Kaldırımları işgal etmesi, trafiği yoğunlaştırması ve vale terörü gibi pek çok problemi de beraberinde getiren Kış Bahçeleri, vatandaşlar tarafından tepkiye neden olurken, geçtiğimiz günlerde bir tepki de sosyal medya üzerinden CHP’li Bakırköy Belediye Meclis Üyesi Nurhan Çetinkaya’dan gelmişti.

Yeşilköy Mahalle Muhtarı Bülent Yurtsever’de, kendi mahallesinde ağaçları söküp, kaldırıma kadar taşan kış bahçesi yapımına tepki göstermiş, bunun üzerine inşaat çalışmaları biraz daha içeriye çekilmişti. 

Geçtiğimiz aylarda Bakırköy Belediye Meclisi’nden, Kış Bahçeleri'nin kaldırımdan 60 cm içeride olacak kararı çıkmasına rağmen, yeni yapılan inşaat çalışmalarının da bu karara da uymadığı gözlenmişti. Yine geçtiğimiz aylarda İncirli Caddesi üzerinde bulunan park içine yapılan kış bahçesi de vatandaşların tüm itirazlarına karşılık ilçe belediye tarafından değil, Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılmıştı.

İmar yönetmeliğinde ve planında kış bahçesi olmayan yapıya ruhsatı verme yetkisi olmayan Bakırköy Belediyesi'nin, meclisten aldığı kararda tartışmaları beraberinde getirdi. Kış bahçesi olarak değerlendirilecek alana yapılacak ilavenin sökülüp kaldırılacağına dair taahhütname alınması şartı ile Büyükşehir Belediyesi'nden de alınacak uygun görüş izniyle birlikte, ilçe belediyelerinin izin verebildiği kış bahçelerine, kime, neye göre ruhsat verdiği konuşulurken, vatandaşlar Bakırköy Belediyesi’nin konuya açıklık getirmesini istediler.

Kış bahçesi izni için gerekli evraklar

1- Dilekçe

2- İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya İlçe Belediyesinin öngördüğü veya göreceği zamanda söz konusu ilavenin sökülüp kaldırılacağına dair noter tasdikli taahhütname

3- Kat Malikleri Kurulunun noter tasdikli muvafakat namesi

4- Tasdikli mimari projeye işlenmiş eklentinin 1/50 ölçeğinde plan, kesit ve görünüşleri ile 1/20 ölçekli sistem detaylarının bulunduğu mimari dökümanlar

5- 1/1000 ölçekli kadastral sınırları işlenmiş hali hazır harita

6- İmar durumu

7- Kira sözleşmesi (kiracı ise)

8- Vaziyet planı

9- İşletme ruhsatı

10- Binanın mevcut halinin değişik açılardan çekilmiş en az 4 (Dört) adet fotoğrafı

11- Eklentinin mevcut binası ile beraber yapılmış üç boyutlu animasyon tasarımının, farklı açılardan perspektifi

12- İlave mekânın bulunduğu tapu kaydı örneği

13- Ücret makbuzu (en son aşamada istenir)

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam Gazetesi

Editör: Haber Merkezi