31 Aralık 2017’den önce inşa edilen yapıları kapsayan imar barışının, son günlerde Bakırköy’de kaçak yapılaşmanın önünü açtığı ve uygulamayı fırsat bilen bazı vatandaşların kaçak yapı inşa etmeye başladığı görüldü. Bakırköy Ataköy yerleşkesinde bulunan Kültür Lisesi’nin üst katında kaçak yapılaşma görülürken, Florya Şenlikköy Harman Sokak’ta görülen yapılaşma, vatandaşların belediye ye tepkisine neden oldu.

BELEDİYE NEDEN MÜDAHALE ETMİYOR?

Bakırköy Belediyesi’nin, yeni yapılan ve imar barışı kapsamına alınması için başlatılan alelacele kaçak çalışmalara neden müdahale etmediği tartışılırken, zaten kaçak olan ve deprem bölgesinde olan ilçe vatandaşları, yetkililerin daha dikkatli çalışması ve gelen ihbarları değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Mülkiyet ve imar sorunu olan, ruhsatsız binaların yanı sıra ruhsatlı fakat imar mevzuatına aykırı olarak eklentiler yapılmış yapıları kapsayan barıştan faydalanmak isteyenlere kapı açılırken, yetkililerin can ve mal güvenliğini koruyucu tedbirler almaması da vatandaşlar tarafından eleştirildi.

VALİLİKLER VATANDAŞLARI UYARDI

Kaçak yapılarla ilgili valilikler harekete geçerken, vatandaşı uyaran bir bildiri de yayınladı. İmar Barışı uygulamasının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsadığı vurgulanan bildiride şu ifadelere yer verildi:

"İmar Barışı, 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsamakta olup, bu tarihten sonra imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen yapılar için 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32’nci ve 42’nci maddeleri gereğince işlem tesis edilmesi yasal bir zorunluluktur. Ayrıca Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 26.05.2015 tarih ve E.2014/4-806 K.2015/167 sayılı kararı ile ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptırarak imar kirliliğine neden olan kişi hakkındaki Türk Ceza Kanunu’nun 184/1’inci maddesine göre 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verileceği ve fail hakkında Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 231’inci maddesinde düzenlenen ’hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına’ karar verilmeyeceğine hükmedilmiş olup, 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılan veya yapımına devam edilen ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı yapılar için Yapı Kayıt Belgesi’nin verilmeyeceğinin bilinmesi, bu yapılar için gerekli işlemlerin yapılması ve cezai yaptırımların titizlikle uygulanması, bu kapsamda imar denetiminin ilgili yerel yönetimlerle birlikte sürekli olarak etkin bir şekilde yürütülmelidir."

Editör: Haber Merkezi