İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne, İBB’nin kimyasal tehditlere karşı ne kadar hazırlıklı olduğunu soran CHP İBB ve Bahçelievler Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter oy birliği ile kabul edilen ve başkanlık makamına havale edilen yazılı önergesinde şu ifadelere yer verdi; “İstanbul ilimizin, Tuzla ilçesinde, geçtiğimiz haftalarda meydana gelen ve ilçe genelinde yerleşim alanlarına yayılan gaz kokusu paniğe ve korkuya yol açmıştı. Tuzla'da kaynağı henüz belirlenemeyen ve genizleri yakan yoğun olarak hissedilen kokudan etkilenen özellikle kadın ve çocuklardan oluşan çok sayıda vatandaşımız, hastanelere müracaat etmiştir.”

‘KOKUNUN KAYNAĞI NEDİR?’

“Bölgeye AKOM ve İGDAŞ ekipleri sevk edilmiş, saatlerce nedeni öğrenilemeyen kokunun kaynağı hakkında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Tuzla'daki yoğun kokunun nedeninin atık su kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığını açıklamıştır. İlk incelemelerde, insan sağlığını olumsuz etkileyen bir durum olmadığı belirlenmiştir. İSKİ, kolektör kapaklarından hava tahliyesi yolu ile kokuyu gidermeye çalışmaktadır" denilmiştir.

‘DAHA KÖTÜSÜ OLABİLİRDİ’

“Kimyasal atıktan yayılan kokudan kaynaklanan solunum güçlüğü, göz ve genizlerinde yanma şikayetleri bulunan onlarca vatandaşımız, Tuzla Devlet, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma ile Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma hastanelerinin acil servislerine başvurmuş ve söz konusu hastanelerde ayakta tedavileri tamamlanarak taburcu edilmiştir. Allah korusun daha da kötüsü olabilir, can kayıplarımız olabilirdi. AFAD, İGDAŞ ve İtfaiye ekiplerinin yaptığı yoğun çalışmalar sonunda kokunun giderilmesi için bir çalışma başlatılmış sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kaçak kimyasal madde dökülen alan gündüz gözüyle basın tarafından görüntülenmiştir.”

Fidan UĞUR-Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi