Cumhuriyetin ilk toplu konut projesi olan Ataköy 1. Kısım Mahallesi’nin planlarında çarşı olarak geçtiğini söyleyen dernek yöneticileri, hemen yanı başlarındaki arazinin de 70’li yıllarda bakanlar kurulu kararı ile imara kapalı turizm alanı olduğunu, 90’lı yıllarda yapılan yeni bir imar nazım planı ile yoğun imarlı turizm bölgesi haline getirilerek imara açıldığını ve sonrasında da Ramada Otel’in yapıldığını belirtti. Benzer sürecin bu gün çarşıları için yaşandığını belirten dernek yöneticileri, boşaltılmak istenen çarşılarının da benzer bir süreçten geçtiğinin altını çizerek, vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.

YENİLENMESİNE İZİN VERİLMEYEN ÇARŞI BOŞALTILINCA NE OLACAK?

Boşaltılası istenen çarşının sonrasında ne yapılacağı hakkında hiçbir bilgisi olmayan dükkân sahiplerinin kendi mülklerine güçlendirme yapmalarına izin verilmediğini, hemen yanı başlarında olan 20 katlı Ramada Otel işletmecilerinin çarşıda bulunan 24 dükkânın 10 tanesini satın aldığını ve belediyenin milyonlarca vatandaşının nefes aldığı tek alan olan çarşının değil de, otel işletmecilerinin mülkiyet hakkını korumasını anlayamadığını belirten yöneticiler, Ataköylülere kendi haklarına sahip çıkma çağrısında bulundu.

İBB’de yaklaşık yüzde 80 oy oranı ile CHP’ye destek veren Bakırköy Ataköylülerin, çarşılarının CHP’li Bakırköy Belediye eliyle boşaltılmasına isyan eden Bakırköylüler, “1. Kısım çarşımız giderse, sıra diğer çarşılara gelir” diyerek, yapılaşmanın önünü açan kararın yanında yer alan Bakırköy Belediyesi’nin yanlış karardan dönmesini, kamunun yanında yer alan bir tavır sergilemesini istediler.

Ramada oteli Ataköy projesinin yeşil donatıya ayrılmış bir parselinin hukuksuz bir plan değişikliği ile turizm alanına çevrilmesi ve TOKİ tarafından 2007 yılında yine hukuk dışı olarak satışı sonucunda inşa edilmiştir.

Dernek yöneticileri yaptıkları açıklamada;

“Ataköy toplu konut projesi dahilinde yeşil alan ve sosyal donatı alanı olarak ayrılmış parseller TOKİ tarafından bedelsiz olarak belediyeye devretmesi gerekirken 2007 yılında hukuksuz bir şekilde satışa çıkarıldı. Bakırköy Belediyesi tarafından satın alınan bazı parsellerin yanı sıra, 1 Kısımda bulunan bazı alanlar ise 1. Kısım mahalle sakinleri tarafından herhangi bir yapılaşma talebinde bulunmayacakları taahhüdü ile satın alınmıştı. Ataköy Projesinde çocuk yuvası alanı olarak ayrılan 14 Nolu parselde aynı şekilde plan değişikliği ile turizm alanı kapsamında yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açılmış ve TOKİ tarafından bir turizm şirketine satılmıştı.

Ramada Oteli’nin yapılmasına kapı açan söz konusu turizm alanı planı, 1. Kısım Derneğinin açtığı dava sonucu iptal edilmiş ancak uzayan dava sürecinde otelin inşaatı tamamlanıp işletmeye açılmıştı. Bu planın iptali ile Ataköy 1. Kısım konut alanı ve çarşısı plansız kalmıştı.

Şimdi Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından bu alana tekrar bir plan hazırlanmakta ve şimdi de tek katlı 1. Kısım Çarşı yapıları riskli yapı gerekçesiyle yıkılarak (bu yapılar riskli ise İstanbul'un %90'ının yıkılması gerekir) aynı yöntemle plan iptal olana kadar yüksek yoğunluklu olarak yapılanması amaçlanmakta.

Bu alanda plan yetkisi Turizm Bakanlığı’nda ancak Ataköylüler, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun söz konusu alanda yapılması planlanan hukuksuz bir yapılaşmaya, yapım ve işletme ruhsatı vermeyeceğini şimdiden ilan etmesini Bakırköy halkı adına bekliyoruz” dedi.

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam Gazetesi

Editör: Haber Merkezi