Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali 7 Ekim’de yapılan açılış töreniyle başlamıştı. Kültür ve sanatın yeni adresi sloganıyla yola çıkan Maltepe Belediyesi, festival kapsamında Özbekistan, Sırbistan, Azerbaycan, Ukrayna, İspanya, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Rusya Federasyonu ve yerli tiyatro gruplarını tiyatroseverlerle buluşturdu. Festivalde; Rusya St. Petersburg Mımıgrantı Devlet Tiyatrosu, dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet’in yaşamını ‘Nazım Hikmet: Şairin Aşkı ve Kaderi’, Özbekistan Kaşkadarya Devlet Tiyatrosu ‘Deli’, İspanya Galiçya Devlet Tiyatrosu ‘Karşılıklı İyilik’, Gürcistan Özürgeti Devlet Dram Tiyatrosu ‘Pirosmani’, Ukrayna Herson Devlet Akademik Müzik ve Drama Tiyatrosu ‘Şarkılarla Ukrayna’yı tiyatroseverlerle buluşturdu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden ‘Tiyatro Antilogos’, yazar Samuel Beckett’in ‘Godot’yu Beklerken’ isimli ünlü eserinden tiyatroya uyarlanan ortak çalışmalarıyla izleyicilerin karşısına çıktı.

GENCO ERKAL SALON VERİLMEYEN OYUNUNU MALTEPE’DE SAHNELEDİ

Festivalin dikkat çeken noktalarından biri ise kısa süre önce sahneye koymak istediği oyuna ‘salon verilmeyen’ Türk tiyatrosunun kilometre taşlarından Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu’nun, Türk şiirinin unutulmaz ismi Ahmed Arif’in ölümünün 30.yılı anısına ‘Şahdamarım’ isimli yeni oyununun gösterimini yapması oldu.

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun insan ruhunun ikili ilişkilerdeki yansımalarını ‘Her şey Yolundaymış Gibi’, Sarıyer Belediye Tiyatrosu, Aziz Nesin’in kaleme aldığı ‘Nesin’den Azizlikler’, Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu, ‘Uçurtmanın Kuyruğu’, Urla Toprak Sahne Tiyatrosu ‘Sığınamayanlar’,  Eskişehir Sui Generis Tiyatrosu  “Dönemeç”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu  ‘Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin’ , Tarsus Belediyesi Şehir Tiyatrosu ‘Çehov Vodvil’ isimli oyunları da festival kapsamında perde dedi.

 ATÖLYE ÇALIŞMALARI SANAT DOSTLARIYLA BULUŞTU

Sırbistan’dan İvana Nedeljkovic , ‘Duyguya Ulaşma Teknikleri’ , Azerbaycan’dan Elshad Ahmedli ‘Gözlem ve Karakter Analizi’, Ukrayna’dan Natalia Polovynka ‘Kelime ve Ses’, İspanya’dan Belen Bouzas ile ‘Hareket Kontrolü’ konulu atölye çalışmaları da festival kapsamında sanat dostlarıyla buluştu.

TİYATRO SÖYLEŞİLERİ BÜYÜK İLGİ TOPLADI

Festival ayrıca birbirinden nitelikli söyleşilere de ev sahipliği yaptı. Avrasya Tiyatrolar Birliği Genel Sekreteri Kubilay Erdelikara ile ‘Avrasya Tiyatrolar Birliği’, Birgül Yeşiloğlu Güler ile ‘Akademik Yaklaşımla Oyun Yazma Süreci’, Ukrayna’dan Aleksandr Kniga ile ‘Tiyatro Yöneticiliği’ üzerine söyleşiler gerçekleştirildi.

MUHTEŞEM FİNAL

4 gün boyunca Maltepelilere unutulmaz etkinlikler yaşatan festivalin kapanış gecesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kapanış gecesi, Ukrayna Herson Devlet Akademik Müzik ve Drama Tiyatrosu’nun Ukrayna, Türkiye, ABD ve birçok ülkeden seslendirdikleri şarkılarla başladı. Özellikle Tarkan’ın ‘Şıkıdım’ şarkısını kendi dillerinde söyleyen 9 kişilik grup büyük beğeni topladı. Dakikalarca ayakta alkışlanan muhteşem performans sonrası ödül törenine geçildi.

İŞTE ÖDÜLLERİN SEHİPLERİ

Jüri Özel Ödülü: Şarkılarla Ukrayna - Ukrayna Herson Devlet Akademik Müzik ve Drama Tiyatrosu
En İyi Sahne Tasarımı: Dönemeç - Eskişehir Sui Generis
Hayat Olcay Genç Yetenek Ödülü: Nesin'den Azizlikler - Sarıyer Belediye Tiyatrosu
Emin Olcay Genç Yetenek Ödülü: Nazım Hikmet: Şairin Aşkı ve Kaderi - Rusya St. Petersburg Mimigranti Devlet Tiyatrosu - Alona Kolkova
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Karşılıklı İyilik - İspanya Galiçya Devlet Tiyatrosu - Olga Camaselle
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Dönemeç - Eskişehir Sui Generis - Hüseyin Akçar
En İyi Kadın Oyuncu: Çehov Vodvil - Tarsus Belediye Şehir Tiyatrosu - Hacer Öner
En İyi Erkek Oyuncu: İzel Seylani - Giorgas Kyriacou - Tiyatro Antilogos Kuzey Kıbrıs - Güney Kıbrıs Ortak Proje
En İyi Yönetmen: Kubilay Erdelikara- Özbekistan Kaşkadarya Devlet Tiyatrosu 'Deli' - Kostas Silvestros - Tiyatro Antilogos Kuzey Kıbrıs - Güney Kıbrıs Ortak Proje
En İyi Oyun: Deli - Özbekistan Kaşkadarya Devlet Tiyatrosu
 

KILIÇ: SAVAŞIN PANZEHRİ SANATTIR
Büyük bir ilgiyle gerçekleşen festivalin kapanışı ve ödül töreninde konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, sanatın dostluk, barış ve kardeşlik için önemine dikkat çekerek, “Güney Kıbrıs'tan sanatçı kardeşlerimizi ilk kez getirdik. Bir ilke imza attık. Bu bizim için çok büyük bir onur. Burada Kuzey Kıbrıs'tan gelen sanatçı kardeşleriyle ortak sahne aldılar. Deli oyunuyla Özbek kardeşlerimiz burada sahne aldı. Onlarla bu oyun üzerinden dostluk kurduk. Vatan haini diye ilan edilip yurdundan uzak yaşamak zorunda bırakılan büyük ozan Nazım'ı buraya taşıdık. Bütün bunlar ışığında bir kez daha diyorum ki ırkçılığın, yabancı düşmanlığının, savaşın panzehri sanattır, kültürdür, kardeşliktir.” dedi. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi