Atatürk Anıtı’nın Kaymakamlık önündeki otoparkta olmasından yana büyük rahatsızlık duyduklarını belirten CHP’li Meclis Üyeleri, geçtiğimiz günlerde çevre düzenlemesi yapılan Atatürk Anıtı ile ilgili tepkilerini dile getirerek, “Hiç birimiz Cumhuriyet tarihine yakışmıyoruz” dedi.

ATATÜRK ANITI’NIN ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPILDI

Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Bayramı 96. yılı kapsamında yapılan kutlama ve anma programları öncesi Zeytinburnu Belediyesi ve Kaymakamlığı tarafından Atatürk anıtı ve çevresi yeniden düzenlettirilmişti.

Atatürk Anıtı'nın kaidesi parıltılı siyah granit mermer ile kaplanırken üzerine M. Kemal Atatürk’ün "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir" sözü yazıldı.

Üç boyutlu arka panel olarak tasarlanan Atatürk Anıtı’n da, karanlıktan aydınlığa diye tasvir edilen renk tonlarının kullanıldığı ve Türklerin kurduğu 16 imparatorluğu temsil etmesi açısından da 16 parçadan oluşturulduğu öğrenildi. Üst bölümde ise Türklerin kurduğu 52. Devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’nin güneş gibi doğduğu tasvir edildi.

Anıtın kaide zemini 34 santim yükseltildi, parke uyumlaması şeklinde mermerlerle döşenip cilalandı, ufak boyda bir basamak yapıldı ve siyah granit döşendi. 22.5 metre kare olan kaide zemininin 4 köşesine tek parça mermerden oyma 4 büyük vazo konulup sabitlendi. Bu vazolara daha sonra Selanik, Balkanlar, Ankara ve Orta Asya'dan getirilen topraklar konulacağı bildirildi.

ATATÜRK ANITI’NIN OTOPARK’TA OLMASINDAN RAHATSIZIZ

Yapılan düzenlemenin ötesinde Atatürk Anıtı’nın bir otoparkta olmasından yana rahatsızlıklarını dile getiren CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Üsküdar, “Ne yazık ki özellikle biz Zeytinburnu’nu yönetenler, ne Atatürk’e, ne de Kurtuluş Savaşı’nda mücadele eden o yüce insanlara layık olamıyoruz” dedi.

Atatürk Anıtı’nın, düzenleme yapılmadan önceki adı Adliye Meydanı e yeni adıyla 15 Temmuz Meydanı olan alanın en görkemli yerine konulmasını istediklerini söyleyen Üsküdar, “28 Ekim’de çalışmalar yapıldı. 29 Ekim’de anma ve kutlamalar çerçevesinde etrafı boşaltıldı, otopark olarak kullanılan araçlar kaldırıldı ama 30 Ekim’de yine otopark oldu” diyerek, öncelikli isteklerinin, anıtın yeri olduğunu ifade ederek, “Yıllardır söylüyoruz. Ayıptır, yazıktır. Atatürk anıtı taş değil, Cumhuriyet’in anısıdır, hatırasıdır, hikayesidir” diyerek tepkisini dile getirdi.

ZEYTİNBURNU’NUN EN GÖRKEMLİ YERİNDE OLMALI

CHP Gurubu olarak yapılan düzenlemeyi kabul etmediklerini, anıtın Cumhuriyet değerlerine yakışır bir şekilde, 15 Temmuz Meydanı’nın en görkemli yerine tekrar taşınarak, yüksek bir yere konulmasını ve tüm Zeytinburnu’nun gelip geçerken o anıyı ve hatırayı yaşatma taleplerini yenilediklerini söyledi.

Belediyenin bütçesi yetmiyorsa, gösterecekleri yere CHP’nin kendi bütçesi ile ya da açacakları uluslararası yarışma ile layık olduğu yere koyabileceklerini söyleyen Üsküdar, “Nedir bu Cumhuriyet ve değerleriyle inatlaşmanız” deyince, Ak Parti Meclis Gurubu Muhammet Kaynar cevap vererek, “Cumhuriyet ortak değerimizdir. Cumhuriyet kurulduktan sonra TBMM önünde verilen fotoğrafa H. Hüseyin Üsküdar’ın bakmasını tavsiye ederim. Cumhuriyeti bir iki kişi ya da bir kesim kurmamıştır. Cumhuriyet’i kuran kadroya bakınca kimin değeri olduğu da ortaya çıkar” diyerek, tüm meclis üyelerini konuşma üslubuna dikkat etmeleri konusunda nezakete davet etti.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi