2017’de siyasi hayatına başlayan İYİ Parti’de 2023 genel seçimleri sonrasında bir çözülme gerçekleşiyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yerel seçimler öncesinde “Kendi başımıza seçime girip her ilden aday çıkaracağız” söylemi adeta fitili ateşlemiş ve İYİ Parti’nin kurucuları arasında da bulunan çok önemli isimler partiden istifa etti.

Genel seçimler öncesinde Yavuz Ağıralioğlu’nun istifasıyla başlayan süreç, Aytun Çıray, Ahat Andican, Taylan Yıldız, Aydın Adnan Sezgin, Hasan Subaşı, Durmuş Yılmaz, Bahadır Erdem, Tuba Vural Çokal, Nebi Hatipoğlu’nun istifalarıyla devam etti.

İSTİFALAR DEVAM EDECEK İDDİASI

İstifa haberlerinin art ardına geldiği İYİ Parti'de milletvekilleri Ümit Dikbayır, Uğur Poyraz ve Seyithan İzsiz’in de istifa edeceği iddia ediliyor.

KAYIP PARA

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, İYİ Parti'yi karıştıran bir konuşmayı aktardı. Öztürk, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in hesaplarını incelettiği iddiası ortaya atılan Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır’ın yerine getirilen Cem Özdemir’in göreve başladıktan sonra kasanın eksi 16 milyon lira olduğunu söylemesiyle yaşananları şöyle aktardı:

'NEREDE BU PARA?'

“İYİ Parti'nin kasası tam takır. Bu durum Ümit Dikbayar'a söylendiğinde, ‘Ne demek kasamız eksi 16 milyon lirada?’ dedi ve ‘Kasada 132 milyon varken, şimdi bu para nerede’ diye sordu. Bir taraftan Akşener'in hesaplarının gizli bir biçimde inceletildiği, bir yandan partinin kasasında olması gereken paranın bulunmadığı iddiası olayı farklı boyutlara taşıdı.

Ümit Dikbayır, kendisi hakkında disiplin soruşturması açılmasını istedi. Makul bir süre bekledikten sonra dokunulmazlığının kaldırılmasını ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurup hakkındaki iddianın açıklığa kavuşmasını isteyecek.”

NELER YAŞANDI?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır'ın kendi banka hesaplarını incelettiğini ve belediyelerle ticari ilişkilere girdiğini; Genel Sekreter Uğur Poyraz'ın ise kendi aleyhince ve özel kalemi hakkında konuştuğunu iddia etmişti. Öte yandan Poyraz'ın AKP'ye geçen Nebi Hatipoğlu'nun milletvekili olmasını sağladığı da ileri sürülmüştü.

Dikbayır, hem partiye hem de savcılığa başvurarak, soruşturma açılmasını isteyeceğini belirterek, şöyle demişti:

Erdoğan Özel görüşmesi saat kaçta? Görüşmede Gezi Parkı detayı Erdoğan Özel görüşmesi saat kaçta? Görüşmede Gezi Parkı detayı

“Bankaya başvurulsun. Hangi şubeden, hangi memur araştırdı, açığa çıksın. Böyle bir şerefsizlik olur mu? Suç bu. Genel başkan dedikodular ve kumpaslar içinde kaldı. Belediyelerle iş yaptığım yalan. Çıkarsınlar en ufak bir şey varsa. Milletvekilliğinden istifa ederim. Ben partinin kurucularındanım. Gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyorum.”

Poyraz ise “Beni kastettiğini düşünmüyorum. Üzerine alınacak bir durum yok” dedi. Poyraz, Hatipoğlu'nun iki buçuk yıldır İYİ Parti'de siyaset yaptığını ve temayülden çıkarak, milletvekili seçildiğini söylemişti.

Saymaz, İYİ Parti'deki çatlağa ilişkin "Akşener'in kapıyı gösterdiği Dikbayır ve Poyraz'ın İYİ Parti'den ayrılması gündeme gelebilir. Akşener'in Basın Danışmanı Murat İde'nin geçen hafta aniden işine son verilmesinin de iddialarla bağlantılı olduğu ileri sürülüyor. Akşener'in İde ile görüşmeden işine son verildiği belirtiliyor" yorumunda bulunmuştu.

DİKBAYIR: SAVCILIĞA BAŞVURACAĞIM

İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır yaptığı son açıklamasında şunları söyledi;

"Genel Başkan (Meral Akşener), gerçeği ortaya çıkarmazsa, iddiaların araştırılması için savcılığa başvuracağım. 

Genel Başkanın konuşmasında dil değiştirdi. Daha önce, kendisinin banka hesaplarının incelendiği söylemişti, şimdi ise ‘benim değil, kocamın ve gelinimin hesaplarını incelemişler' diyor. Önce, bu gayri resmi inceleme bilgisinin devletten geldiğini söylemişti, şimdi ise ‘Bu bilgi gayri resmi ulaştı' diyor."

Editör: Anıl Kılıçlı