KENTSEL DÖNÜŞÜM BÜTÜNSEL OLARAK ELE ALINMADI

90’lı yıllarda başlayan kentsel dönüşüm sürecini günümüze gelene kadar izlediklerini ve sorunun bütünsel olarak ele alınmadığından dolayı topluma güven verecek inandırıcı çözümler oluşturulmadığını söyleyen Güreler, toplumun bilgilendirilmesinin sürece katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Zeytinburnu’yla ilgili dönüşüm sorunlarından da bahseden Güreler, Merkezefendi, Üsküp Mahallesi,  İETT sitesi, Başak Garajı ve Merkezefendi Parkının bulunduğu alanların Zeytinburnu’nun hatta İstanbul’un önde gelen yerleşim bölgelerinden olduğunu ve tarihsel bir geçmişi bulunduğunu söyledi.

VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ

Bu bölgelerdeki vatandaşların 3-4 kuşaktır aynı mahallede yaşadığını söyleyen Güreler,  yıllardır söz konusu mahallelilerle toplantılar yapıldığını, konuşulduğunu, çeşitli projelerden bahsedilerek sözler verildiğini ifade ederek, geriye dönüp baktıklarında ise verilen sözlerin yerine getirilemediğini gördüklerinin altını çizdi. 

Zeytinburnu’nda yaşayan insanlar olarak, toplum adına görevlendirildiklerini söyleyen İYİ Partili Mustafa Güreler, konuşmasına şöyle devam etti.

“Farklı partilerden bu çatının altında meclis üyeliği görevi yapıyoruz. Ayrım yapmadan siyasi görüşü ne olursa olsun toplumun her ferdinin sıkıntı ve sorunları bizim ortak sorunumuzdur.

Artık geçmiş dünde kaldı. Hep birlikte geleceğe bakmamız gerekir. Son depremlerden sonra bunun ne kadar önemli olduğunu gördük. Bizim meclis dönemimiz çok ağır yük ve sorumluluk altındadır. Bunun gereğini hep birlikte yapmak durumundayız. Bu işler çokta zor değil.

Dünyanın her tarafında çok başarılı örnekleri var. Geçenlerde verdiğim önergede Kentsel Dönüşüm ile ilgili bir komisyon kurulmasını önermiştik. Bu komisyondaki amacımız bürokrasiyi rahatlatmak, meclis üyelerimizi bu işe dahil etmek, sivil toplum kuruluşlarını ve halkın önde gelen akil insanlarını da bu sürece dahil etmekti, maalesef kabul edilmedi.

İSTANBUL’A ÖRNEK OLACAK ÇÖZÜMÜ, ZEYTİNBURNU OLARAK OLUŞTURABİLİRİZ

Merkezefendi Mahallesinde Tekke Sokak, Sabri Ülker Sokak, Mevlevihane Caddesi ve Merkezefendi parkının yolları arasında kalan adanın bir bütün olarak ele alınıp projelendirilmesi için Zeytinburnu Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte koordine sağlanarak İstanbul’a örnek olacak bir çözümü Zeytinburnu olarak oluşturabiliriz.

Buradaki çalışmalara esas olarak aşağıda belirtilen konularda bilgi sahibi olmak istiyorum.

  1. Mevcut Alan içerisindeki parsellerin mülkiyeti kime ait, kaç parsel bulunmaktadır? Ada Parsel ve Alanların bildirilmesi.
  2. Mevcut alan içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Hazine ve diğer kamu kuruluşlarına ait kaç parsel bulunmakta ve toplam alanları nedir?
  3. Bu ada içerisinde emlak vergisi kaydı olan kaç bağımsız bölüm ve ticari alan bulunmaktadır?
  4. Bu alanla ilgili olarak belediye ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili çalışma var mıdır? Varsa yapılan protokolün şartları nelerdir?
  5. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Zeytinburnu Belediyesi arasında 2012 de yapılan protokolde 3269-3270-3271-3272-3273 adaların kısaca Üsküp Mahallesi dediğimiz Zeytinburnu Belediyesine ait bu adaların, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan itfaiye binasının protokolle takas yapıldığını biliyoruz. Bu anlaşma ile ilgili protokolün tarafıma verilmesini
  6. 27.03.2019 Tarihinde TOKİ ile Zeytinburnu Belediyesi arasında imzalanan ön protokolün tarafıma verilmesini
  7. Belirtilen alanlarda son 5 yılda gerçekleştirilen veya karar alınmış istimlak işlemi var mı? Varsa hangi parseller olduğunun tarafıma bildirilmesi.

Sorduğu soruların tarafına yazılı olarak cevaplandırılmak üzere Başkanlık makamına havalesini isteyen İYİ Partili Mustafa Güreler, Kentsel dönüşüm çalışmalarını siyasi parti farkı gözetmeksizin yapmaları gerektiğini söyleyerek, “Bu işler çokta zor değil” diyerek konuşmasını tamamladı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi