Şişli Belediye Meclisi Olağanüstü toplantısını gerçekleştirdi. Yaşanılan darbe girişiminin ardından gerçekleştirilmesi planlanan Meclis toplantısı Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Candaş'ın öldürülmesi nedeniyle ertelenmişti. Meclis'te oturum yoklamasının yapılmasını ardından gündem harici sözlü ve yazılı önerge verilmedi. Daha sonra Meclis'te AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) darbe girişimine karşı imzaladıkları ortak metni Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü okudu. Darbe girişimini şiddetle kınadıklarını söyleyen Hayri İnönü, "Bizler Ak Parti ve CHP grupları olarak, aziz milletimizin kendisine, milli iradeye, devletimize, başta TBMM olmak üzere milli kurumlarımıza yönelik 15 Temmuz gecesi başlatılan ve 16 Temmuz sabahı etkisiz hale getirilen darbe girişimini ve halkımıza yönelik saldırıları şiddetle kınıyoruz. Milletimiz darbenin karşısında durmuş ve kanlı darbe girişimi engellenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti ve kurumlarını canı pahasına koruyan bu aziz millet her türlü övgü ve takdiri ziyadesiyle hak etmektedir. Bu şanlı direniş sırasında milletimizin aziz fertlerinden pek çok vatandaşımız şehit olmuştur. Meclisimizde bulunan siyasi parti gruplarının darbe girişimine, ortak bir tavır ve ortak dille karşı durmaları takdire şayandır. Bu ortak tavır milli irade ve milletimizi daha da güçlendirecektir. Meclisimiz de bulunan siyasi parti temsilcileri olarak farklı görüşlerimiz olsa da hepimiz tüm meclis üyelerimizle milli iradenin yanındayız, milli iradeye hep birlikte sahip çıkıyoruz ve ebediyen sahip çıkacağız. Hemşerilerimiz müsterih olsun. Şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz, milletimizin başı sağolsun" dedi.

ŞİDDETLE KINIYORUZ


Mecliste daha sonra gruplara söz verildi. CHP Grup sözcüsü Muharrem Çatalkaya, "Parlamenter demokrasinin olmazsa olmazı olan halk iradesine yönelik bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Hayatını kaybeden tüm asker, polis, sivil yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet başsağlığı diliyoruz. Halka karşı yapılan hiç bir girişim dünyada kalıcı barışı getirmedi, getirmeyecektir. Darbe kimler tarafından yapılırsa yapılsın demokrasiyi askıya alan olaylardır. Yaşanan darbe girişimine arşı halkımız tek vücut olmuştur. Bu ülkeyi darbecilerede sivil faşist gericilere de teslim etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.




CANDAŞ İSMİ YAŞATILMALI

Daha sonra AK Parti'li Fatma Özdenay meclisin İstiklal Marşı okunarak başlamasını dilerdik dedi. Bunun üzerine Hayri İnönü kapanışta saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasını söyledi. Daha sonra söz alan CHP Meclis Üyesi Ali Yavuz Meriç geçtiğimiz günlerde yaşadığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Cemil Candaş'ın isminin bir esere ya da bir yapıya verilmesi gerektiğini ve Candaş'ın faillerinin bulunmasını dilediğini söyledi. CHP Meclis Bayram Özata, "Bu acıyı Türk milleti unutmayacak. Belediyemizde yaşadığımız saldırıyıda kınıyorum. Bu acılar büyük acılar. Hepimiz, siyaset yapan herkes demokrasinin yerleşmesi için üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Halkımız üzerine düşen görevi yaptı ancak bu olaylar sürmemeli. Hepimiz duyarlı olmalıyız" dedi.

AK PARTİLİ MECLİS ÜYESİ’NDEN GÜLEN’E: BU KADAR ALÇAKSIN

Daha sonra söz alan Şişli Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Adnan Yılmaz'da darbeyi kınayan bir konuşma gerçekleştirdi. Terör örgütünü ve ona uyanları vatana hıyanetle suçlayan Yılmaz, "Hey kahpe adam yaptıkların yetmedi mi kendi insanına silah sıktın. Bu kahpelik sen ve senin gibilerine yakışır. Bu milletin fakir fukarasının parasıyla alınan silahları kendi halkına doğrultacak kadar alçaksın. Bu asil millet siz ve sizin gibilere karşı duracaktır” şeklinde konuştu.

İNÖNÜ: ASKERİ VESAYETLER ÜLKEMİZİ KARANLIĞA SÜRÜKLER

Meclis'te AK Partililer Meclis üyesi oturum ücretlerinin şehit ailelerine verilmesini talep etti. Son sözü alan Şişli Belediye Başkan'ı Hayri İnönü, "Ülkemiz çok önemli bir demokrasi sınavından geçiyor. 15 Temmuz'da yaşadığımız askeri darbe girişiminin halkın desteği ile karşı konulmuştur. Parlamenter demokrasinin daha da kök salması ve ileri götürülmesi gereken bir dönemde askeri vesayetler ülkemizi sadece karanlığa sürükler. Seçilmişler seçimle gelir ve seçimle giderler. CHP olarak şiarımız Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir' sözüdür. Bizim için esas olan halkın iradesidir. Kişisel hak ve özgürlüklere sahip çıkan kişiler olarak darbe girişimine karşıyım. Şişli Belediyesi olarak İmar ve Şehircilikten Sorumlu Başkan yardımcım Cemil Candaş uğradığı hain saldırı sonucu hayatını kaybetti. Çok üzgün ve bir o kadarda öfkeliyim. Arkadaşımızın faili bugüne adar rant, talan, rüşvet kirli ilişkilerle beslenen çeteler bunlara göz yumarak yolunu açanlar oldu. Ancak bunlar bu modeli Şişli'de devam ettiremeyeceklerini gördüler" dedi. Meclis saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı ile kapandı.

Kent Yaşam




 

Editör: Haber Merkezi