Türkiye’de artan yabancı nüfusu, özellikle yaz aylarının ortalarına geldiğimiz bugünlerde tatil alanlarında kendini daha fazla belli ettirmeye başladı.

Sahil ve plajlarda tatil yapan yabancı uyruklular arasında Türk vatandaşı bulmak giderek zorlaşıyor. Bulduğumuz vatandaşlara mikrofon uzattık. Türk vatandaşları, yabancı nüfusunun tatil gibi anlık durumlarda zorluk yaşattıklarını söylerken, geniş zaman için de özellikle toplumsal ve ekonomik anlamda derin yaralar açtığına dikkat çektiler.

“TÜRKÇE KONUŞAN YOK”

Köşede oturan bir vatandaşımız çocukluğundan beri buraya geldiğini vurgulayarak, “Neredeyse Türkçe konuşan yok. Son iki üç yıldır böyle bir şey yok. Kendi ülkemde ben yer bulamıyorum. 2,5-3 milyon gibi rakamlar veriyorlar ama inanmıyorum, sadece burada Cuma günü 1 milyon insan vardı bence.” dedi.

Bakan Bolat: İsrail’le ticaret haberlerinin arkasında FETÖ var Bakan Bolat: İsrail’le ticaret haberlerinin arkasında FETÖ var

“ÜLKENİN DURUMU ÇOK KÖTÜ”

Yine bir başka Türk vatandaşı da kameramıza konuşarak, “Son zamanlarda gelen Suriyeliler ve Afganlardan dolayı ülkenin durumu çok kötü. Ben ailemi bir yere götüremiyorum. Plajda ileriye doğru gidin Türk bulamazsınız.” ifadelerini kullandı.

“KONTROLSÜZLÜK VAR”

Kontrolsüz göçe vurgu yapan vatandaş, “Ülkede maalesef kontrolsüz bir göç var. Hafta sonu buraya gelirseniz yerli halkı bulamazsınız buralarda.” dedi.

“KİRALARI YUKARIYA ÇEKTİLER”

Vatandaşlar yabancı uyrukluların kalabalık nüfus yapısına ilişkin can alıcı bir noktaya da değindiler. Konuştuğumuz Türk vatandaşları, kendi ailelerinin klasik birkaç kişiden oluştuğunu ancak yabancıların ailelerinin 20’ye yakın olması nedeniyle kiraları yukarıya çektiklerini ifade ettiler.

Bir vatandaş, “Afganlar, Suriyeliler 30 kişi kalıyor bir evde. 30 lira da verir kirayı. Hepsi çalışıyor. Adam başı 500 TL verseler kira parası çıkıyor. Bizim asgari ücretli vatandaşımız nasıl ödeyecek o yüksek kiraları?” dedi.

Diğer bir vatandaşımız da “Bunlar birkaç aile birden kalıyorlar. Kiraları da Alman usulü ödüyorlar. Ama benim kendi arkadaşlarım tek başına 8-10 bin lira kira veriyorlar.” ifadelerini kullandı.

“SİZLER RAHAT EDEMEYECEKSİNİZ”

Tek çözümün geri gönderme olduğunu söyleyen vatandaş, “Bizden artık geçti ama arkada bıraktığımız sizler rahat edemeyeceksiniz. Her gelene bu kapı açılmaz. Kontrolsüz her gelen burada yerleşmemeli. Kapkaççılık, illegal işler ve hatta teröristler de onların arasından çıkıyor. Biz kendi ülkemizi düşünmek zorundayız artık. Bizim çoluk çocuğumuz ne olacak? Nüfus artış oranı olarak da onlar daha fazla doğurduğu için nüfus anlamında ülkeyi kontrol altına alacaklar, bizi bastıracaklar.” dedi. Fazıl Anıl Kılıçlı-Süleyman Çay/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı