Albatros Parkı, yıllardır halkın soysal yaşam alanı olarak kullanılıyordu. Ardından parkın kullanım hakkı Büyükçekmece Belediyesi’ne devredildi. 1979’da imara açılan park, birçok kez satılmak istense de gerek halkın büyük tepkisi gerekse de yetersiz görülen teklifler nedeniyle satılamadı. Bunun üzerine yüzde 40 ticaret ve konut yüzde 60 turizm alanı olan imar planları geçen yıl Haziran ayındaki İBB Meclis toplantısında yüzde 60 ticaret ve konut yüzde 40 turizm alanı olarak oy çokluğuyla değiştirildi. Ardından 11 Nisan’da yapılan ihale gerçekleşti. Söz konusu arazi, Demir Grup Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-SKY Investment Group Gayri Menkul Ticaret A.Ş. ortak girişim grubuna satıldı.
‘SATILAN ARAZİNİN PARKLA İLGİSİ YOK’
“Yanlış yönlendirme ile karşı karşıyayız” diyen Başkan Hasan Akgün “Bayındırlık Bakanlığı’nın aldığı kararla 30 bin metrekarelik alanı ‘Turizm Alanı’ ilan ediyoruz” dedi.
Katıldığı canlı yayında, ‘nereyi sattınız?’ sorusuna Başkan Akgün, “Satılan alan belediyeye ait tapulu arsa ve Albatros dışında kalan bir alan” diyerek cevap verdi. Akgün sözlerine devamla, “Burası park değil. Hiçbir zaman olmadı. Bu arsa 1979 yılından beri Turizm Tesis Alanı’dır” dedi.
Büyükçekmece Belediyesi’nin1957'de kurulduğunu ve o günden bugüne söz konusu arazinin belediyenin mülkü olduğunu belirten Akgün, “Arsa Albatros Parkı'nın girişinde kalıyor. Burayı park olarak göstermeye çalıştılar. Denizin sıfırında gibi göstermeye çalıştılar. Denizle bu arsa arasında 200 bin metrekare Albatros Parkı var. Albatros Parkı ile bizim bu arsa arasında 15 metre yol var. Bu arazi parkın gerisinde kalıyor. Hiçbir zaman ne yeşil saha olmuş ne park olmuş” diye konuştu.
‘YEŞİL ALAN SATTIYSAM BU İŞİ BIRAKIRIM’
“Parktan bir milim dahi satılamaz. Satışa konulamaz. Yeşil alanın 1 santimetrekaresini sattıysam eğer bu işi bırakırım” şeklinde iddialı açıklamalarda bulunan Büyükçekmece Belediyesi Başkanı Hasan Akgün, “Halk bizden hizmet bekliyor, sahildeki 30 dönümlük araziye rezidans, otel ve iş merkezi yapılacak. Ben belediye başkanıyım halkın önüne çıktığım zaman onlara projelerimi anlatırım, onların arkasında dururum, halk da bana oy verir. Bu haberleri yapan üç kişinin değil,  Büyükçekmece halkının isteğine göre biz hizmetlerimizi yaptık bugüne kadar ve bundan sonra da aynen böyle yapmaya devam edeceğiz. Halk bunun yapılmasını istemeseydi, bizi bugüne kadar desteklemezdi. Birçok kişiye iş istihdamı sağlanacak ve bölgemde olan turizm alanı değerlendirilmiş olacak. Büyükçekmece turizm bölgesi olan bir ilçedir. Yıllardır bu bölgede belediye başkanlığı yapıyorum nasıl olurda ben bu bölgeye konaklama tesisi yapamam, nasıl olur da böyle bir projeyi halkıma sunamam. Belediyemize ait alan içinde sizin konaklayacağınız bir yer yapamıyorsam benden belediye başkanı olmaz” ifadelerini kullandı.
‘EN UFAK BİR TEREDDÜTÜMÜZ YOK’
İhaleyi Katar, Suudi Arabistan ve Yemen’li ortaklarıyla alan Demir inşaat firması. Tartışma hem bu firma üzerinden hem de arazinin halkın kullanımına açılması yerine inşaat alanına çevrilmesi üzerine sürüyor.
Başkan Akgün ihaleyi alan firma hakkında şunları söyledi:
“Büyükçekmece Basketbol Takımı'nın Kulüp Başkanı benim. Bölgemizde büyük çaplı inşaatlar yapan Demir İnşaat, geçen sene takımımızın sponsoruydu. Önceki sene TÜYAP’tı bu sene de başkası olacak. 'Demir İnşaat geldi burayı aldı, zaten belediyenin sponsoruydu' diye yazıp çizeceklerdir, varsın yazsınlar çizsinler. En ufak bir tereddüt ve endişemiz yok, her şeyimiz açık."
Hamit Demir iddiaları cevapladı
Büyükçekmece'deki Albatros Parkı olarak bilinen arsanın satışı konusunda çıkan haberlere ilişkin açıklamada bulunan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, şaibeli satış iddialarını reddetti.
Tartışılan park alanıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, iki yıldır Büyükçekmece basketbol takımına sponsor olarak spora ve sporcuya destek olduklarını, bunun arsa satışıyla ilgisi olmadığını iddia etti.
‘2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK’
Demir söz konusu alanın imarlı olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Ortaklarımız, Türkiye'de 2 milyon dolarlık yatırımları olan ve Türkiye için yüksek hedefleri bulunan güçlü şirketler. Suudi Arabistan, Yemen ve Katarlı ortaklarımızın kurduğu şirket ile gücümüzü birleştirerek ihaleye katıldık ve kazandık. Bunun Büyükçekmece basketbol takımına verdiğimiz destekle nasıl bir ilgisi olabilir? Yüzde 40 hak sahibi olduğumuz bu ortaklıkla, ilçedeki herkesin faydalanacağı, kamuya açık alanların yer alacağı, konut ve turizm tesislerinden oluşan bir projeye imza atacağız. Projenin ekonomimize sağlayacağı katma değeri, yaratacağımız yaklaşık 2 bin kişilik istihdamla da destekleyeceğiz. Bölgenin imar planına uygun bir şekilde, ilçe sakinlerinin de hassasiyetini düşünerek hayata geçireceğimiz proje ile hem sektörümüz, hem ekonomimiz hem de istihdamımız kazanacak.”
ŞEKER: YETERİ KADAR BETONA BOĞULDUK
Telefonda görüş aldığımız CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise "Arazinin belediye adına kayıtlı olması, oradaki güzelim ağaçların olmadığı anlamına gelmiyor. Burası daha önceden günübirlik turistik mesire alanıydı. Vatandaşlar olarak talebimiz, burasının kamunun ortak alanı olarak kalması. Belediye bu alanı değerlendirip halkın kullanımına açabilir. Buranın değerli bir yer olması, halkın yararlanmayacağı anlamına gelmez" dedi.
Konunun halk oylamasıyla halkın kararına bırakılması gerektiğini söyleyen Şeker, "Bu konuyu partinin yetkili organlarına ilettik. Bölgede vatandaşların bu konuyla ilgili sıkıntısı olduğunu, oranın kamu elinde kalıp, halkın kullanımına açılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Orada yeteri kadar rezidanslar, oteller var. Yeteri kadar betona boğuldu, bizim ihtiyacımız olan ağaçlık, koruluk alanlar ve bunları da korumalıyız diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. Senay BADUR-Kent Yaşam
 

Editör: Haber Merkezi