İBB Meclisi’nde, Çiftçi Towers’la ilgili verdiği önergeye “Ne maksatla hareket ettiği belli olmayan kişilerce gerçek dışı iddialar” diye açıklama yapan Türkerler Holding’e, CHP’li Meclis Üyesi Avukat Taner Kazaoğlu’ndan cevap gecikmedi “Bu kente ihanet edilmesine izin vermeyeceğiz. Sen de kanuna uyacaksın, ben de” 

İstanbul Büyükşehir ve Bakırköy Belediye Meclis Üyesi CHP'li Avukat Taner Kazanoğlu, Beşiktaş Zincirlikuyu'da yapımına devam edilen "Çiftçi Towers" adlı iki kulenin yer aldığı 45 katlı rezidans ve AVM projesinin imara aykırı olduğunu iddia etti. Çiftçiler Holding ise yaptığı açıklamada inşaatın yasalara ve mevzuata uygun olduğu belirtilerek, "Mevzuattan kaynaklanan haklarımızın ötesinde iddia edildiği gibi, meri imar planı dışında bir imalat yapılması söz konusu değildir" dedi.

Yapılan açıklamada "Kökleri cumhuriyetin ilk yıllarına dayanan Çiftçiler Holding; otomotiv, inşaat, enerji ve denizcilik olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteren Türkiye ekonomisinin önemli gruplarından biridir. Bugüne kadar tüm faaliyetlerinde olduğu gibi Çiftçi Towers projesinde de yasalara ve mevzuata harfiyen uygun hareket etmiştir." ifadeleri kullanıldı.

2010 yılında İBB’den avan projesinin, 2011 yılında da Beşiktaş Belediyesi’nden uygulama projesinin onaylatarak Yapı Ruhsatı aldığını açıklayan Çiftçiler Holding, zaman içerisinde mimari projede revizyonlarının gündeme geldiğini ve değişen mimari tadilatların onayı için Mayıs 2017’de yine Beşiktaş Belediyesi’ne başvurduklarını açıkladı. Belediye tarafından onay alamadıklarını açık bir dille ifade eden Çiftçiler Holding, bu kez Aralık 2017’de söz konusu tadilat projesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne onay için sunduklarını yazılı açıklamalarında belirtti.

İMAR AFFI GÜNDEME GELİNCE YAPAY YAPILANMA TAMAMLANDI

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP’li Meclis Üyesi Avukat Taner Kazanoğlu, Çiftçi Towers’ın, dikey inşaatını tamamladığını, fakat yatay inşaatını kamuoyunda çıkan imar affı söylentileri üzerine bilerek tamamlamadığını iddia etti. İmar affı söylentisinin gündeme gelmesiyle hızlı bir biçimde yatayda kaçak yapılandırmasını hızlandırdığını ve neredeyse arazinin tamamını içine alacak biçimde yatay olarak büyüdüğünü söyledi. İnşaat sürecinin son iki ay içindeki yapılaşmasını, sunduğu resimlerle de belgeleyen Kazanoğlu, projeye aykırı, plan notlarına ve ruhsata aykırı biçimde imalat yapıldığını belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği soruları sıralayan Kazanoğlu”, İBB tarafından herhangi bir tadilat projesi onaylanmış mıdır?” diye sordu.

Türkerler Holding ’in kamuoyuna yaptığı “Ne maksatla hareket ettiği belli olmayan kişilerce gerçek dışı bu iddialar ısıtılarak gündeme getirilmektedir” ifadelerine de cevap veren Kazanoğlu, “Bu inşaatın yasalara aykırı biçimde adeta hormonlu olarak büyüdüğünü  gözlemlendiğimi, bu inşaatın kaçak bir yapı olup olmadığının tespitinin sağlanarak bir an önce bilgilendirilmek istediğimi İstanbul halkının bana vermiş olduğu yetki ile istedim” dedi.

İSTANBUL HALKININ BİZE VERDİĞİ YETKİ İLE SORUYORUZ

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın  Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesinde yaptığı "Bu şehre ihanet ettik, ben de bundan sorumluyum" sözlerini hatırlatan Kazanoğlu, “Cumhurbaşkanımızın bu sözünden sonra, bu şehre ihanet edilmesin diye yetkilileri uyarıyoruz” diyerek açıklamalarını sürdürdü.

Kazanoğlu, “Şahsım ve önergeyi veren arkadaşlarımın tamamı İstanbul Büyükşehir belediye meclis üyeleridir. İstanbul halkının kente ihanetinin önüne geçilmesi için oy vererek seçmiş olduğu kişilerdir. Maksadı ne olduğu belli olmayan diyerek küçük gördüğü hakaret ettiği tüm arkadaşlar bu halkın oy verdiği şahıslardır. İş insanlarına saygımız sonsuzdur ama bu insanların bizlere hakaret etmeye hakkı olmadığı gibi yasaların ve mevzuatında üstünde davranmayada hakkı yoktur. Bizim arzumuz herkes için yaşanılabilir bir şehirdir” diyerek devam etti.

Kaçak bir yapılaşma var ise müdahale edilip, ilgili kanun maddelerince yapılaşmanın önüne geçilmesini ve gerekli yıkım ile cezaların bir an önce uygulanmasını da talep ettiğini belirten Kazanoğlu, “Adeta hakaretvari bir basın açıklamasının ötesinde, kendi suçunuda itiraf ederek yapılmış bir açıklamasıdır bu” diyerek tepkisini dile getirdi.

TADİLAT RUHSATI TALEBİNE CEVAP VAR MI?

CHP’li İBB Meclis Üyesi Avukat Taner Kazanoğlu, yapılan açıklamada “Tadilat ruhsatı için Beşiktaş Belediyesi’ne başvurduklarını, cevap alamayınca da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul il müdürlüğüne başvurduklarını belirtmişler. Tadilat ruhsatıyla ilgili talebin sonuçlandığına dair bir bilgi yok ama inşaat son sürat devam etmekte” dedi.

Beşiktaşın göbeğinde bu şekilde inşaat yaparak adeta kanunun üstünde bir tavırla bu şehre ihanet edilmesinin önüne geçmek için çalışmalarını, İstanbul halkının kendilerine verdiği yetki ile devam edeceklerini ve ilgililer hakkındada suç duyurusunda bulunacaklarını da kamu oyuna duyuran Taner Kazanoğlu, “Cumhuriyet’in kuruluşundan beri çalışan bir şirkete kanunun üstünde davranma yetkisi mi veriliyor. Bu bir gerekçe ise Koç Holding her şeyi yapabilir mi? Böyle bir saçmalık varmı?” diyerek, “Sende kanuna uyacaksın ben de. Şehre yapılan her ihanetin takipçisiyiz ve yapılmaması için de gayret sarf edeceğiz. Bu ülke, yobazların, müteahitlerin hırsızların memleketi değildir” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi