Sarıyer Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi (SAKEM) tarafından organize edilen eylem, BM (Birleşmiş Milletler) tarafından ilan edilen 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Sarıyer Merkez’de gerçekleştirildi. Öğle saatinde Sarıyer Meydanı’ndaki Atatürk anıtı önünde toplanan çok sayıda kadın, bugüne kadar çeşitli yer ve zamanlarda şiddete uğrayan kadınların maskelerini takarak, kadına şiddete karşı çıktılar.



Taşıdıkları pankart ve elleriyle yaptıkları “dur” işaretleriyle şiddetin son bulmasını isteyen kadınlara destek veren Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile CHP İlçe Başkanı Mehmet Deniz de alandaki kadınlar arasında yer aldı. Bu arada CHP Sarıyer Belediye Başkan Yardımcıları İsmail Erdem, Mustafa Tok, Meclis Üyeleri Ali Görgülüer, Fatik Eker, Aysin Günen, Sevim Çelebi, Sevim Yalınkılıç, Sarıyerli tanınmış siyasetçi ve milletvekili adayı Dr. Cengiz Alp, ÇYDD Sarıyer Şube Başkanı Gül Çağlayan, Türk Kadınlar Birliği Sarıyer Şube Başkanı Hülya Deniz, kadınlara yönelik kültürel ve sosyal çalışmalar içinde yer alıp destek veren Sarıyerli Psikolog Sinem Taşyaran, ADD üyeleri, mahalle muhtarları ve çok sayıda Sarıyerli vatandaş, kadına şiddete karşı duran eyleme destek verdi.



KADINA YÖNELİK ERKEK ŞİDDETİ SON BULSUN

SAKEM Koordinatörü Dilek Karafazlı, anıt önünde toplanan gruba yaptığı konuşmada kadına şiddete dikkat çekip, “Kadını toplumsal yaşam içinde ikincil kılan anlayışlara karşı bizler kadın olarak yaşam mücadelesi veriyoruz. Kadınlara yönelik erkek şiddeti son bulsun” dedi.
Daha sonra söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi Sevim Yalınkılıç ise, “Kadına yönelik şiddetin durmasını istiyoruz ve bunun için burada biraradayız. Şiddet maalesef öğrenilen bir şey. Bu nedenle televizyon kanallardaki şiddet içeren diziler kaldırıLsın” diye konuştu.



BAŞKAN GENÇ: BİZLERİN, YAŞAMIN İÇİNDEKİ KADINI KONUŞMASI GEREKİYOR

Yapılan konuşmalardan sonra şiddete karşı tek ses, tek yürek olan kadınlar hep birlikte Sarıyer Belediyesi Kültür Merkezi’ne kadar slogan atarak ve düdük çalarak yürüdü. Kültür merkezinin Nejat Uygur Sahnesi’nde düzenlenen ‘Şiddetle Nasıl Başa Çıkılır’ adlı forum başlamadan önce bir konuşma yapan Belediye Başkanı Şükrü Genç ise şunları söyledi:
“Kadınlar haklarını ve hukuklarını çok iyi biliyor, bu haklara erkeklerin saygı göstermesi ve desteklemesi gerekiyor. Yaşamın içinde kadını konuşmamız gerekiyor. Kadına yaşamda ulaşabilmek ve bunun yollarını konuşmamız gerekiyor. Eğer Kurtuluş Savaşı’nda Nene Hatunlar, Şerife Bacılar ve birçok analarımız, kadının gücünü göstermeseydi, belki kadın hakları ön plana çıkmayacaktı. Benim için şu önemli; yaptığımız semtevlerinde kadınların bana geri dönüşü çok olumlu oluyor. Kadınlar için oradaki kurslar bir nevi terapi yeri oluyor. Bence bu toplantı sonrasında güzel sonuçlar çıkacak. Sarıyerli kadınlar kendilerini değil, yaşamın içinde kadınların yaşadıkları problemleri tartışacaklar.”



SAKEM tarafından organize edilen forumda görüş ve düşüncelerini ifade etme fırsatı bulan kadınlar, örgütlü olarak ortak hareket etmenin kadına uygulanan şiddete karşı koymada daha etkin olacağı görüşünde birleştiler
(Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam)
 

Editör: Haber Merkezi