Eski bir yerleşim birimi olan Zeytinburnu’ndaki yapıların birçoğunun eski yapı olduğunu, ruhsatlı olmasına karşılık kaçak alanlarından dolayı encümen kararı ile 32. ve 42. maddeden mühürlendiğini, bu yüzden de bağımsız bölümlerdeki dükkan sahiplerinin ruhsat taleplerine belediyenin olumsuz cevap verdiğini dile getiren Kaynar, binanın bir bölümündeki kaçaktan dolayı bağımsız bölümünün kaçak olarak değerlendirilmemesi gerektiğini düşündüklerini belirtti.

RUHSATLANDIRILMAK İSTENEN ALAN BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİLECEK

Somut bir örnek vererek, binanın çatı katındaki bir aykırılıktan dolayı binanın giriş katında bulunan dükkanın da imara aykırı olarak değerlendirildiğini ve bu yüzden de ruhsat veremediklerini ifade eden Ak Partili Muhammet Kaynar, 2018 yılında alınan bir mahkeme kararını da emsal göstererek mağduriyetlerin önüne geçmek istediklerini ve bu konuda çok talep aldıklarını söyledi.

İmara aykırılık nedeniyle belediye encümeni tarafından alınan kararın tüm binayı mağdur etmemesi için teklif önerilerini meclis başkanlığına sunan Kaynar, “Gerek vatandaş aleyhine mağduriyetlerin yaşanmaması, gerekse idare davalar nedeniyle doğacak yükümlülüklerin doğmaması için, 3194 sayılı imar kanunun ilgili maddesi gereği encümen kararı alınmış yapılarda bulunan iş yerlerinin ruhsat başvurusunun reddine sebep olacak aykırılıkla doğrudan bir bağlantısı bulunmadığı taktirde ve ilgili mevzuattaki şartların yerine getirilmesi şartı ile ruhsatlarının verilmesinin önemli bir mağduriyeti gidereceğini düşünüyoruz” dedi.

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Söz konusu ruhsat sorunuyla ilgili kendilerinin de yaşanan mağduriyetlerin farkında olduğunu söyleyen CHP’li gurup adına konuşan meclis üyesi İnşaat Mühendisi Hasan Ali Hayırlıoğlu, iş yeri açma mevzuatına uygun olduğu sürece ruhsat taleplerine cevap verilmesinin önemli bir sorunu ortadan kaldıracağına inandıklarını söyledi.

Ak Partili ve CHP’li meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edilen teklif öneriye göre, Zeytinburnu’nda ruhsat almak isteyen iş yeri ve dükkan sahipleri, binanın herhangi bağımsız bir bölümünde olan imara aykırılık nedeniyle mağduriyet yaşamayacak.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi