İstanbul; doğal güzelliği, tarihi, konumu, ticari potansiyeli, nüfus yoğunluğu ve çeşitliliğiyle Türkiye’nin en önemli kenti. Şehir aynı zamanda dünyada da gözlerin sürekli üzerinde olduğu bir merkez.

Büyük imparatorluklara başkentlik yapan İstanbul, tarihi boyunca güçlü insanların da bir durağı haline geldi. Bu durum aynı zamanda illegal işlerle uğraşan karanlık kişilerin de uğrak noktası olduğu anlamına geliyor.

LEGAL KADAR İLLEGAL TİCARETİN DE KÖPRÜSÜ

Anadolu toprakları yüzyıllardır Asya ve Avrupa kıtaları arasındaki doğal köprü olmuştur. İşte bu köprünün en önemli noktasında bulunan boğazların üzerine kurulu şehir, sadece milletler arası legal ticaretin değil, illegal ticaretin de köprüsü konumunda.

Örneğin 2020 yılında Sarıyer’de bir lüks villada yakalanan ve sonrasında küresel bir uyuşturucu baronu olduğu ortaya çıkan yabancı uyruklu kişi, şehirde dönen illegal ticaret ve kara paranın kanıtı.

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TRT’de söylediği sözlerde “Dünyanın en azılıları bize geliyor” ifadelerini kullanmıştı. Nitekim önemli bir ‘kokain’ davasıyla ilgili araştırmada yabancı basın, “Eskiden suçlular Brezilya’ya kaçardı. Şimdi Türkiye’ye sığınıyor.” diye yazarak yurt dışındaki görüntümüzü bize aktarıyor.

Yine başka bir örnek olarak geçtiğimiz yıl Interpol'ün kırmızı bülten ile aradığı Sırp çete lideri Zeljko Bojanic de İstanbul Sarıyer’de yakalandı.

Yine kırmızı bültenli bir örnekte İsveç'te ‘uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayete teşebbüs’ suçlamasıyla aranan ve hakkında kırmızı bülten çıkarılan Rawa Majid’in de Türkiye’den vatandaşlık bile aldığı ve İstanbul’a yerleştiği ortaya çıkmıştı.

Geçtiğimiz yıl yakalananlardan biri de İtalya’da uluslararası uyuşturucu kaçakçılığından 22 yıl 8 ay hapse mahkum edilen ve dört yıldır aranan Luciano Camporesi idi.

6 İLÇE ÖNE ÇIKTI

İstanbul’da suç oranının önemli bir bölümünü altı ilçe oluşturuyor. Emniyetten alınan sayılara göre suç oranının yüzde 25’ini Kadıköy, Bağcılar, Küçükçekmece, Fatih, Esenyurt ve Beyoğlu karşılıyor.

Adana'da bir kadın Furkan Vakfı'ndaki kadınları bıçakladı Adana'da bir kadın Furkan Vakfı'ndaki kadınları bıçakladı

NASIL GELİYORLAR?

Rus, Sırp, Kolombiyalı, İranlı… Her kültürden ülkeye giren ve özellikle İstanbul’da lüks villalarda uzun yıllar kalan bu kişiler en çok Kuzey Makedonya pasaportuyla giriş yapıyorlar. 2021 yılında İçişleri Bakanlığı’ndan 9 yetkili, suç örgütlerine pasaport sağladıkları için tutuklanmıştı.

Devlet yetkilisi olarak suç örgütlerine yol veren birilerinin tutuklandığı başkalarının da halen görev başında olup olmadığını sorgulatıyor. İstanbul’da artan nüfus, çeteler, mafyatik yapılar ile uyuşturucu kartelleri milli güvenliği tehdit ediyor. Bu durum ekonomimize, turizme ve her şeyden önemlisi genç nesillerimizi pençesine alarak geleceğimize darbe vuruyor.

Devletimizi yönetenlere ve iktidar ile muhalif siyasetçilere ayrım yapmaksızın tarafsız medya ilkelerine bağlı toplumsal duyarlılığı hassas basın emekçileri olarak, İstanbul’daki bu büyük soruna eğilmeleri için çağrı yapıyoruz. Fazıl Anıl Kılıçlı/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı