14 Mayıs 2023'te yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından ağırlıklı olarak milletvekilliği oylarında hatalar tespit edildi ve YSK'nın sistemine ıslak imzalı tutanakların tam tersi şekilde oy girişlerinin yapıldığı ortaya çıktığı belirtiliyor.

İTİRAZLAR SÜRÜYOR

Şanlıurfa'da Yeşil Sol Parti yaptığı itiraz sonucunda AK Parti de aynı şekilde itiraz etti. YSK'nın itirazlarla ilgili kararlarını açıklaması beklenirken, milletvekilliği sayılarında değişim olabileceği ifade edildi.

TUTANAKLAR VE SİSTEM FARKLI

Sosyal medyada dolaşan bazı ıslak imzalı tutanaklar ile sisteme giriş yapılan oyların birebir tam tersi olduğu görülüyor. Kılıçdaroğlu'nun oylarının Muharrem İnce'ye yazıldığı bir tutanak ve sistem ekran görüntüsü;

1-23

2-23

Bir başka örnekte de Diyarbakır'da Yeşil Sol Parti'nin oylarının MHP'ye yazıldığı iddia edildi;

diyarbakır bismil yeşil sol mhp 3

Şok görüntüler; Liseli genç okulun içinde öğretmenini bıçakladı Şok görüntüler; Liseli genç okulun içinde öğretmenini bıçakladı

YSK İTİRAZ SÜRESİ NE ZAMAN BİTİYOR?
Kurulların Teşekkül ve İşlemlerine Karşı Şikayet ve İtiraz

Sandık kurullarına ait itiraz ve şikayet:

Madde 119 – Sandık kurullarının teşkiline dair, ilçe seçim kurulu veya başkanı tarafından yapılan işlemlerin düzeltilmesi için, bu işlemlerin neticesinden itibaren en geç iki gün içinde şikayet yolu ile düzeltilmesi istenebilir.

Şikayetin reddine dair olan kararlara karşı, bildirilmesinden veya tebliğinden itibaren iki gün içinde il seçim kuruluna itiraz olunur. İl seçim kurulları, iki gün içinde kesin karar verirler.

Bu şikayetin yapılmamış olması sandık kurulunun teşekkülüne karşı itiraza engel değildir.

Ancak, bu itirazın teşekkülünden itibaren iki gün içinde il seçim kuruluna yapılması şarttır.

İl seçim kurulunun vereceği karar kesindir.

İlçe seçim kurullarına ait itiraz ve şikayet:

Madde 120 – İlçe seçim kurulu teşkili işlemlerine karşı, il seçim kurullarına bunların teşekkülünden itibaren en geç iki gün içinde itiraz olunabilir.

İl seçim kurulları, itirazları en geç iki gün içinde, kesin olarak karara bağlar.

İl seçim kurullarına ait itiraz ve şikayet:

Madde 121 – İl seçim kurullarının teşekkülüne karşı kurulun teşkilinden itibaren en geç üç gün içinde, Yüksek Seçim Kuruluna itiraz olunabilir. Yüksek Seçim Kurulu üç gün içinde bir karar verir.

Editör: Anıl Kılıçlı