Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ay sonuna kadar "İşletme Kayıt Belgesi" almayan gıda işletmelerine para cezası uygulayacak.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; refahını, tüketici menfaatleri ile çevrenin korunması da dikkate alınarak korumayı ve sağlamayı amaçlayan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gıda işletmelerinin yıl sonuna kadar 'İşletme Kayıt Belgesi' alması gerektiğini duyurdu.Buna göre 31-12-2013 tarihine kadar "İşletme Kayıt Belgesi" almayan bakkal, market gibi küçük esnaf ve gıda üreticileri, ceza ödemek durumunda kalabilecek. Belgeyi almayan perakende gıda işletmesine bin 279 TL, gıda üretim işletmesine 2 bin 560 TL idari para cezası uygulayacak. Gıdaişletmelerinin almaları gereken İşletme Kayıt Belgesi için, 31.12.2013 tarihine kadar dolduracakları beyanname, dilekçe ve yönetmelik kapsamında istenilen belgelerle işletmelerinin bağlı bulunduğu ilçe müdürlüklerine başvurmaları yeterli.

İşletme Kayıt Belgesi için gerekli evraklar

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yayınlanan yönetmelik kapsamında gıda üretimi yapan işletmeler ile satışa ve toplu tüketime sunan işletmelere "İşletme Kayıt Belgesi" alma zorunluluğu getirildi. 17 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren " Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik" kapsamında zorunlu olan "İşletme Kayıt Belgesi" alabilmek için gerekli olan belgeler şöyle:

Üretim Yapan Gıda İşletmeleri :

1- Dilekçe ve Beyanname 2- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının veya Deneme İzin Belgesinin sureti. (Noter veya veren kurum Onaylı)3- Kapasite raporu veya ekspertiz raporu, resmi kurumlarda kurum beyanı. (Aslı, Noter veya veren kurum onaylı)4- Gıda işletmecisinin güncel bilgilerini içeren Ticaret Sicil Gazetesi veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi (Yapısı gereği sicil gazetesinde yayımlanamayacak kurum ve kuruluşlar hariç) (Aslı, Noter veya veren kurum onaylı)5- Şeker üretimi veya şeker paketlemesi konusunda faaliyet gösterecek gıda işletmelerinin Şeker Kurumu'ndan alacağı uygunluk yazısı.6- Meslek odası bulunan meslek mensupları için odadan alınmış çalışma belgesi, meslek odası bulunmayan meslek mensupları için gıda işletmecisiyle yapacağı noter onaylı sözleşme. (Noter veya veren kurum onaylı)

Sadece Satışa Sunan veya Toplu Tüketime Arz Eden Gıda İşletmeleri:

1- Dilekçe ve Beyanname (Ek-4)2- Onaylı Ruhsat Fotokopisi

Henüz ruhsat almayanlar da müracaat etmek zorunda

Yapılan duyuru kapsamında edinilen bilgilere göre, henüz ruhsat almamış olan işletmeler de İşletme Kayıt Belgesi almak zorunda.

Konuyla ilgili olarak Küçükçekmece İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden verilen bilgi şöyle:
"Bazı işletme sahipleri, işyerlerini henüz ruhsatlandıramadıkları için müracaat etmekten kaçınıyor. Oysa kanun, ruhsatı olsun olmasın bu katagoriye giren tüm işletmeleri kapsıyor. Müracaatta ruhsat beyan edemeyenler için herhangi bir yaptırım yok. Tam tersine ilan edilen süre içinde İşletme Kayıt Belgesi almamış olan ruhsatlı veya ruhsatsız tüm işletmelere para cezası uygulanacak. Bu nedenle işletme sahiplerinin 31 Aralık 2013 akşamına kadar müracaatlarını tamamlayarak belgelerini almaları gerekiyor."




 

Editör: Haber Merkezi