Çeşitli otel seçenekleriyle hem konaklama hem ulaşım açısından oldukça konforlu bir ülke. Gidiş dönüş açısından hiçbir sorun yaşamayan turistlerin akınına uğramaya devam ediyor.

Cehennem Kapısı

Ülkenin en popüler turistik mekanı olan Cehennem Kapıları (Darvaza Krateri), Türkmenistan'ı ziyaret eden turistlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında yer alıyor. 69 metre genişliğindeki bu krater, Kara Kum çölünün ortasında yer alıyor ve 30 metre derinliğinde bulunuyor. Bu krater, yer bilimcilerin bu ülkede kazı yaparken bir yer altı mağarası kazmaları sırasında tesadüfen keşfedilmiş ve 1970 yılı itibariyle ve halen aktif bulunuyor.

Tarafsızlık Anıtı

Tarafsızlık Anıtı 1998 yılında inşa edilmiş ülkenin simge anıtlarından biri. Anıt Aşkabat’ta bulunuyor ve eserin tabanında ülkenin tarihi olaylarını anlatan rölyefler yer alıyor. Anıtın dış yüzeyi kısmen yıldızlarla kaplanmış ve bu haliyle şehirde muhteşem bir manzara sunuyor. 95 metre yüksekliğindeki anıt, heybetli görünümüyle dikkat çekerken, Türkmenistan gecelerine renk veren aydınlatma muhteşem bir görüntü oluşturuyor. İstanbul Aşkabat uçak bilet fiyatları kapsamında kampanyalı dönemlerde buraya gitmek ve Tarafsızlık Anıtını görmek mümkün.

Nisa Antik Kenti

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Nisa (Partawunisa) antik kenti, Aşkabat şehrinin 18 kilometre güneyinde Bagir köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Bu arkeolojik kentte yapılan kazılarda çok sayıda mezar, tapınak bulunuyor ve bunların yan ısıra çeşitli tarihi belgeler de çıkarılıyor. Kentin en ünlü arkeolojik yapısı 1 hektarlık alan üzerine kurulu Nusay Kalesi'dir. 3 kuleli bu kerpiç kale, Türkmen tarihinin en önemli yapılarından biri olarak kabul ediliyor.

Türkmenbaşı Ruhi Camii

Alacağınız uygun fiyatlı Obilet uçak bileti ile yola çıkacak ve bu harika yapıları görmeye imkan elde edersiniz. Ülkede bulunan görülmeye değer eserlerden biri de Türkmenbaşı Ruhi Camii. Cami Orta Asya'nın ve dahi dünyanın en büyük kubbesine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Cami ayrıca ülkenin en önemli ibadet mekanlarından biri. Muhteşem mimarisiyle bu dini yapı Kıpçak kasabasında yer alıyor. 200 yılında ibadete açılan Türkmenbaşı Ruhi Camii, adını Türkmenistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'ndan alıyor.

Türkmen Carpet Museum

Türkmenistan Halı Müzesi, Türkmenistan'ın dünyaca ünlü halılarını görebileceğiniz etkileyici bir müze. Bu müze Aşkabat Ulusal Halı Müzesi olarak da biliniyor. Açıldığı tarih olan 1994 yılından bu yana ülkenin turist popülasyonunun da yoğun ilgisini çekiyor. Müzede el dokuması çok değerli halılar sergileniyor. Bu halılar 18, 19 ve 20 yüzyıllardan kalma tarihi ve sanatsal değeri olan eşsiz eserler. Tüm bu değerli halıların arasında en değerli olanı 301 metrekare boyutundaki devasa el yapımı halı bulunuyor. Bu halı 2001 yılında tamamlanmasıyla turistlerin yoğun ilgisini çekmeye başladı.

En Meşhur Türkmenistan Yemekleri

Türkmen mutfağı denilince akla ilk gelen, yemeklerin yüzyıllardır kullanılan tariflere göre hazırlanması oluyor. Aslında Orta Asya kültürünün en belirgin izlerini taşıyan Türkmenistan,  bu tarihi yansımaları geleneksel yemeklerinde de hissettirir. Pilav, dolma, unaş, mantı, kazanlama, govurdak gibi pek çok farklı lezzet Türkmenistan mutfak kültürünün temel taşlarını oluşturuyor. Bu yemeklerin birçoğu Türkiye'den gelen gezginlere tanıdık geliyor. Aslında yüzyıllardır aynı tarih ve kültürle harmanlanan bu iki ülkenin en meşhur yemeklerinin ortak paydası hiç şüphesiz Türk kültürü. Ayrıca yöresel yemeklerin malzemeleri benzer olsa da farklı kültürlerin etkisiyle tariflerde değişiklikler meydana gelebiliyor. Mesela herkesin bildiği geleneksel Türk yemeklerinden biri olan mantı, Türkmenistan mutfağında da olan aynı ürünlerden ama farklı şekilde hazırlanıyor. Ancak Türkmen mutfağında kırmızı et kullanımı çok daha yaygın. Aynı zamanda unlu mamullerde de birçok eşsiz lezzet içerir. Ayrıca Türkmenistan'da dünyaca ünlü hamur işleri pishi ve gutap veya yufka denenmeye değer. Ana yemekten önce daima çorba tüketen Türkmen halkının farklı malzemelerden yapılmış onlarca tarifi bulunuyor.

Doğrama

Doğrama çok lezzetli bir Türkmen yemeğidir. Özellikle Kurban Bayramı'nın vazgeçilmezi olan Doğrama, taze koyun eti, soğan ve ekmekten yapılıyor. Doğramaya gerçek lezzetini veren ise et suyu ve özenle hazırlanmış ayran ekmeği oluyor.

Çekdirme

Çocuğunu yolun ortasında bırakıp giden kadın gündemde Çocuğunu yolun ortasında bırakıp giden kadın gündemde

Çekdirme, genellikle kuzu veya koyun etinden yapılan yöresel bir Türkmen yemeği. Geleneksel olarak "kazan" adı verilen dökme demir tencerede hazırlanan posanın içinde pirinç, taze domates veya domates püresi, soğan, biber, patates gibi çeşitli malzemeler de bulunuyor. Bu leziz Türkmen yemek üzerine maydanoz serpilerek servis ediliyor.

Gelin Budu

Gelin budu Türkmenistan'a özgü bir köfte. Kadın paça köftesine benzeyen gelin paça çöreğinin ana malzemeleri pilav, patates ve kıymadır. Köftenin dış tabakasında patates ve pirinç bulunurken, iç tabakasında kuzu eti ezmesi, soğan, maydanoz, karabiber ve tuz bulunur. Una bulanıp kızartılan gelin paçası Türkmen yemeklerinin en sevilenidir.

Gutap

Gutap bir tür yassı ekmektir. Krep dolgusu geleneksel olarak dana eti veya kuzu eti ve soğandan yapılıyor. Ayrıca Türkmen gutabının patatesten, ıspanaktan veya balkabağından yapılan versiyonları da bulunur. Tavada pişirilip servis edilen bu tarif, Türkmen kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir.

Türkmen Pilavı

Türkmen Pilavı, Türkmenistan yemek kültürünün başarılı bir temsilcisi. Klasik pirinç pilavı ile aynı şekilde hazırlanır. Türkmen pilavını özel kılan tarifte kıyma, soğan ve havuç kullanılması oluyor. Tam bir aile sofrasının vazgeçilmezi olan Türkmen pilavını tatmak isteyenlerin başkent Aşkabat'ta Joşgun adlı restorana gitmeleri tavsiye ediliyor.

Editör: Sümeyra Duğan