Serhat illeri Kars Ardahan ve Iğdır’ı tanıtmak ve İstanbul metropolündeki hemşerilerin buluşmalarına vesile olmak için 15-18 Şubat tarihleri arasında Yenikapı etkinlik alanında gerçekleştirilecek olan memleket günleri için çalışmalarda sona gelindi. Kars, Ardahan ve Iğdır adına hizmet veren derneklerin üst birimi olan federasyonlar aracılığıyla gerçekleştirilecek olan tanıtım günleri için her üç ili temsilen heyetler illere giderek valileri, belediye başkanlarını, kaymakamları ve ticaret odalarını davet ettiler.

IĞDIR HEYETİ AZ GÜNDE ÇOK İŞ BAŞARDI

Yenikapı’da gerçekleşecek olan memleket günlerinin organizatörlerinden biri olan Dünya Iğdır Dernekleri Federasyonu Başkanı İmdat Atabey ve paydaşlarından Iğdır Dernekler Federasyonu Başkanı Kemal Ulaş, Iğdırlılar Derneği başkanı Cafer Yıldırım, federasyonun ve derneğin basın danışmanı Celal Karaali, yine federasyonun ve derneğin Iğdır temsilcileri Yıldıray Sarıcan, Murat Sürmeli, Cahit Alma ve Gülay Aras’dan oluşan heyet Iğdır’a gitti. Iğdır Valisi Ercan Turan’la görüşen heyet ile vali Turan uzun bir sohbet gerçekleştirdi. Yaklaşan yerel seçimlerinde ele alındığı sohbet esnasında heyetin dile getirdiği bazı sorunlarda gündeme geldi. Vali Turan, dinlediği sorunlara karşın anında çözüm yolları aradı ve heyete de iki müjde verdi.

Iğdır Valisi Ercan Turan, Yaşam Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Karaali

IĞDIR,  DAĞCILIK TURİZMİN MERKEZİ OLACAK

Federasyon ve Dernek başkanlarına Iğdır’ın acil çözüm bekleyen sorunlarından da söz eden Vali Turan, Ağrı Dağı’nın yüzde 65 bizim sınırlarımızda olmasına rağmen gereği kadar faydalanamıyoruz. Bunun için öncelikle dağda güvenlik önlemleri alınması gerekiyor ve bunun için Büyük Ağrı ile Küçük Ağrı Dağı arasında bir karakol kuracağız. Bunun yanı sıra yine eskiden var olan daha sonrasında kapatılan Tuzluca Canderviş Köyü jandarma karakolunun da açılacağını söyledi.

ARİF ÇETİN PAŞA SON NOKTAYI KOYDU

Programın son günü ise Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin’in Iğdır ziyaretine şahit olduk. Iğdır özelinde bir ziyaret olarak adlandırılan Arif Çetin paşanın ziyaretinde Vali Turan’ın dile getirdiği dağ turizmi güvenlik açısında küçük ve büyük Ağrı dağları ortasına bir karakolun yapılması ve Tuzluca Canderviş köyünde geçmişte var olan ancak kapalı olan jandarma karakolunun yeniden açılması talebi de kabul gördü ve en kısa süre içinde hem yeni bir karakolun yapılması hem de eskiden var olan karakolun yeniden işler hale getirilmesi kararı alındı. Vali Turan, öte yandan uzun yılların bir çalışması olarak bilinen Ünlendi Barajı’nın da çalışmasının aksamadan devam ettiğini söyledi.

TUZLUCA’DA İKİ GÖLETİN İHALESİ YAPILMIŞ

Vali Ercan Turan, Tuzluca’da sulama suyu kullanımı amacıyla iki barajın yapım ihalesinin yapıldığını belirterek, önümüzdeki sezon önemli hizmetlere imza atılacağını söyledi. Tuzluca’nın Hadımlı ve Eğrekdere (Kağın)  köyleri ortasında kalan ve Göktaş Göleti olarak ihalesi yapılan göletin ismine olan itirazı da değerlendiren vali Turan, Gazeteci Celal Karaali’nin söz konusu göletin isminin neden Göktaş olduğunu halk anlamakta zorluk çekiyor, Göktaş köyüyle hiçbir sınır bağlantısı olmamasına rağmen isminin Göktaş verilmesi tarihsel bir hatadır. Ben de Hadımlı köyündenim ve tüm köylülerim adına söylüyorum sayın valim, bizler göletin yapılmasına değil ismine itiraz ediyoruz. Göletin ismi bölgenin adıyla da anılabilir bölgenin adı Kızıldüz’dür. Talebimiz Kızıldüz veya iki köyün birleşimiyle anılmasıdır dedi.

VALİ TURANIN ÖNERMESİ: KAZIM KARABEKİR OLSUN

Vali Turan ise, Karaali’nin talebi üzerine, tamam haklısınız ve gelin gölete tarihsel bir şahsiyetimiz olan Kazım Karabekir ismini verelim dedi. Vali Turan’ın talebine olumlu bakan Karaali, bizim için uygundur dedi ve çok teşekkür etti. Bu görüşme sonrası Vali Turan, notlarını aldı ve bu yanlışı düzelttireceğinin sözünü verdi.

Celal Karaali- Kent Yaşam Gazetesi