İl Başkanı Buğra Kavuncu’nun katıldığı panele, merkezi Bakırköy’de olan Umut Çocukları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Şahin, Milli Takım Antrenörü Necmi Keskin, Emekli Narkotikçi ve Yazar İsa Altun, ünlü Stand-Up sanatçısı Barbaros Uzunöner ve çocuğunu madde bağımlılığından kurtaran baba Cengiz Akkaya’nın yanı sıra bazı dernek temsilcileri ve bazı muhtarlarda katıldı.

İYİ Parti Aile ve Sosyal Politikalardan Sorumlu yöneticileri Ayşe Çağlayan, Savaş Ekmen ve Zahide Beycan’ın organize ettiği program, Bakırköy İYİ Parti İlçe Başkanı Cem Lale’nin ev sahipliğinde gerçekleşti

Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Bakırköy İYİ Parti İlçe Başkanı Cem Lale, toplumun büyük sorunu olan alkol ve uyuşturucu konusunun çok yönlü ele alınması gerektiğini ve bağımlılığın artık sosyal ve toplumsal bir tehdide dönüştüğünü üzülerek gördüklerini söyledi.

AİLELERİN TEK BAŞINA ALACAĞI ÖNLEMLER YETMEZ

Bağımlılıkla mücadelede konusunda ailelerin alacağı önlemlerin artık günümüz şartlarında yeterli olmadığını söyleyen Lale, siyasi anlamada da yöneticilerin önlem alması ve gençleri bilinçlendirme çalışmaları yapması gerektiğinin altını çizdi. İYİ Parti’nin bu konuda elini taşın altına koymak için gönüllü olduğunu ifade ederek konuşmasını tamamladı.

Programda konuşan İYİ Parti İl Başkanı S. Buğra Kavuncu, bağımlılığın ertelenmeyecek bir konu olduğunu söyleyerek, ülkemizin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğuna dikkat çekti. Ülkemiz sorunlarının bir çoğunun siyaset kaynaklı olsa da sosyal düzeydeki sorunlarının azımsanmayacak ölçüde olduğunu ve hayatı olumsuz şekilde etkilediğini belirtti.

Madde bağımlılığını öncelikle kişiyi ve yakın çevresini dolayısı ile toplumu ilgilendiren bir sağlık sorunu olarak tanımlayan Kavuncu, son yıllarda alkol ve uyuşturucu madde kullanım yaşının çocuk diyebileceğimiz yaşlara kadar indiğini belirterek, bağımlılıkla mücadele kararlılığı ve bilincinin de ona göre oluşturulması gerektiğini söyledi.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE DEVLET POLİTİKASI HALİNE GETİRİLMELİDİR

S. Buğra Kavuncu, toplumun son 17 yılda kutuplaştırıldığını, illet ve zillet gibi söylemlerle toplumların ayrıştırıldığını, aslında siyasi partilerin kurulma nedenlerinin belli olduğunu ve buna göre davranmak zorunluluklarının da olduğunu söyleyerek, 23 Haziran seçim sonucu yaşanan zaferle her şeyin çok güzel olacağına inandığını söyledi.

Konuşmasını sürdüren Kavuncu, “Geleceğimizi sinsice tehdit eden madde bağımlılığı için hepimize düşen görevler var. Öncelikle tehlikenin ciddiyetinin farkında olmalıyız. Bağımlılıkla ilgili bireysel mücadele elbette ki çok önemli ama önemli olan ülkemizde maddeye ulaşılabilirliği azaltmak, etkin önleme programları sağlamak, madde kullanımı ve sorunları hakkında farkındalığı artırmak, bağımlılık tedavisi için alt yapı, uzman personel, eğitim ve hizmet açısından donanımlı merkezler oluşturmak, tedavi sonrası bağımlıların topluma kazandırılması için rehabilitasyon hizmetleri geliştirmek, yasaları güncelleştirmek gibi atılması gereken çok adım var. En önemlisi de uyuşturucu ile mücadele devlet politikası haline getirilmelidir.” dedi.

Parti ve il başkanlığı olarak mücadele devam edeceklerini ve üzerlerine ne düşüyorsa yapmaya hazır olduklarını söyleyen İYİ Parti İl Başkanı S. Buğra Kavuncu, gençliğe müzik ve sporla uğraşmaları için imkan verilmesi gerektiğini ve en etkili koruma yolunun da bu olduğuna inandığını söyledi. Konuyla ilgili hem devletin hem de belediyelerin sorumlulukları olduğunun altını çizdi.

Panele katılan Stand-Up Sanatçısı Barbaros Uzunöner, mizah dolu bir coğrafyada yaşadığımızın önemine vurgu yaparak, eğitimin önemine değindi.

UMUT ÇOOCUKLARI DERNEĞİ BAŞKANI FERHAT ŞAHİN ANLATTI

Programa konuşmacı olarak katılan ve merkezi Bakırköy’de olan Umut Çocukları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Şahin, 7 yaşında sokağa çıktığını ve şimdilerde derneğin başkanı olduğunu söyleyerek, kendi yaşamından da kesitlerle sokakta yaşamak zorunda kalan ve çalıştırılan çocukları, madde bağımlılığını ve çözümlerini konuştu.  Şahin, yaşadığı olumsuzlukları derleyip topladığında aslında sorunun sokakta değil, toplumda olduğunu gördüğünü söyledi.

OLAYLARA YÜZEYSEL BAKMAMAK LAZIM

Şahin, “Sokakta işlenen suçlar skandal ya da vahşet olarak ele alınıyor ama adresi belirlenmiyor. Asıl vahşetin ne olduğu ise hesap edilmiyor. Aile, devlet ve toplum olarak bir çocuğu dışlıyor, yıllarca sokakta kalmasına göz yumuyorsun. Sokakta kalan çocuk topluma ancak öğrendiklerini yansıtır. Yıllarca sokakta kaldıktan sonra işledikleri suç vahşet olarak ele anılıp tüm suç onlara yükleniyor. Olaylara yüzeysel bakmamak lazım” diyerek devam etti.

Sokakta kaldığı dönemlerde uyuşturucu maddeden çok uçucu maddenin olduğunu, şimdilerde ise yerini uyuşturucu maddenin aldığını, daha kolay ve ucuz fiyatlı olduğunu, uyuşturucu pazarının oluşturulması için başlarda ücretsiz verildiğini de sözlerine ekleyen Umut Çocukları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Şahin, “Ne yazık ki uyuşturucu artık sokaktan aile ortamına sirayet etmiş durumda” diyerek, Esenler, Kuştepe, Esenyurt gibi bazı bölgelerde proje bazlı yaptıkları araştırmalarında şaşırtıcı durumlara tanık olduklarını söyledi.

Şahin, “Eskiden uyuşturucu kullananlar metruk yerlere saklanırdı şimdilerde ise belli düzeylerde ailelere şiddet uygulayarak kullandıklarını gözlemledik. Birde şu gerçek var ki anne babalarda birlikte bağımlı olmuş. Uyuşturucu ile bağımlılık konusunda eğitim veren kurumların sokak ile bağları kopuk. Pratik çalışma ile teorik çalışma ayrı” dedi.

“Kısacası sistemin, zihniyetin ve devletin kendisine format atması lazım” diyerek devam eden Şahin, Suriyeliler hariç nüfusunun yaklaşık yüzde 27’si çocuk olan İstanbul’da her 5 çocuktan birinin bağımlılığa yakın olduğunu, sokakta yaşayan çocukla sokakta çalıştırılmak zorunda kalan çocukların ayırılması gerektiğini, sokakta aileleri ya da çete diye tabir ettiğimiz grupların zoruyla çalıştırılan çocukların, zamanla sözlü yada fiziksel saldırıya maruz kaldığını ve sonuçlarının da ağır olduğunu söyledi.

Uyuşturucu ile mücadele konusunda, yaşayan ve gözlemleyen insanlar olarak, çözüm odaklı çalışmalarda her zaman yer almaktan onur duyduklarını belirten Ferhat Şahin, uzun zaman sokakta yaşayan ve toplum tarafından ötekileştirilmiş bir çocuğun kısa zamanda topluma entegre olmasının beklememesini, rehabilite sürecinde sabırlı olunması gerektiğini, geçmişi ve bu günü baz aldığımızda ise mücadele konusunda yetersiz kalındığını düşündüğünü ifade etti.  

BAĞIMLI YAKINI DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞTI

Kendisini “Damdan düşmüş biri” olarak tanımlayan ve çocuğunu madde bağımlılığından kurtaran bir baba olarak panele katılan Cengiz Akkaya, 14 yıl boyunca çaresizlik ve yalnızlık içerisinde maddi ve manevi çöküş yaşayan ve iyileşme süreci içinde olan bir bağımlı yakını olarak konunun sadece bağımlı tarafından değil, aileye yarattığı travma boyutu ile de ele alınması gerektiğini söyledi.

Uyuşturucu bağımlılığını “Bu bir kimyasal terördür” diyerek tanımlayan Akkaya, kalıcı, sürdürülebilir ve çözüm odaklı projelerin, hamasetten ve şovdan uzak tutularak, toplumsal geleceğimiz kaygısıyla ele alınması gereken bir sorun olduğunu söyledi

MÜCADELENİN REÇETESİ EMEK, BİLGİ, SEVGİ VE SABIR

Bağımlılığın toplum sağlığı olarak ele alınması gerektiğini ifade eden bağımlı yakını Cengiz Akkaya, “Biz önce şapkamızı önümüze koyup düşünmeliyiz. Bağımlılıkla mücadele etmek için aileler olarak ne paramız ne de bilgimiz yeterli. Bağımlılıkla mücadele ne tek başına çözülecek bir sorun, ne de halının altına süpürülecek bir konu değildir. Sağlıklı yaşam için çocuklarımıza ‘HAYIR’ deme bilincini anaokulunda vermeliyiz. O kadar yaygın bir durumda ki artık ne saklanacak, ne de ötekileştirilecek bir durum değildir. Bağımlılıkla ilgili ezberlerimizi bozmalıyız. 14 yıllık deneyimim bana gösterdi ki, bağımlılıkla mücadelenin reçetesi emek, bilgi, sabır ve sevgi. Ülke olarak uyuşturucu maddede kullanımında, kuşak yitimi tehlikesi ile karşı karşıyayız. Siyaset dünyasının bu konuya acilen el atması gerekiyor” diyerek konuşmasını tamamladı.

ÇOCUKLAR RANT KAPISI

Panele konuşmacı olarak katılan Adli Bilişim Uzmanı, Bağımlı Danışmanı ve emekli Narkotik Polisi İsa Altun’da uyuşturucu ticareti yapanların ve organize suç örgütlerinin artık sosyal medya üzerinden de satış yaptığını anlatarak, uyuşturucu çetelerinin çocukları bir rant kapısı olarak gördüğünü dile getirdi.

“Güvenlikli sitelerde yaşayarak çocuklarımızı koruyamayız” diyen Altun, Türkiye'de bağımlılıkla ilgili bilincin zayıf olduğuna işaret ederek, "Medyaya, sivil toplum kuruluşlarına, ailelere, eğitim kurumlarına ve belediyelere çok büyük görevler düşüyor.' dedi.

Uyuşturucuya giden yolun sigara ve alkol alışkanlığı ile başladığını belirten Altun, anne babaların özellikle ergenlik döneminde çocuklarıyla empati kurarak iletişimde kalmaları gerektiğini ifade etti.

Panele konuşmacı olarak katılan Milli Takım Antrenörü Necmi Keskin ise, kendisini bildiğinden beri sporla iç içe olduğunu ve duydukları karşısında şaşkınlığını gizleyemediğini ifade ederek, gençlerin ve çocukların spora yönlendirilmesi için üzerine düşen ne varsa programda hazır bulunan eski sporcu Cem Karaca ile birlikte yapmaya hazır olduklarını belirtti. 

ERK KARDEŞLERDEN MİNİ KONSER

Panelin sonunda katılımcılara verdikleri destek için teşekkür eden İYİ Parti İl Başkanı S. Buğra Kavuncu ve katılımcılar, panelin sonunda Sanatçı Volkan Erk ve Hakan Erk kardeşlerin verdiği mini konserle eğlendiler.

Erk kardeşlerden Hakan Erk, belediyeler aracılığı ile gençlerin şarkı söyleyebilecekleri, söz ve beste yaparak kayıt yapabilecekleri müzik kabinlerinin oluşturulmasının, çok faydalı olacağını belirtti. Müzik Kabini projelerinin hazır olduğunu ve gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için çok faydalı bir çalışma olacağına inandıklarını söyledi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam Gazetesi

Editör: Haber Merkezi