Kehanet deposu olarak bilinen Simpsonlar çizgi filminde yine bir felaket senaryosu paylaşıldı. Çizgi filmin son bölümünde dünya genelinde elektrik kesintilerine yer verildi.

Elektriklerin kesildiği son bölümün, bilim insanlarının 2024 yılının ilk aylarında gerçekleşeceği yönünde yaptıkları 'güneş fırtınaları' araştırmaları sonrasında olması dikkat çekti.

Simpsonlar'ın son bölümünde bir patlamanın ardından elektronik cihazların kullanılamaz hale geldiği sahne korkuttu;

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

1700’lü yıllardan beri güneşin verileri kayıt altına alınmaya başladı ve 'güneş döngüleri' hesaplandı. Buna göre, Güneş’teki elektrik yüklü parçacıkların sürekli hareket hâlinde olması bir manyetik alan ortaya çıkarır. Güneş’in manyetik kutupları her 11 yılda bir yer değiştirir. Buna güneş döngüsü denir. Güneş döngüsü, Güneş aktivitelerini etkiler. Örneğin Güneş lekeleri, güneş döngüsünün başında en az sayıdadır. Güneş döngüsünün ortasında Güneş lekelerinin sayısı maksimuma çıkar ve döngünün sonunda yine azalır.

GÜNEŞ FIRTINASI NE ZAMAN?

Eczacıların işi tehlikede; Yalova'da bir robot eczacılık yapmaya başladı Eczacıların işi tehlikede; Yalova'da bir robot eczacılık yapmaya başladı

Yeni bir araştırma, Güneş maksimumunun, beklenenenden daha erken bir şekilde 2024'ün başlarında yaşanacağını gösterdi. Bu tahmin, NASA'nın 2025 sonları için öngördüğü tahminle farklılık gösteriyor.

Hintli bir araştırma ekibi, IISER Kolkata Uzay Bilimleri Mükemmeliyet Merkezi'nden fizikçi Dr. Dibyendu Nandi liderliğinde, bu yeni tahmini ortaya attı.

İçinde bulunduğumuz güneş döngüsü, 2019 yılında başladı ve yaklaşık 2030 yılına kadar devam edecek. Bir araya gelerek takımadalara benzeyen 'güneş lekeleri', yıldızımızın manyetik alanındaki büyük değişikliklerden kaynaklanıyor.

Editör: Anıl Kılıçlı