İstanbul Büyükşehir Belediyesi güvenlik ekibinin de bölgede yer almasına rağmen, mangal için gelenlere yönelik herhangi bir cezai işlem yapılmıyor. Avcılar sakinleri de change.org üzerinden bir kampanya başlattı. Avcılar Çevre Kültürünü Geliştirme ve Eğitimi Afet Yardım Derneği (AVCEDER) de basın açıklaması yaparak İstanbul Büyükşehir Belediye'sini göreve çağırdı.
Özellikle hafta sonları sahilde mangal yakanların fazla olmasıyla beraber çevre kirliliğini de beraberinde getiriyor. Adım atmanın bile zor olduğu sahilde İBB'nin güvenlik ekibi olmasına, ‘ateş yakmak yasaktır’ uyarısına rağmen, mangalcıları hiç kimse durduramıyor.
Bu durum da en çok Ambarlı, Denizköşkler ve Gümüşpala'da oturanları etkiliyor.  Hafta sonları sahil boyunca yoğun bir mangal kokusu ve dumanlarla kaplı. Çevre kirliliğine de yol açan bu durum aynı zamanda sahil şeridi boyunca olan trafik durumunu da olumsuz etkiliyor. Yan yol üzerinden başlayan trafik çilesi bazen E-5 üzerinde de devam ediyor.


KAMPANYA BAŞLATTILAR
Avcılar'da oturanlar bu konuda seslerini duyurmak için change.org üzerinden "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni göreve çağırıyoruz! Avcılar halkı, Avcılar sahilinde nefes almak istiyor!" kampanyası başlattı.
Vatandaşlar kampanyayı başlatmalarındaki amaçlarını şöyle ifade ettiler: “Avcılar ilçesi Ambarlı ve Denizköşkler sahilini Avcılar halkı olarak kullanamamaktan dolayı şikâyetçiyiz. Iraklısı, Suriyelisi, Çeçeni ne ararsan var. Sahil ailemizin, kadınlarımızın, çocuklarımızın güvenliği olmayan bir yer haline gelmiştir. Bununla birlikte sahile gelen piknikçiler, sahilimizi pisletmekte, yaktıkları mangal dolayısıyla etrafı duman kaplamakta, küllerini çimlere, koşu alanına atmakta ve tahribat yaratıp çevre kirliliği yaratmaktadır. Bir an önce sahilimizi huzurlu bir Avcılar sahili olarak görmek istiyoruz.”



“İBB’Yİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”
Avcılar Çevre Kültürünü Geliştirme ve Eğitimi Afet Yardım Derneği (AVCEDER) Başkanı Kadriye Maraşlı, Avcılar başta olmak üzere İstanbul'daki sahillerde görülen kirliliklere İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerinin müdahale etmesi gerektiğini savunarak vatandaşlarla birlikte Avcılar sahilinde iç çamaşırları ile denize girenlere de tepki gösterdi.
Başkan Maraşlı, Avcılar Deniz Otobüsü Terminali karşısındaki Şehit Asteğmen Mustafa Burcu Parkında basın açıklaması yaparak sahilde hava, çevre ve görüntü kirliliğine yol açan mangal yakılmasının önüne geçilmesini istedi. Çeşitli kuruluşların da destek verdiği Maraşlı, sahilde mangal yaparak piknik yapanların 6 kilometre uzunluğundaki Avcılar sahilini ateşe verilmiş hale çevirdiklerini öne sürerken, “Sahil İBB denetimi altındadır. İBB'yi göreve çağırıyoruz. Bir an önce buna el atmalı, denetimlerini arttırmalı, gerekeni yapmalıdır. Doğa kimsenin tekeli altında değildir. Biz çevreciler bunu esefle kınıyoruz. Daha temiz bir Avcılar için el ele omuz omuza mücadelemize devam edeceğiz. Sahillerimizde rant uğruna yapılabilecek her şeye karşıyız. Hiç kimsenin çevre, gürültü, hava, görüntü kirliliği yapmaya hakkı yoktur. Bu gidişata dur diyoruz” dedi.


“İÇ ÇAMAŞIRI İLE DENİZE GİRİYORLAR”
AVCEDER Başkanı Kadriye Maraşlı, çevre derneği olarak Avcılar sahilinde mangalların yakılması, insanların rahat yürüyemez hale gelmesi, hava, toprak kirliliğine üzüldüklerini söyledi. Maraşlı, bazı yabancı uyrukluların Avcılar sahilinde iç çamaşırları ile denize girmelerini kınadıklarını ifade ederken, şunları ekledi:
Çocuk ve kadınlarımız Avcılar sahilinde rahat dolaşamaz oldu. Ayrıca hava kirliliği solunum hastalıklara neden olduğu için engellenmesi gerek. Avcılar başta olmak üzere İBBnin İstanbuldaki tüm sahilleri denetlemelerini, cezaları yükseltmelerini istiyoruz. Avcıların bir tarafı göl, diğeri deniz. Bu güzelliği hiç kimsenin kirletmeye hakkı yok. Kirlenirse bunların karşısındayız. Sonuna kadar takibindeyiz. Basın açıklamamıza karşı duyarsız kalınırlarsa daha büyük kitle ile karşı çıkacağız.
Senay BADUR-Kent Yaşam
 
 
 

Editör: Haber Merkezi