Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre  Amasya’nın Ahmetoğlu, Keşbeli, Çukurtuzla, Melikli, Çukuryayla, Alanbaşı, Kadı Çayırı, Kulam, Peynirçayı, Düvenci, Fındıkpınar ile Trabzon’un Akçabat İlçesinde yer alan Hıdırnebi-1, Hıdırnebi-2’nin yanı sıra Bolu’nun Göllü Ören ve Yaylabeli yaylarının statüleri değiştirildi. Kararda “Ekli listede adları belirtilen alanların ‘yayla alanı' olarak ilan edilmelerine ilişkin aynı listede tarih ve sayıları yazılı Bakanlar Kurulu kararlarında yer alan hükümlerin yürürlükten kaldırılmasına, 6831 sayılı Orman Kanununun 17'nci maddesi gereğinde karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildi. Karara CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’den tepki geldi. Tekin, ülkenin en değerli yaylalarının peşkeş çekileceğini iddia ederken, “19 yıllık iktidarları döneminde, ne zaman paraya sıkışsalar bu ülkenin en değerli varlıkları satmaya yöneliyorlar.” dedi.

“Tarım ve hayvancılığa ihanettir”

Yaylaların imara açılacak olması dehşet verici bir gelişme olduğunu ifade eden Tekin, Büyükşehirlerde mezar alanları da dahil olmak üzere bittiğinden şimdi de rant için son kalan yaylaların imara açıldığını belirtirken elde kalan bu alanların imara açılmasının tarım ve hayvancılığa yapılabilecek en büyük ihanet olduğunu aktardı. Tekin, AKP iktidarında nerede bir yeşil, alan dere ve yayla görüldüğünde hemen ranta açılmaya çalışıldığını iddia derken “Ekonomik kaygılarınızı ekolojik kaygıların önüne geçirirseniz, unutmayalım ki ‘Z Kuşağı’ bir gün bunun hesabını sizlerden soracaktır.” dedi. 

“Bu nasıl bir yaklaşım bu nasıl bir anlayış”
Türkiye'nin bir çevre duyarlılığı ya da buna dair bir politikası olmadığını söyleyen Tekin, iktidarı tek amacının kendilerini ayakta tutmak, beton lobilerine, imar çetelerine rant kanalları açmak olduğunu aktarırken, “ Bu yeni sistem, hukuku ve adaleti yok ettiği gibi aynı zamanda doğayı da yok ediyor . Dünyanın neresinde görülmüş yayların imara açıldığı? Bu nasıl bir yaklaşım bu nasıl bir anlayış? Doğayı, çevreyi, şehirleri talan ettikten sonra gelecek nesillere neyi emanet edeceksiniz?”dedi.

“Hangi Katarlı şirkete teslim edilecek”
Yaylaların imara açılmasının, Kanal İstanbul gibi bir rant projesi olduğunun altını çizen Tekin, “Bakalım bu 15 yayla hangi Katarlı şirkete teslim edilecek, yakında anlayacağız. Yaylalarımız, beton lobilerinin rant hırsına teslim edilemeyecek kadar değerlidir ve insanlığın ortak değeridir. İktidar doğaya karşı, insana karşı suç işliyor. Kararname derhal durdurulmalı, söz konusu alanlar korumaya alınmalıdır.” diyerek tepkisini dile getirdi. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi