GÜRELE, KORKUNÇ VERİLERİ SIRALADI

Yaklaşık 16 milyon nüfusu ile Türkiye'nin en kalabalık şehri olan İstanbul’un yine yaklaşık yüzde 27’si ni çocuk sayılacak yaş gurubunun oluşturduğunu ifade ederek söz alan Mustafa Güreler, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi ve Adalet Bakanlığı verilerine göre  ortalama yılda 8 bin çocuğun cinsel istismara uğradığını ifade etti. Güreler, Uluslararası Çocuk Cinsel İstismar Örgütü ECPAT’ın da 2015 yılında yayınladığı rapora göre Türkiye'de en fazla cinsel şiddete maruz kalan grubu yine çocukların oluşturduğunu söyledi.

TÜİK verilerine göre ise son 10 yılda 482,908 çocuğun devletin izni ile evlendirildiğini, son 6 yılda 142,298 çocuğun anne olduğunu ve 2002'den bu yana 18 yaşın altında 440,000 çocuğun ise doğum yaptığını söyleyen İMeclis Üyesi Güreler, “15 yaşın altında cinsel istismara uğrayarak doğum yapan çocuk sayısı 15,937 olarak kayıtlara geçmiştir. Yine Adalet Bakanlığın verilerine göre Türkiye'de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısının son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttığı, Adalet Bakanlığı’nın 2015 verilerine göre de yılda ortalama 17 bin istismar davasının açıldığı belirtilmektedir” diyerek korkunç tabloyu gözler önüne serdi.

İSTANBUL’DA SADECE 3 TANE ÇOCUK İZLENİM MERKEZİ VAR

İstismar olaylarının yargıya intikal etmesinin ardından, çocuk için ağır ve travmatik bir süreç başladığını ifade ederek konuşmasını sürdüren Belediye Meclis Üyesi Mustafa Güreler, “04.10.2012 yılında Bakanlık Genelgesi ile ülke genelinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler bünyesinde kurulacak kısa adı ÇİM olan Çocuk İzlem Merkezleri’nin  geliştirilmesi talep edilmiştir. Çocuk İzlem Merkezleri , cinsel istismar suçları başta olmak üzere mağdur çocukların adli yargılama süreçlerinde tekrar mağdur olmalarının önüne geçmeyi hedefleyen bir kurumdur. Yaklaşık yedi sene öncesinden bakanlık talimatı olmasına karşılık, İstanbul'da  sadece 3 merkez hizmet etmektedir. İstanbul nüfusuna  göre bu sayının oldukça düşük olduğu ve erişilmek istenen hizmet kalitesinin ise ciddi anlamda tartışılır olduğu gözlenmektedir. Önerimiz 284,935 nüfuslu Zeytinburnu ilçemizde 2. bölgede yargıya intikal eden çocukların bu süreçlerini hafifletmek amacıyla gerekli bakanlıklar ile görüşülerek  ilçe sınırlarımızın içinde bulunan bir Devlet Hastanesine bağlı olarak Çocuk İzlem Merkezinin açılmasıdır” dedi.

Mustafa Gürele’nin önergesi Ak Parti ve CHP’li meclis üyelerinin oy birliği ile başkanlık makamına havale edildi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

 

Editör: Haber Merkezi