Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Dr. Raci Kaya’ya hitaben yazdığı açık mektupla, “Kamu Kurum İndirimi” (KKİ) uygulamasına uymayan ilaç firmalarının eczaneleri ciddi biçimde mağdur ettiğini kamuoyuna duyurdu.

Açık mektupta, son dönemde bazı ruhsat sahibi firmaların, SGK tarafından belirlenen KKİ oranlarını uygulamayı durdurduğu belirtilerek, bu durumun eczacıların ilaca ulaşım maliyetlerini artırdığı ve ekonomik olarak zarar görmelerine neden olduğu vurgulandı. TEİS, SGK ile yapılan protokole göre eczacıların indirimden sorumlu tutulamayacağını hatırlatarak, “Firmaların hukuksuz uygulamalarının bedelini eczacılar ödememelidir” dedi.

“SGK Fiyatını Uygulamayan Firmaların Yükü Eczacıya Kaldı”

TEİS, mektubunda bazı firmaların SGK’ya indirim yapmaktan kaçınarak eczaneleri “zoraki sübvanse edici” konumuna düşürdüğünü ifade etti. Özellikle Servier İlaç ve Araştırma A.Ş.’nin resmi olarak KKİ uygulamasını durdurduğunu ilan etmesinin ardından başlayan tepkiler, başka firmaları da kapsayacak şekilde büyüdü. TEİS’in kamuoyuyla paylaştığı listede çok sayıda ilaç firmasının KKİ oranlarını eksik veya hiç uygulamadığı görülüyor.

“Hastaların Raporlu İlaçları Eczacının Üzerine Kaldı”

Sendika, eczacıların eşdeğer ilaç verme yetkisinin her durumda çözüm üretmediğini de vurguladı. Mektupta, “Eşdeğer ilaç bulunamıyor ya da hastalar, yıllardır kullandıkları raporlu ilaçlarını değiştirmek istemiyor. Firmaların keyfi uygulamaları ilaca erişimi zorlaştırıyor, hasta mağduriyetine ve sağlık hizmetinde aksamalara neden oluyor” ifadelerine yer verildi.

TEİS’ten SGK’ya 3 Talep

TEİS, açık mektubunda SGK’dan üç temel talepte bulundu:

Numan Kurtulmuş tarihteki Türk-Kürt ittifaklarını saydı Numan Kurtulmuş tarihteki Türk-Kürt ittifaklarını saydı
  1. Kamu Kurum İndirimlerinin doğrudan SGK ile firmalar arasında yapılması,

  2. KKİ uygulamayan firmaların ilaçlarının geri ödeme kapsamından çıkarılması,

  3. KKİ uygulamayan firmalara yönelik cezai yaptırımların mevzuatla düzenlenmesi.

“Hukuka Aykırı, Mülkiyet Hakkını İhlal Ediyor”

Mektupta, söz konusu uygulamaların hukuk devleti ilkesine ve mülkiyet hakkına açıkça aykırı olduğu savunuldu. TEİS, protokolde eczacıların bu tür maliyet farklarını karşılamasının öngörülmediğini, bu nedenle SGK’nın sürece müdahil olması gerektiğini bildirdi.