Cemevlerinin temizlik ve benzeri hizmetlerinin İBB tarafından karşılanması ve Cemevlerine ibadethane statüsü tanınması konusu oylandı. Önergeye CHP ve İyi Parti “evet” oyu verirken Ak Parti ve MHP ise “hayır” dedi. Teklif böylece oy çokluğu ile reddedilmiş oldu.

                         Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner

CHP ve İYİ Parti´nin teklifi üzerine Hukuk-Sosyal Hizmetler-Bağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon-Halkla İlişkiler Komisyonlarında görüşülen Cemevlerinin “ibadethane” olarak tanınması konusu İBB Meclisi´nde görüşüldü. Ak Parti ve MHP çoğunluğunun görüşünü yansıtan İlgili komisyon raporunda şu ifadelere yer verildi: “İstanbul´da bulunan Cemevlerinin talep etmesi halinde temizlik ve benzeri hizmetlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz karşılanması komisyonlarımızca uygun görüldü. Teklifte belirtilen Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi hususu belediye meclisinin görev ve yetki alanında olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığı kanaatine varılmıştır.”

AK PARTİ VE MHP’DEN RED

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ve İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, AİHM, Danıştay ve Yargıtay´ın Cemevleri ibadethane olarak gördüğünü ve bu konuda kararlar verdiğini hatırlatarak, Cemevlerinin ibadethane statüsünde kabul edilmesini istedi. AK Parti adına konuşan Meclis Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ve MHP Grup Sözcüsü Volkan Yılmaz, ibadethane statüsünün TBMM´nin görev ve yetki alanında olduğunu söyleyerek komisyon kararını savundu.

                 Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve Garip Dede Cemevi’nin Dedesi Celal Fırat

CEMEVLERİNİN TEMİZLİK HİZMETLERİ İBB’DEN

CHP ve İYİ Parti komisyon kararına karşı aykırı önerge vererek, Cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmasını istedi. CHP ve İYİ Parti´nin önerge teklifinde, İstanbul´da bulunan 93 Cemevinin resmi olarak ibadethane statüsünde değerlendirilmediği için camii, kilise ve havra gibi ibadethanelerin faydalandığı elektrik ve su faturalarından muaf olmak gibi kamusal hizmetlerden mahrum kaldığı vurgulanıyordu. İlgili komisyonların incelemesi sonrası önerge, İBB Meclisi´nde oylamaya sunuldu. AK Partili komisyon üyeleri tarafından reddedildi. Cemevlerinin temizlik vb. hizmetlerinin belediye bütçesinden karşılanması maddesi ise kabul edildi.

Karara meclis oturumunu izleyen Alevi örgütleri tepki gösterdi.

“BURALARDA OYLANMAK BİZİM VİCDANIMIZI SIZLATTI”

Meclis oturumunun ardından açıklama yapan Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, diğer ibadethanelere yapılan hizmetlerden ayrımsız şekilde cemevlerinin de yararlanmasını istediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Şimdi yüzümüze bakarak ‘Cemevleri ibadethanedir’ diyemezler. Buralarda oylanmak bizim vicdanımızı sızlattı, onurumuzu zedeledi. Neye hayır dediklerini biliyorlar mı? Bu süreç bitmiş değil. Biz demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz. Cemevleri, Alevilerin ibadethaneleridir. Cemevlerinde görev yapan dedeler, inanç önderleri kamusal hizmetli sayılmalı. Devletimiz diğer ibadethanelere tanıdığı hakların tamamını eşit oranda cemevelerine de tanımalıdır. Biz de eşit vatandaşsak bu hizmetlerden yararlanmak istiyoruz.”

Tepki gösteren isimler arasında yer alan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve Garip Dede Cemevi’nin Dedesi Celal Fırat, Kent Yaşam’a konuştu.

“DÜNYA ÜZERİNDE BİZİM DIŞIMIZDA İNANCI OYLANAN YOK”

Cemevlerinin ibadethane olup olmadığının bile oylanmasının Aleviler açısından rencide edici olduğunu söyleyen Fırat, “Cemevleri bizim ibadethanemizdir. Kırmızı çizgimizdir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya üzerinde bizim dışımızda inancı oylanan yok. Bu bizim yüreğimizi daha fazla dağladı. Bir inancın inanç olup olmadığına ancak ona inanan insanlar karar verebilir. Diyanet’in bize karşı bakış açısı belli. Dünyanın her yerindeki inançlar arasında diyalogdan bahsedip sonra kendi içindeki inanç farklılıklarına ayrımcılık yapılması doğru değil. Bizim cemevleri belediyeler tarafından tanınsın diye bir talebimiz yok. Ancak imar planlarındaki sorunlardan dolayı davalık olan cemevlerimiz var. Bu sorunun hal olacağı yer belediye olduğu için düzenleme istedik. Bizi her zaman olduğu gibi ötekileştirdiler. Milli birlik beraberlikten bahseden MHP’de AK Parti’den farklı tutum takınmadı.”

Senay GÜNCAVAR BADUR-Kent Yaşam

 

Editör: Haber Merkezi