Bakırköylüler Derneği, sokak hayvanlarıyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla sosyal sorumluluk projesi kapsamında yaptırdıkları su kaplarını bölgede yaşayan hayvan severlere dağıttı. Hayvan popülasyonun çok olduğu bölgelere su kabı koyan dernek üyeleri, “Bakırköylü hayvanı da, insanı da, doğayı da sever” dedi.

Zuhuratbaba Mahallesi’nde bulunan dernek binasında yapılan etkinliğe, CHP, MHP, İYİ Parti yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş ve bazı muhtarlar da katıldı.

Bakırköy’de yapılan her güzel şeyde olmaya çalıştıklarını söyleyen dernek yöneticilerinden Bensu Kaya, “Çorbada tuzumuz olsun istiyoruz” diyerek, dernek olarak çevreye duyarlı her konuda çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

DUYARLI OLDUĞUMUZ İÇİN, DAHA HASSASIZ

Bakırköylüler Derneği Başkanı Nurdan Erdiş’te, doğaya ve canlıya karşı duyarlı bir ilçe olduklarını ve bu yüzden de çok daha hassas olduklarını söyleyerek, dernek olarak da “Mutlu, sorunlarını çözebilen, birbirine sahip çıkan ve en başta birbirini sevgiyle kucaklayan Bakırköylülerin yaşadığı bir ilçe istiyoruz” şiarıyla yola çıktıklarını söyledi.

Hayvanlarla ilgili de ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştıklarını belirten Erdiş, geçtiğimiz yıl Tokat’ta geçirdiği trafik kazası sonrası yardım taleplerine cevap veren Bakırköylüler Derneği’nin, yaralı köpeği İstanbul’a getirterek tüm tedavilerini yaptırttığını, üyelerinin üstün çabası ile sağlığına kavuşan Badem isimli canı sahiplendirdiklerini söyledi.

BELEDİYE YÖNETİMİNE SİTEM ETTİ

Geçtiğimiz günlerde Bakırköy Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’nin bir Alman firması tarafından ‘hayvan barınağı temizleme projesi’ kapsamında temizlenmesinde de, dernek yöneticilerinin büyük katkısı olduğunu belirten Nurdan Erdiş, “Belediyemiz adımızın geçmesini istememiş. Bu önemli değil ama orda kalan hayvanlarımızın sağlığı ve sürekliliği hepimizi ilgilendiriyor. Hep birlikte neler yapabiliriz derdinde olduk her zaman. Keşke barınaklar hiç olmasa ama bakımları açısından büyük önem taşıyor” dedi.

BAKIRKÖY BARINAĞI SON 4 YILDIR EN KÖTÜ DÖNEMİNİ YAŞIYOR

Marmara Hayvan Hakları Federasyonu İletişim Koordinatörü olan Bakırköylü hak savunucusu Handan Teknecioğlu’da, hayvanların kendilerine bu dünyada emanet edilmiş canlılar olduğunu söyleyerek, ilk hayvan hakları yasasının 2004 yılında çıktığını belirterek, eksikleri olsa da minnet duyduklarını belirtti.  Bakırköyde de bulunan barınağın da son 4 yıldır en kötü dönemlerini yaşadığını iddia eden Tenekecioğlu, “Sokaklardaki hayvanların ana beyni belediye barınaklarıdır ve ne kadar iyi işlerse, sokaklarımız o kadar ferah içinde olacaktır” ifadeleriyle, sıcakların gelmesiyle birlikte, sokaktaki canlıların su ihtiyacını giderebilmek amacıyla toplumda farkındalık yaratma çabasında olduklarını belirtti. “Bu kaplarda dernek logomuz var. Keşke bunları belediyemiz yapsaydı ve kendi logosunu koysaydı daha çok duyarlılık olabilirdi” dedi.

Sokak hayvanlarının durumunu anlatan kamu spotunun izlenmesinin ardından, karşılıklı sohbet ederek ilçe sınırlarındaki hayvanların ve belediye barınağının durumunu konuşan katılımcılar, belediye ile ilgili şikayetlerini dile getirdi.

2005 yılından beri Bakırköy Belediye Barınağı gönüllüsü olduğunu ifade eden Dilek Hiçyılmaz, barınağın görünen kısmında sorunun olmadığını, asıl sorunun kısırlaştırma olduğunu dile getirerek, Ataköy’de yeni doğan kedilerde patlama olduğunu ifade etti.

GEÇMİŞTE KISIRLAŞTIRMA BARINAKTA YAPILIYORDU

Hiçyılmaz, kliniği olan ve geçmişte kısırlaştırma operasyonunu barınakta yapan Bakırköy Belediyesi’nin, şimdilerde İBB aracılığı ile Hasdal ve Kısırkaya da kısırlaştırma işlemini yaptırdığını söyledi. Hayvanların kısırlaştırılma işlemi için 50 km yolu, havalandırması olmayan araçlarda, baksların içinde gittiğini ve ameliyat sonrası tekrar 50 km yolu sağlıksız bir şekilde geldiğini belirterek, yaklaşık 1 hafta süren kısırlaştırma işleminde hayvanların geçirdiği zorlu yolculukla birlikte, kaybolma, karışma ve kısırlaştırma sonrası ölümle sonuçlanan bir gerçekle karşılaştıklarını ifade etti. Barınakta çalışan işçi sayısının da 600 kapasiteli barınağa yeterli olmadığını belirten Dilek Hiçyılmaz, işçi haklarının da göz ardı edildiğini söyledi.

KİMİ KİME ŞİKÂYET EDECEĞİZ

Hiçyılmaz, bir çok milletvekili ile görüştüğünü, geçtiğimiz günlerde Gürsel Tekin’le barınağın durumunu ve belediyenin tutumu ile ilgili bilgi verdiğini söyleyerek, “Siz birinden ben hepsinden şikayetçiyim” cevabını aldığını belirtti.

Yine Milletvekillerinden Erdoğan Toprak’ın kendisine “Ne yapayım kulağından tutup çekeyim mi” dediğini ifade eden Dilek Hiçyılmaz, “Kimi kime şikayet edeceğimizi şaşırdık. Sosyal demokrat bir belediye tarafından bu tür davranışların sergilenmesi artık sadece hayvanseverlere değil, Cumhuriyet Halk Partisi’ne de zarar veriyor. Lütfen artık birileri bu duruma el atsın. Tek istediğimiz doğanın dengesi hayvanların yaşam hakkı” dedi.

SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYE YE YAKIŞMIYOR

Sonuç olarak sosyal demokrat bir belediyeye yakışmayan davranışların sergilendiğini, ülkenin böylesi bir kaos ortamında doğanın dengesi hayvanların yaşam hakkını savunan insanların yine sosyal demokrat bir belediye tarafından görmezden gelinmesine tepki gösteren Hiçyılmaz, bu tür davranışların sadece hayvanseverlere değil, Cumhuriyet Halk Partisi’ne de zarar verdiğini söyleyerek, yetkilileri bir an önce göreve davet etti.

MHP İLÇE BAŞKANI ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SUNDU

Toplantıya katılan ve konuyla ilgili düşüncelerini aktaran MHP İlçe Başkanı Ahmet Altun, öncelikle Bakırköylüler Derneği’ne konuya gösterdikleri duyarlılık için teşekkür etti. Hafta içinde yapacakları bir program ile gönüllülerle birlikte barınağı ziyarete gidebileceklerini, yapılması gereken her konuda hem ilçe sakini hem de temsil ettiği MHP adına çalışmalar yapabileceklerini söyleyerek, “Parti olarak TBMM de de konuyu gündeme getiririz. İlçe olarak gönüllülerimizle birlikte veteriner gurubu kurup çalışmalar yapabiliriz. Büyükşehirle, Kaymakamımızla görüşerek neler yapabiliriz konusunda bir araya gelelim. Her şeyden önemlisi kimseden bir şey beklemeden, önce kendimiz bir şeyler yapalım. Hepimiz bu ilçede yaşıyoruz” dedi. Dernek Başkanı Erdiş’te İBB’nin mobil ekipleriyle görüşerek, belli günlerde meydanda kuduz aşısı, iç dış parazit gibi müdahalelerin yapılmasını sağlayabileceklerini söyledi.

CHP İLÇE YÖNETİCİSİ ZOR ANLAR YAŞADI

Toplantıya katılan CHP İlçe Başkan Yardımcılarından Cihat Tostçu da, barınakla ilgili bir komisyon kurduklarını ve gerekli değerlendirmeleri belediye ye ilettiklerini söyleyerek, kendisinin de sağlık sektöründe olduğunu ve hayvanlarla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

Programa katılan hayvan severlerin belediyeyle ilgili şikayetlerini dile getirmesiyle birlikte, BİMER’e de defalarca şikayet ettiklerini, yürüyüş ve protestolarından da bir sonuç alamadıklarını belirten katılımcılar, CHP’li Belediye Başkanlığına CHP İlçe yönetimin müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Karşılaştığı tepkiler karşısında zor anlar yaşayan İlçe Başkan Yardımcısı Cihat Tostçu, “Bende Bakırköylüyüm. Aynı sorunlarla muhatabız. Yerel yönetimlerin hayvan hakları konusunda daha duyarlı olması için yaptırım uygulamalıyız ” dedi.

Tostçu’ya cevap veren MHP İlçe Başkanı Ahmet Altun, “Sizin ilçe başkanınız yaptırım uygulamıyor. Bizde olsa yaptırım uygularız. Bakırköy’le ilgili bir durum olduğunda biz gidip gerekli şeyleri kendisine söylüyor ve yapılmasını sağlıyoruz. En çok görev size düşüyor. CHP İlçe Yönetiminin bu konuda sorunu var herhalde” dedi.

Konuyla ilgili muhalefet partilerine de çok iş düştüğünü, olumsuz giden birçok şeye muhalefetin sessiz kalındığını, CHP’li oldukları halde kendilerinin daha çok muhalefet ettiğini dile getiren Bakırköylüler Derneği Başkanı Nurdan Erdiş, ‘önemli olan ilçe halkı olarak yanlış olan işleyişlere hep birlikte karşı durmak’ ifadelerini kullandı.

Bakırköy’de doğup büyüdüğünü söyleyerek, 91 yılından beri gazetecilik yaptığını belirten Haberci ve Bak TV İmtiyaz Sahibi Ramazan Koçak’ta, Bakırköylülerin Ak Parti gelmesin diye CHP’nin aday gösterdiği kişiye ve meclis üyelerine oy verdiğini, önemli olanın bilgi, birikim ve nitelik olduğunu belirterek, Bakırköy halkının siyasi tercih konusunda toptancı yaklaşımdan çıkması gerektiğini belirtti.

Karşılıklı fikir alıverişi ile devam eden toplantının ardından su kaplarının dağıtımına geçildi. Hatıra fotoğrafları çekilerek, hayvan hakları konusunda en kısa zamanda yeniden bir araya gelerek Bakırköylüler olarak neler yapabilecekleri konusunda ortak çalışmalar yapılacağı söylendi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi