CHP Eyüp İlçe Başkanlığı’nın Eyüp Meydan’da kurduğu ‘hayır’ çadırında CHP’li üst düzey yöneticiler vatandaşlarla buluştu. Pilav ikram edilen etkinliğe; CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP Milletvekili Sencer Ayata, CHP eski PM Üyesi Dursun Bulut, CHP Eyüp İlçe Başkanı Sinan Akçiçek, CHP ilçe yöneticileri ile çok sayıda partili katıldı.
CHP’li yöneticileri, 16 Nisan’a kadar çadırlarda görev yapacak olan Eyüp Milli Egemenlik ve Demokrasi Platformu sorumluları; Cahit Ataker, Mehmet Sevim ve Naci Baykan karşıladılar. Çok sayıda partilinin ve Eyüplü vatandaşların ziyaret ettiği çadırlarda basına açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, öngörülen başkanlık sisteminin Türkiye’de hayata geçmesi durumunda Türkiye’nin de suç oranları yüksek bir ülke olacağını iddia etti.



‘EVİNDE OTURAN YAŞLI TEYZE BİLE HUZURSUZ OLACAK’
Cankurtaran açıklamasında özetle şunları söyledi:
“Başkanlık sisteminin sosyal anlamda ve güvenlik açısından ne tür tehlikeleri içerdiğini anlatacağım. Dünya’daki istatistiklere baktığımızda en büyük suç oranlarının olduğu ülkeler başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Dünya’da başkanlık sistemiyle yönetilen 40’ın üzerindeki ülkeler arasında; Güney Kore, Güney Kıbrıs ve Amerika dışındakiler çok değişik suçlarla uğraşmaktalar. Başkanlık sistemi adı altında diktatörlükle yönetilen bir sistemle karşı karşıya kalınıyor. Bu sistem suçu, arkasından çeteleşmeyi ve yozlaşmayı getiriyor. Türkiye’de başkanlık sistemi olduğu takdirde önce suç oranları artacak, bu çeteleşmeye sebep olacak, arkasından da yozlaşmayı getirecektir. Şimdi vatandaşlarımız diyebilir ki; ‘bana ne yönetim sisteminden, ben hiçbir şeye karışmam’. Ama aslında durum böyle değil.Yönetim sistemi, o ülkede güvenin, huzurun en önemli parametrelerinden biridir. Hiç kimse,‘bana dokunmaz, ben karışmam’ diyemez. Evde oturan yaşlı teyzenin bile huzurunu bozacak bir durumdur.”



‘MAFYA BU YÜZDEN BAŞKANLIK SEVDALISI’
Başkanlık sistemiyle yargı ve güvenlik güçlerinin artık tarafsız olamayacağını ve suçun önlenmesinin imkansız hale geleceğini öne süren Cankurtaran, “Başkanlık sisteminde yargı tarafsızlığını kaybettiği, güvenlik güçleri de gücünü kamu gücünden değil de başkandan ve başkanın milis gücünden almaya başladığı için maalesef suçlar engellenemez duruma gelir. Dünyanın en çok suç işlenen ülkelerini sayarsak, Kolombiya, Venezüella, El Salvador gibi ülkeler başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Uyuşturucu kartellerinin dünyada en güçlü olduğu ülkeler Bolivya ve Peru’dur. Nijerya, Afganistan, Yemen, Sudan iç karışıklıkların en çok olduğu ülkeler. Bugün başkanlık sistemiyle yönetiliyor bu ülkeler. Başkanlık sistemi bir ülkede suçu, çeteleşmeyi, yolsuzluğu arttırıyor. Adı mafyayla geçen bir takım kişilerin de başkanlık sevdalısı olmalarının sebebi budur. Eğer siz yargıyı tek kişinin eline bırakırsanız kimse kimseye hesap soramaz hale gelir. Önümüzde bir yol var, nereye gittiği belli olmayan bir yol. Bizim köklü bir parlamenter sistemimiz varken ucu belli olmayan, ucube bir sisteme ‘hayır’ diyeceğiz. Huzurumuz için ‘hayır’ diyeceğiz. Suç, çeteleşme, yolsuzluk, yoksulluk olmasın diye ‘hayır’ diyoruz” dedi.
AKÇİÇEK: EYÜP’TE HAYIR, YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE
Eyüp’te yürütülen referandum çalışmaları hakkında bilgi veren CHP Eyüp İlçe Başkanı Sinan Akçiçek ise şunları söyledi:
“Eyüp’te her mahallede olduğu gibi Eyüp Meydan’da da ‘hayır’ çadırlarımızı açtık. Çadırlarımızda vatandaşlarımıza  neden ‘hayır’ denilmesi gerektiğini anlatıyoruz, broşürlerimizi dağıtıyoruz. Mahalle temsilcilerimiz ev ev dolaşıyor. 16 Nisan’da Eyüp’te büyük bir oranda ‘hayır’ çıkaracağız. Beklentimiz yüzde 50’nin üstündedir. Eyüp’te çıkacak bu sonuç, Türkiye’de de bu sonucun çıkacağının işaretidir. Şimdiden herkes hayırlı olsun diyorum.”FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM 
 

Editör: Haber Merkezi