Elektirk dağıtım şirketleri tarafından gönderilen faturalarda kullanılan enerji bedeli dışında,Sayaç okuma bedeli, KDV, enerji fonu, TRT payı, elektrik TUK vergisi adıyla alınan paralar vatandaşı çileden çıkardı. Fatura ödeme merkezlerinde çeşitli tartışmalara neden olan, tüketim dışı ödemelere kimin dur diyeceği belli değil. Kullanım bedeline eklenen ek ücretler vatandaşın belini gün geçtikçe daha da büküyor. Kullanım dışı alınan parayı, haksızlık olarak niteleyen vatandaş “ bu soyguna kim dur diyecek” tepkisiyle yetkililere seslendi.

RESMEN ‘SOYGUN’

Aktif kullanım bedeline eklenen Dağıtım Bedeli, Sayaç Okuma Bedeli, KDV, Enerji Fonu, TRT payı, Elektirk Tuk Vergisi gibi bedeller nedeni ile fahiş fatura bedelleri ödemek zorunda kalan vatandaşlar yapılan ücretlendirmenin haksız olduğunu ve durumun derhal çözülmesi gerektiğini savunuyor. Vatandaşlar gerçekleşen ücret tarifesini deyim yerindeyse ‘soygun’ olarak değerlendirken, yetkililerden tarafından konu ile ilgili bir açıklama bekliyor.

YASA ŞİRKETTEN YANA ÇIKMIŞTI

Bilindiği gibi 2016 yılında yapılan düzenleme ile çıkarılan yasada faturalarda yeni zamlı düzenlemelerinde önü açılmıştı. Yeni yasa nedeniyle faturalarını zamanında ödeyen, elektrik çalmayan vatandaşlar kendi elektrik tüketimleri dışında başkasının çaldığı elektriği, yeterli yatırımı yapmadığı için elektriğin kaybolmasına neden olan şirketlerin kayıp bedelini de ödemek zorunda kaldı. Üstelik kendisine ait olmayan bu giderler için dava da açamıyor. Tüketici kayıp kaçağın yanı sıra ayrıca elektrik iletim, elektrik dağıtım, sayaç okuma ve perakende satış hizmet bedeli adı altında toplam 5 kalem yükü sırtlanmak zorunda kaldı. Böylece her 100 liralık faturanın içinde yer alan bu 5 kalem yükün 36 liralık bedeli yasal ve kalıcı hale gelmiş oldu.

AZALTMAK YERİNE YÜKSELTTİLER

Elektrik şirketlerinin normalde kayıp kaçak oranlarını hızla aşağı çekmeleri, böylece vatandaşın faturalarındaki yükü azaltmaları gerekiyordu. Özelleştirmenin nedeni de böyle açıklanmıştı. Ancak bu şirketlere tanınan yeni haklarla kayıp kaçak oranını aşağı değil, yukarı çıkarma imkanı sunuldu. Bir çok elektrik dağıtım şirketi kayıp kaçak oranını yüzde 173'lere varan oranlarda yükseltti.

GERÇEK BİR ELEKTRİK FATURASINDAKİ YÜKLER

FATURA TUTARI: 94.69 TL
-İletim+dağıtım+kayıp/kaçak bedeli:27.23 TL
-Sayaç Okuma bedeli: 0.59 TL
– Perakende satış hizmet bedeli: 1.42 TL
5 kalem yükün bedeli: 29.24 TL
(5 kalem yükün KDV dahil toplam yükü:34.50 TL)
-Enerji Fonu: 0.49 TL
-TRT Payı:0.98 TL
-Belediye Tüketim Vergisi: 2.45 TL
Fon+Pay+Belediye vergisi toplam yükü: 3.92 TL
+Elektrik Tüketim Bedeli Hariç Toplam Yük: 33.16 TL
+Elektrik Tüketim Bedeli: 49.09
+KDV: 14.44
Fatura tutarı: 94.69

Bilal ÇIĞRIM-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi