14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, mega kent İstanbul’un tarımla iç içe ilçesi olan Çatalca’da, Çatalca Kaymakamlığı, Çatalca Belediyesi, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası işbirliğinde düzenlenen  “Çiftçi Bayramı” etkinliği ile kutlandı.

Çiftçi Bayramı, Çatalca Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk töreni ile başladı. Törene; Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çatalca Garnizon Komutanı İkmal Albay Abdulvahap Bozkurt,İl Tarım Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Çatalca Belediye Başkan YardımcılarıErhan Güzel, Ufuk Akın, Ayhan Tutun, Cengiz Uçar, Dursun Duran Kaya, Fehmi Akyüz, İlçe Tarım Müdürü Kadir Güngör, Ziraat Odası Başkanı Seyit Çetin,Çatalca Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Ömer Köseoğlu, Trakya Birlik Çatalca Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Hüsmen İlhan, CHP Çatalca İlçe Başkanı Halil Gök AK Parti Çatalca İlçe Başkanı Mesut Üner, MHP Çatalca İlçe Başkanı Mehmet Tufan Erçağ, Saadet Partisi Çatalca İlçe Başkanı Fikret Çay, Meclis Üyeleri,  daire müdürleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda ki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ardından, Atatürk Anıtı’na protokol üyeleri tarafından çelenk sunulması ile sona erdi. Protokol Üyeleri ve vatandaşlar tarım araçlarından oluşan kortej eşliğinde Mehmetçik Meydanı’na geçti.

AYRI BİR KARE ÇERÇEVE İÇİNDE VERELİM YUKARIDA BAŞ KISIMDA OLSUN

CEM KARA “TOPRAĞA SAHİP ÇIKMAK VATANA SAHİP ÇIKMAKTIR”

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara her fırsatta yaptığı konuşmalarında  “Çatalca’yı, tarımı, hayvancılığı ve topraklarımıza sahip çıkmayı her zaman önemsiyoruz. Toprağın, tarımın ne kadar önemli olduğunu bugüne kadar her fırsatta anlattım ve anlatmaya devam edeceğim. Hep birlikte Çatalca’da halen tarımın var olduğunu, toprağımıza sahip çıktığımızı ortaya koymalıyız. Bizler Çatalca Belediyesi olarak her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Toprağa sahip çıkmak vatana sahip çıkmaktır” diyor.

BUGÜN EMEKÇİLERİMİZİN GÜNÜ

Çatalca Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Güzel konuşmasına, yılmayan, yorulmayan, her yıl bir başka umutla ve heyecanla, üretmeye devam eden çiftçilerin gününü kutlayarak başladı. Başkan Yardımcısı Güzel konuşmasında,“Sözlerime başlamadan önce geçtiğimiz günlerde geçirdiği bir ameliyat neticesinde bugün, bu saatlerde hastanede kontrolü olan ve bu yüzden aramızda bulunamayan Belediye Başkanımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyor acil şifalar diliyorum. Bugün 14 Mayıs, bütün dünyada 7 milyar, ülkemizde 80 milyon insanın gıda ihtiyacını bütün zorluklara rağmen karşılayan, toprağı işleyen, hayvanına bakan, besleyen insanların günü. Her geçen gün üretim alanları daralan, ekonomik olarak diğer sektörlere yenik düşen bir sektörün yılmayan, yorulmayan, her yıl bir başka umutla, heyecanla, üretmeye devam eden insanların günü.Tüm çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.

ÇİFTÇİSİNİ İHMAL EDEN, GELECEĞİNİ İHMAL EDER

“Tarımın yapılabilmesi için öncelikle bir toprağın var olması ve onun korunması şarttır” diyen Başkan Yardımcısı Güzel, sözlerinin devamında, toprağa sahip çıkmanın aynı zamanda vatana sahip çıkmak olduğunu şu sözlerle belirtti;

“Hiçbirimiz unutmamalıyız ki, topraklarımızın her karışı şehit kanıyla sulandı. O nedenle çok daha kıymetli olduğunun bilinciyle hareket etmeliyiz.Çiftçisini ihmal eden, geleceğini ihmal eder.Çiftçilerimiz, köylümüz üretemezse,toprak işlenmezse, geleceğimiz için sorun var demektir. Bu bağlamda toprak, orman ve suyu korumak geleceğimizi korumak demektir.”

ÇİFTÇİLERİMİZE, ÜRETİCİLERİMİZE DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Konuşmasının devamında Çatalca’dan söz eden Başkan Yardımcısı Erhan Güzel, Çatalca’nın 15 milyon nüfuslu mega kentin en büyük yüzölçümüne sahip ilçesi olduğunu ifade ederek, “Çatalca’nın %65’iorman, %29 tarım alanları ile kaplı ve %6 yerleşim alanıdır. Yani biz belki yaşadığımız yerin zenginliğinin çok farkında değiliz ama müthiş bir zenginlik üzerinde, müthiş bir coğrafi alan üzerinde bulunmaktayız. Yeşilin, yani ormanın ve 1. Sınıf tarım topraklarının,denizin, gölün, su havzalarının ve kent kimliğinin iç içe olduğu bir ilçede yaşamımızı sürdürüyoruz.%90’ı İSKİ'nin koruma hafızasında olan ilçemiz, Melen ile birlikte İstanbul'a suyu veren en önemli merkezlerden bir tanesidir.Güzel ilçemiz, bir tarafta Büyükçekmece Baraj Gölü, diğer tarafta Terkoz Baraj Gölü, diğer bir tarafta Sazlıdere Baraj Gölü ve Binkılıç, Istranca Dereleri ile İstanbul için kritik öneme sahiptir. Günümüzde toplumun %80 nüfusunun kentte olması, bu nüfusu besleyecek olan üreticilerin ve çiftçimizin de önemini ortaya koymaktadır. 30 bini merkezde ve 40 bini merkez dışındaki eskiköy, yeni tabiriyle mahallelerde yaşayan yaklaşık 70 bin kişilik nüfusu ile 15 milyon nüfusa sahip İstanbul'un Adalar ve Şile'den sonra üçüncü küçük nüfuslu ilçesi olan Çatalca’mız, 330 kilometrekarelik alanı ile geniş bir tarım alanına sahiptir. Türkiye ortalamasının 280 kg olduğu buğday üretiminde, Trakya Bölgesi olarak 500 kg’ın üzerinde ortalama ürün elde edilen bu verimli topraklarda, buğday, arpa, ayçiçeği, mısır ,kanola, pirinç, mantar, çiçek ve her türlü sebze yetiştiren çiftçilerimiz,ayrıca büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık,kümes hayvancılığı ve arıcılık gibi hayvansal üretim konularında da faaliyet göstermektedir.İstanbul'un 1/100.000’lik planları içerisinde ilçemizin rolü, günübirlik Turizm ve ekolojik tarımdır.

Kırsal mahallelerimizde ki insanların kendi topraklarını ekip biçmesini, toprağı korumasını, GDO’suz ürünler üretmelerini ve ürettiklerini, iyi bir şekilde pazarlayarak geleceğe güvenle bakmalarını arzu ediyoruz. Bu nedenle bu yıl, geniş bir katılımla Yerel Tohum Takas Şenliği’ni gerçekleştirdik. Aynı zamanda, Gezen Tavuk projemizle “Getir YumurtanıGötür Civcivini” çalışmamızla her geçen gün yeni fikirler üreterek, devam etmekteyiz.Başkanımızın katıldığı her televizyon ve radyo programında ortaya koyduğu,“İstanbul'un Kurban Kesim Merkezi Çatalca”vizyonu ile kurban bayramlarında 2012 verilerinde 927 küçükbaş, 815 büyükbaş olan kurbanlık hayvan kesim sayıları, 2017 yılında 2287 küçükbaş ve 2915 büyükbaş hayvan kesimi yapılarak 3 katına çıkmış ve ilçemize ekonomik girdi anlamında fayda sağlamamız,bu vizyonun bir göstergesi olmuştur.Ülkemizde doğal ve doğal ürünlere artan hızlı taleplerin varlığını bilerek, her yıl organize ettiğimiz Erguvan Festivali'ne, geçmiş gelenekleri ve yerel değerleri yaşatmak arzusuyla,“Çatalca Değerleri ile Buluşuyor” teması eklenerek üreticimizin ürünlerinin geniş kalabalıklara ve ilçe dışından gelen turistlere sunma imkânı sağlanmış, çiftçimizin yetiştirdiği yerel ve doğal ürünlerde buralarda tanıtılmıştır.

MÜCADELEYE DEVAM

Bölgemizde açılmak istenen, tarım ve orman alanlarımız için tehdit oluşturan, aynı zamanda yaşam standartlarımızı düşüren taşocakları ile ilgili hep birlikte yürüttüğümüz mücadeleye devam edecek, mera alanlarının ıslahı ve korunması ile ilgili olarak da İl Tarım Müdürlüğü’müz ile işbirliği konularında desteğimizi her zamanki gibi yapmaya özen göstereceğiz. Ürettiğimiz her türlü doğal ve yerel ürünü yarım saat mesafedeki 15 milyon nüfuslu mega kentte sunabilecek olmanın bilinciyle, Çatalca Belediyesi olarak siz değerli üreticimizin ve çiftçimizin her zaman yanında olacak ve sorunlarını elbirliği ile aşmak için birlikte çaba sarf edeceğiz. Çiftçilerimizin, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutluyor, bu yılda ürünlerinin bol ve bereketli, geleceklerinin umutla olmasını diliyorum ”şeklinde konuştu.

BU KISMI PATLAK YUVARLAK İÇİNDE VERELİM

Çatalca Belediyesi olarak bizler, Sayın Başkanımızın vizyonu ile ilçemizin imar planlarında ekolojik tarım lejantının gereği ve ilçemiz tarım üreticilerinin her an yanında olmak noktasında, tarımsal sulama deposu Kızılcaali, mevsimlik tarla işçileri evleri, üretici yolları projesi, ürün köprüsü projesi, yerel ürün satış noktaları, tohum takas etkinliği, Gezen Tavuk Projesi ve ürün hasadı gibi projelerle, üreticinin ürünlerinin geliştirilmesinden, pazarladığı ana kadar yanında olarak, bölge insanına katkı sunan bir anlayışı benimsedik. Her yıl yoğun kış şartları sonrasında 4 adet Greyder ile ilçemizde bulunan 39 mahallemizin tarla yollarında muhtarlarımız ile birlik içerisinde, üretici yolları projemiz kapsamında, tabiri caiz ise dört koldan çalışma yaparak ve üreticimizin yanında olarak ürün ile üreticiye köprü olan bir belediyecilik örneği sergilemeye çalıştık.

KUTU ÇERÇEVE İÇİNDE VERİLECEK

İSTANBUL’DA ÇİFTÇİ OLMAK ZOR

Çatalca Ziraat Odası Başkanı Seyit Çetin “İlçemiz İstanbul'un en büyük yüz ölçümüne sahip ilçesi,tarım alanları olarak,ikinci büyük ilçesidir.İlçemizde lokal olarak sebze üretimi,çeltik üretimi, seracılık, mısır üretimi yapılmaktadır.Buğday, ayçiçeği ve kanola, bazı bölgelerimizde süt sığırcılığı ve Kurban Bayramına yönelik kurbanlık kesim yerleri bulunup, kurban kesim alanları da oluşturulmaktadır.İstanbul'da çiftçi olmak gerçekten zor.Her geçen yıl bölgemizde azalan tarım arazileri, mahallelerimizde imar durumunun henüz netleşmemesi, bölgemizde yapılan yolların her geçen gün tarım alanlarını daraltması, tarım arazilerinin hızlı bir şekilde el değiştirmesi, Çatalca'da da tarımı her geçen gün daha zor hale getiriyor. Bu sebepten dolayı bölgemizde kooperatifleşmeye ağırlık vermeli ve mevcut kooperatiflerimizi ayakta tutmak zorundayız.Bu etkinliği düzenlerken başta Belediye Başkanımız ve ekibine, Çatalca Tarım Kredi Kooperatifi Yönetim Kurlu Başkan ve Üyelerine,Yağlı Tohumlar Tarım Satış KooperatifiYönetim Kurulu Üyeleri ve Müdürüne, sektör paydaşlarımıza şahsım ve çiftçilerimiz adına çok teşekkür ederim.Yağmur, çamur demeden,soğuk, kış,sıcak demeden, eşiyle, anasıyla, babasıyla, çocuklarıyla, tarlada,bağında, bahçesinde ağılında, ormanda, üretimini sürdüren ve 80 milyonluk ülkemizi doyuran, değerli çiftçilerimiz, 14 Mayıs Çiftçiler Gününüz kutlu olsun. Önümüzdeki üretim sezonunun kazasız, belasız, doğal afetsiz, bol bereketli bir yıl olmasını dilerim” dedi.

KUTU ÇERÇEVE İÇİNDE VERELİM

DÜNYANIN EN KUTSAL GÖREVLERİNDEN BİRİ ÇİFTÇİLİKTİR

İl Tarım Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “Ülke ekonomisinin büyük bir kesimini oluşturan tarım vazgeçilmez sektörlerden birisidir” sözleri ile başladığı konuşmasında;“Canla, başla, gecesini gündüzüne katan, yağmur, çamur, kar demeden her daim üretmek için çalışan çiftçilerimiz dünyanın en kutsal işlerinden bir tanesini yapmaktadır” dedi. Sözlerinin devamında, “Tarım ve hayvancılık üretiminin her kademesinde çalışan çiftçilerimizin, üretim ve verimliliğinin artırılması, yaşam şartlarının yükseltilmesi, ürettikleri ürünlerinin pazara ulaştırılması, ülkemizin ve bölgemizin tarım ve hayvancılıkta kalkınması açısından yüksek öneme sahiptir. İlimizde tarım ve hayvancılığa dolayısıyla çiftçiye yönelik yatırımları destekleyici çalışmalarımız her daim sürmektedir.  Çatalca'da ve birçok ilçemizde, bitkisel üretimin yanında hayvansal üretimde Anadolu illerinin birçoğunun önünde yer almaktadır” dedi.

ÇERÇEVE İÇİNDE VERELİM

CEFAKÂR, VEFAKÂR ÇİFTÇİLERİMİZ

Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel yaptığı konuşmada; “Cefakâr, vefakâr, çiftçilerimiz, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününüzü kutluyorum.  Eğer çiftçilerle ilgili bir organizasyon yapılacaksa İstanbul'un tabii ki en uygun ilçesinin Çatalca olduğu hepimiz tarafından bilinen bir gerçektir.Bu organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Gün geçtikçe şehirleşmenin arttığı, çevremizin betonlar ile sarıldığı bir dünyada, tarım ve hayvancılığı korumak için büyük çaba sarfeden ve emeklerini esirgemeyen çok değerli çiftçilerimize bugün aslında toplumda bir farkındalık yaratmak için önemli bir gün.Her geçen gün tarım arazilerinin satışının gerçekleştirildiği, tel örgülerle çevrildiği, neredeyse tel örgü tarlalarına dönüştürüldüğü durumda, bugünün kutlanmasının çok daha büyük önemi olduğunu tekrar ifade etmek istiyorum”şeklinde konuştu.

Çiftçiler Bayramı, halk oyunları gösterileri, fide ekimi, Mehmetçik Meydanı’ndaaçılan stantların gezilmesinin ardından Çatalca Belediyesi tarafından sunulan ikramlarla son buldu. 

Özel Haber- Senay BADUR- Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi