Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nda (TŞOF) yaklaşık 105 milyon liralık 'organize' yolsuzluk yapıldığı ortaya çıktı. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyüp Aksu dahil 11 kişi hakkında dava açıldı.

Türkiye gündemi yeni bir dolandırıcılık davasıyla sarsıldı. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) içinden gelen şikayet dilekçesi başlatılan soruşturmanın sonucunda 11 kişi hakkında dava açıldı.

‘Dolandırıcılığın organize biçimde’ yapıldığı öne sürülen şikayet sonrasında açılan davada görev yapan ilirkişi heyeti, şüphelilerin yasaya aykırı yapılan işlemleri gözardı ederek yolsuzlukta payı olduğunu raporladı.
 

Ziraat Bankası’na 300 milyon dolar dış finansman Ziraat Bankası’na 300 milyon dolar dış finansman

BAKANLIĞA AZ PARA VERMEK İÇİN ‘GİDER’ YARATILDI
Kanuna göre ülke çapında araç plakalarının üretim, dağıtım, satış ve basımını tekelinde bulunduran TŞOF’un, buradan elde ettiği gelirin yüzde 60’ını İçişleri Bakanlığı Merkez Saymanlığı’na yatırmak zorunda. Ancak TŞOF'un bakanlığa daha az para vermek için gider olarak gösterilmemesi gereken şeyleri de gider olarak gösterdiği ortaya çıktı. Bu nedenle kuruma karşı fon davaları açıldı.
 

AVUKAT 'ZİMMET'TEN TUTUKLANDI
Habere göre davaları kurum adına takip eden avukat Burcu Gökdağ, bu davaları takip ettiği süreçte icra dosyaları üzerinden kurumu dolandırarak 19 milyon 318 bin 37 lira 80 kuruşu zimmetine geçirdi. Zimmet belirli bir zaman içinde peyder pey gerçekleştiği için müfettişler kurum zararının gerçek bedelini ölçmek üzere ödemelerin yapıldığı günün Merkez Bankası döviz satış kurunu esas alarak ABD dolarına çevirdi. Buna göre kurumun uğradı zarar 3 milyon 307 bin 469 dolar (105 milyon 706 bin 709 lira) olarak hesaplandı.
Gökdağ ‘nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlamalarından hakim karşısına çıktı ve 2022’de tutuklandı.
Gökdağ’ın avukatı tüm işlemlerden kurumun haberdar olduğunu savundu: “İddialar ahlaki olmayan bir yapının müvekkilim vasıtasıyla aklanmasına yöneliktir.”
 

BAŞKANVEKİLİ: DOLANDIRICILIK ORGANİZE
Ankara Başsavcılığı kurumdaki yolsuzlukla ilgili şüpheliler hakkında soruşturmaya devam ederken TŞOF Başkanvekili Mehmet Yiğiner şikayet dilekçesi verdi ve yolsuzluğun ‘organize’ olduğunu öne sürdü: “Söz konusu usulsüzlük ve zimmete para geçirme, dolandırıcılık eylemlerinin TŞOF’da organize bir biçimde gerçekleştirildiğini düşünmekteyiz. Sayın başsavcılığınızca derinlemesine yapılacak soruşturmada da bu husus net bir biçimde ortaya çıkacaktır.”
 

ZANLILAR ARASINDA TANIDIK İSİM
11 kişilik zanlı kadrosu içinde İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyüp Aksu da var. Aksu sık sık söylemleri ile gündem olmuş ve taksi konusuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve birçok özet taşımacılık şirketleriyle polemiklere girmişti.
Başsavcılığın ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla yargılanmasını istediği şüpheliler şöyle: Aziz Fatih Yılmaz, Enver Yaniçeri, Eyüp Aksu, Fevzi Apaydın, Filiz Ercan, Heşar Haşimoğlu, Mehmet Tiryakioğlu, Mehmet Nesip Kemaloğlu, Oktay Nuhoğlu, Ümit Kılıçaslan ve Zerrin Boztaş.
Apyadın TŞOF yönetim kurulu başkanı. Yeniçeri, Kemaloğlu ve Boztaş da genel sekreter ve genel sekreter yardımcıları. Diğer isimlerse kurumda denetim kurulu üyeleri.
 

USULSÜZLÜĞE DAVETİYE
Ticaret Bakanlığı’nın teftiş raporu, kurumdaki yetkililerin Gökdağ’ın verdiği belgeleri kontrol etmediğini, kanuna göre ödemeler banka aracılığıyla yapılmalıyken elden yapılan ödemeleri sorgulamaksızın kabul ettiğini ortaya koydu. Raporda yetkililerin çok sayıda usulsüzlüğe davetiye çıkardığı da belirtildi.
Şüpheliler haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni taksi projelerine karşı çıkması ve son olarak "Taksimetreyi kurun geliyor Murat Kurum" diyerek AK Parti'nin İstanbul adayına açıktan destek vermesiyle gündeme gelen Eyüp Aksu savunmasında İstanbul’daki oda başkanlığı görevini hatırlatarak “Her zaman haksızlıklarla mücadele ediyorum” dedi ve hakkındaki suçlamaları reddetti.
Teftiş ve bilirkişi raporlarını inceleyen başsavcılık ‘şüphelilerin mahkemede yargılanarak cezalandırılması’nı kamu adına talep etti. Fazıl Anıl Kılıçlı
 

Editör: Anıl Kılıçlı