Türkiye’nin en kalabalık ilçelerinden Küçükçekmece’yi daha güzel bir kent yapmak düsturuyla hareket eden Küçükçekmece Kent Konseyi’nin 17’nci olağan genel kurulu, 22 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek. Her seferinde bir çeşit halk meclisi şeklinde yapılan olağan genel kurul toplantısında, halktan ve ilçedeki sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de yer alacak. Toplantıda konseyin çalışmaları hakkında bilgi verilirken, halkın önerileri de alınarak çalışmalara buna göre yön verilecek.

“KENT KONSEYİ KENTTEN KOPUK OLAMAZ”

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Küçükçekmece Kent Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Küçükçekmece Kent Konseyi, kentimizin sosyal, ekonomik, eğitim ve kültür alanlarında, daha çağdaş ve daha yaşanılabilir bir kent düzeyine ulaşabilmesi için dinamik, insan merkezli, güvenilir, yerinden yönetim anlayışını hâkim kılmak ve ilçemizin tarihi, kültürel, doğal, tüm değerlerine sahip çıkmak, ilçemizi ihtiyaçlara duyarlı bir kent haline getirmek için projeler üretmeyi misyon edinmiştir. Yaptığımız bütün çalışmaları Küçükçekmece Kaymakamlığı, Küçükçekmece Belediye Başkanlığı, Sivil Toplum Örgütleri ve kanaat önderleri ile koordineli olarak yürütmekteyiz. Amacımız, ilçemizin daha yaşanabilir bir kente dönüşmesine katkı sunmaktır. Şu konuda da şüphe yok ki, halktan ve kentten kopuk bir kent konseyinin hiçbir anlamı yoktur. Bu açıdan Kent Konseyleri, kentin aort damarıdır diyebiliriz” diye konuştu.

“KENT KONSEYLERİNDE ORTAK AKIL ESASTIR”

Kent Konseyleri’nin 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak kurulmuş yapılar olduğunu hatırlatan Dr. Aydın, “Kent Konseyleri’nin kuruluş amaçları, kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmektir. Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzmanlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder” diye konuştu.

KENT KONSEYLERİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

“Bu ifadeler, aslında Kent Konseyleri’nin görevlerini de içinde barındırıyor” diyen Dr. Aydın, “İlgili mevzuata göre Kent Konseyleri, yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını, hemşerilik hukuku ve ortam yaşam bilincinin geliştirilmesini, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetişim anlayışının benimsenmesini sağlamak, sürdürülebilir gelişmenin sağlanması ve bu konuda ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik planların hazırlanması ve uygulanmasını sağlamak, kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde, uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulmasında katkıda bulunmak, yerellik ilkesi çerçevesinde katılımcıların, demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek, kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal v.b değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek, kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak, sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı kentin yaşam kalitesini geliştiren, çevreye duyarlı ve yoksulluğu giderici programları desteklemek, sivil toplumun gelişmesine ve kurumsallaşmasına katkıda bulunmak, çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamak, kent yönetiminde saydamlık, katılım, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik ilkelerinin uygulanmasına katkıda bulunmak ve kent konseyinde oluşturulan görüşlerin değerlendirilmek üzere ilgili belediyeye gönderilmesini sağlamak görevlerini ifa eder” dedi.

“AMAÇ KÜÇÜKÇEKMECELİ’NİN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK”

Kent Konseylerine, kentin en büyük mülki idare amiri veya temsilcisi, belediye başkanı veya temsilcisi, sayısı 10’u geçmemek üzere illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, mahalle sayısı yirmiye kadar olan belediyelerde bütün mahalle muhtarları, diğer belediyelerde belediye başkanının çağrısı üzerine toplanan mahalle muhtarlarının toplam muhtar sayısının yüzde 30’unu geçmemek ve en az 20’den az olmamak üzere kendi aralarından seçecekleri temsilcileri, belediye teşkilatını kurmuş olan siyasi partilerin temsilcileri, üniversitelerden ikiden fazla olmamak üzere en az bir temsilci, üniversite sayısının birden fazla olması durumunda her üniversiteden birer temsilci, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, baroların ve ilgili dernekler ile vakıf temsilcileri ve kent konseyince kurulan meclis ve çalışma gruplarının birer temsilcisinin katıldığının altını çizen Dr. Aydın, “Küçükçekmece Kent Konseyi, kurulduğu günden bu yana ilçe halkının yaşam kalitesini artırmak ve bilinçlendirmek amacıyla birçok etkinliğe de imza atmıştır” ifadelerini kullandı.

“ONLARCA ETKİNLİK YAPTIK”

Diğer Kent Konseyleri gibi Küçükçekmece Kent Konseyi’nin de meclisler ve komisyonlardan oluştuğuna dikkat çeken Dr. Aydın, “Konsey bünyesinde Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi, Engelliler Meclisi, Çocuk Meclisi, Eğitim ve Kültür Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Ekonomik İlişkiler Komisyonu, Tanıtım Ve Halkla İlişkiler Komisyonu ile Gençlik ve Spor Komisyonu bulunuyor. Bu alt birimlerimiz, kendi alanlarında son derece kıymetli ve önemli onlarca etkinliğe imza atıyorlar. Engelliler Meclisi’nin İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlediği ‘Bedensel Engellilerde Sporun Önemi’ konulu konferans, Suriyeli sığınmacılar için düzenlenen yardım kampanyası, İAÜ Diş Hekimliği Fakültesi (Dentaydın) işbirliğinde gerçekleştirilen diş taramaları, Gençlik Meclisi’nin Panorama 1453 müzesine düzenlediği gezi, Kadın Meclisi’nin düzenlediği ‘Kadınım O Halde Varım’ adlı paneli, gerçekleştirilen etkinliklerin sadece bir kısmıdır. 22 Ekim’de gerçekleştirilecek olan olağan genel kurulumuzun ardından bu etkinliklerimize tüm gücümüzle de devam edeceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi