Türkiye’de her geçen gün yükselen kira ve ev fiyatları vatandaşları zorluyor. Ev alamayan ve hatta kiralayamayan vatandaşlar da ev hayallerini TOKİ’de arıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yabancı isimlere çıkan konutlar tepkiyle karşılanırken yabancılara çıkan konut sayısı yıldan yıla artış gösterdi.

MİLYONLARIN HAYALİ SICAK BİR YUVA

Ev fiyatlarındaki dalgalanmalar devam ediyor. Şu anda ortalama en az 1,5 milyon liradan başlayan ev fiyatları İstanbul’un çok da lüks olmayan yerlerinde bile 7 milyon TL’ye kadar çıkıyor. Bu fiyatlara karşın vatandaşlar kiralık evleri tercih ediyor.

Bu tercihler arasında nispeten daha uygun ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde de görüldüğü üzere sağlamlık testinden başarıyla geçen devletin her yıl yaptığı TOKİ evleri var.

TOKİ’nin konutlarının 850 bin TL olması vatandaşlar nezdinde tabi ki bir tercih sebebi. Ama başvuran 5 milyon 135 bin 324 kişi olunca durumun vahameti ortaya çıktı. Birçok vatandaş ve evli çiftlerin ümitle beklediği ev çıkmayınca sonuç büyük bir hüsran oldu.

1 foto

Kocaeli İzmit'te AK Partili Meclis üyesinin hareketleri sosyal medyada Kocaeli İzmit'te AK Partili Meclis üyesinin hareketleri sosyal medyada

“5 DEFA BAŞVUR YABANCIYA ÇIKSIN”

TOKİ kuralarında yaşanan bir diğer dikkat çekici durum, Türk vatandaşlığı alan yabancıların TOKİ’de ev sahibi olmaları oldu. Birçok vatandaş bu durumu tepkiyle karşıladı. Sosyal medyada tepki gösteren yurttaşlar, “Biz burada çalışalım 5 defa başvuralım, yabancıya çıksın” diyerek yetkilileri adeta topa tuttular.

Vatandaşlar, TOKİ konutlarına başvuru şartlarının göç sonrası vatandaş olanları kapsamaması gerektiğini belirterek, öncelik barınma sorunu olan Türk halkına verilmeli çağrısı yaptılar. Süleyman Çay/KENT YAŞAM