira olarak alan memurlar, promosyon anlaşması sözleşmesinin yasal olarak kurulan komisyon tarafından değil, başkanlık tarafından imzalanmasıyla da kafalarının karıştığını ifade ettiler.
Yasal olarak kurulan komisyonda sendika ve başkanlık temsilcileri ile banka arasında sözleşmenin ihale yolu ile imzalanması gerekirken, yapılan 2 ihaleden sonuç alınamadığı gerekçesiyle başkanlığın kendi iradesi ile sözleşmeyi imzalaması da işi kestirip atmak olarak nitelendiriliyor.

Çalışanların iddiasına göre, Bakirkoy Belediyesi İş Bankası'nda 5 buçuk trilyon promosyon bedeli almış, buna karşılık 48 saat bankada kalması için anlaşma yapılmış ve 5 buçuk trilyonun 3 buçuk trilyonu işçilere dağıtılmış. Belediye ile çalışan müteahhitlerin de İş Bankası ile çalışmaya zorlanması da tepkileri arttırıyor.

SELVİ SARITAÇ

Editör: Haber Merkezi