Türk iş insanından Avrupa'da 15 milyon dolarlık vurgun Türk iş insanından Avrupa'da 15 milyon dolarlık vurgun

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC)'nun Bitcoin hakkında vereceği ETF kararı başta kripto dünyası olmak üzere finansal piyasayla ilgilenen herkesin merakla beklediği bir konu.

BITCOIN ETF NEDİR?

"Spot ETF" terimi, "Spot Exchange-Traded Fund" ifadesinin kısaltmasıdır. Bu tür bir ETF, yatırımcılara bir varlığın veya varlık grubunun fiziksel olarak sahip olmadan, bu varlıklara veya varlık grubuna ilişkin pozisyon almasına olanak tanır. Yani, bir spot ETF sahibi, söz konusu varlığın fiyat değişikliklerinden faydalanabilir ancak varlığın kendisine sahip olmaz. Spot ETF'ler, genellikle döviz kurları, emtialar, hisse senetleri ve tahviller gibi çeşitli varlık sınıfları için mevcuttur.

"Spot Bitcoin ETF" ise, Bitcoin'in spot (anlık teslimat) piyasasındaki fiyat değişikliklerinden faydalanmaya olanak tanıyan bir borsa yatırım fonu olarak düşünülebilir. Geleneksel spot ETF'ler gibi, spot Bitcoin ETF'leri de yatırımcılara Bitcoin'e fiziksel olarak sahip olmadan yatırım yapma olanağı sunar. Ancak bu tür bir ETF, Bitcoin'in spot piyasasındaki fiyat hareketlerini izler.

Spot Bitcoin ETF'leri, özellikle Bitcoin'in volatilitesi ve popülaritesi göz önüne alındığında, kripto para yatırımcıları için önemli bir yatırım aracı olabilir. Bu tür bir ETF, geleneksel finansal piyasalarda işlem gören diğer ETF'ler gibi kolayca alınıp satılabilir ve birçok yatırımcı için kripto para pazarlarına girişi basitleştirebilir.

NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Spot Bitcoin ETF'nin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından onaylanması halinde kripto para dünyası, geleneksel finansal sisteme daha güçlü entegre olabilecek. Bu da Bitcoin'e daha fazla erişim anlamına geliyor ve bunun daha fazla yatırım çekeceği öngörülüyor.

NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

SEC'in, Bitcoin ETF başvurularıyla ilgili kararını 10 Ocak 2024 Çarşamba günü açıklaması bekleniyor. Saat konusunda henüz bir bilgi bulunmuyor.

SAHTE HABER FİYATI YÜKSELTTİ

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun yıllardır karşı çıktığı Bitcoin ETF’leri hakkında bu hafta karar vermesi bekleniyor.

Dün gece SEC''in sosyal medya hesabından yapılan "Bitcoin ETF onayı aldı" paylaşımı kripto paralarda sert bir yükselişe neden oldu. Ama gerçek kısa süre sonra ortaya çıktı.

SEC'TEN AÇIKLAMA

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, SEC'in X hesabının ele geçirildiğini ve buradan yetkisiz paylaşımda bulunulduğunu bildirdi.

Başkan Gensler, SEC'in spot Bitcoin borsasında işlem gören ürünlerin listelenmesini ve ticaretini henüz onaylamadığını kaydetti.

48 BİN DOLARI GÖRDÜ!

Söz konusu paylaşım sonrasında Bitcoin'in fiyatı 48 bin dolara yaklaşırken, haberin yalanlanmasının ardından 46 bin doların altına indi.

Sosyal medyada bu yalan paylaşım yapılarak milyon dolarlık vurgun yapıldığı iddia edildi.

Editör: Anıl Kılıçlı