Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Biz yola çıkarken hep şunu söyledik. Silivri, içerisinde müthiş potansiyelleri barındıran marka bir kent olabilecek ilçelerden birisidir İstanbul’da. Marka değeri olarak öne çıkmak için tarımın buna çok müsait olduğunu, tarımın, hayvancılığın çok önemli olduğunu ifade ettik. Gittiğimiz her yerde yerli ve milli üretim vurgusu yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Biz Silivri Belediyesi olarak hiç üstümüze vazife değilken milli tarım için, tarım ve hayvancılığın burada tekrar hayat bulması için, daha ileriye taşımak için, gençlerin köylerden, ilçelerden şehir merkezlerine göç etmemesi için ve tarım topraklarının imarlı topraklardan, konut ve sanayi arsalarından daha kıymetli yapılabileceğini düşünerek yola koyulduk.” dedi.

SİLİVRİ BELEDİYESİ YAPTIĞI ÇALIŞMALARLA ÖNCÜ, ÖNDER OLMAYA DEVAM EDİYOR

2022 yılında tarımsal üretim kapasitelerini artıracaklarının altını çizen Başkan Volkan Yılmaz, yaptıkları çalışmalarını muhabirimiz Senay Güncavar’a şöyle aktardı: “Silivri Belediyesi olarak tarım faaliyetlerimize aralıksız devam ediyoruz. 2021 yılında 500 dönüm ayçiçek, 1.000 dönüm arpa, 500 dönüm buğday, 75 dönüm silajlık mısır, 100 dönüm alana da atalık sebze, meyve fidesi ektik. Üreticilerimize 400 ton sertifikalı tohumluk arpa ve 1.000 paket 500’er kiloluk mısır silajı dağıttık. 50.000 ailemize 10.000 teneke ayçiçek yağının dağıtımına da bu hafta içerisinde başladık. 2022 yılı içerisinde; 1.500 dönüm arpa, 350 dönüm yem bezelyesi, 1.000 dönüm ayçiçek, 250 dönüm silajlık mısır ekip, 500 dönümü de kavun ve bamya yeri olarak bütün her şeyini hazırlayıp genç ve kadın çiftçimize vereceğiz. Böylece 3.500 dönüm arazide zirai faaliyetimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu yıl ilk defa yem bezelyesi ekimi yapıldı. Yem bezelyesi aynı yonca otu gibi bir ot. Yulafla ya da arpa ile beraber karışık ekiliyor. Sonrasında da biçilip, saman yapılıp besin değeri ve protein değeri son derece yüksek bir kaba yem elde ediliyor. Önümüzdeki yıl 25.000 balya yem bezelyesinden elde ettiğimiz kaba yemi çiftçimiz ile paylaşacağız. 75.000 balya da saman dağıtmayı hedefliyoruz. Yani 2022 yılında ürettiğimiz 100.000 balya samanı çiftçilerimiz ile paylaşacağız. Tabi biz bunları yaparken birçok kurumla, birçok şirketle birlikte yapıyoruz. Şu ana kadar Silivri Belediyesi ekip biçtiği projelerde hiçbir tohuma para ödemedi. Tohum firmaları Silivri Belediyesine hibe tohum vermek için adeta yarışıyor. Hatırlarsanız geçtiğimiz dönem Seymen marka tohumu kendi arazilerimizde ekip, biçip üreticilerimize dağıtmıştık. Ankara Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde Seymen marka tohumdan yanılmıyorsam 35 milyon TL’lik bir satın alma yaparak Ankara’daki çiftçilere dağıttı. Silivri Belediyesi yaptığı çalışmalarla öncü, önder olmaya devam ediyor.”

YEM BEZELYESİ VE BOLDİ OTLUK ARPANIN EKİMİNİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Silivri Belediyesi, ilçede tarım ve hayvancılığın sürdürülebilir hale gelmesi amacıyla, yerel üreticilere yönelik desteklerine bir yenisini daha ekledi. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin kaba yem ihtiyaçlarına destek olmak amacıyla; Alipaşa Mahallesi’nde bulunan 350 dönüm belediye arazisine, Ekmen Tarım’ın yüzde 100 yerli ve milli tohumlardan elde ettiği Taşkent Yem Bezelyesi ve Boldi Otluk Arpanın ekimini gerçekleştirildi. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın talimatı ile yapılan yem bezelyesi ve otluk arpa ekiminden yaklaşık 25.000 balya kaba yem elde edilmesi hedefleniyor. Hasat edilecek ürünler balyalama işleminin tamamlanmasının ardından, Silivri’de faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli hayvan yetiştiricilerine ücretsiz olarak dağıtılacak. Diğer yandan tohumluk arpa ve mısır silajı desteklerine de devam eden Silivri Belediyesi, yaptığı çalışmalarla yerel üreticilerin yem maliyetlerinin azalmasına katkı sağlamayı sürdürüyor.

AVRUPA YAKASINDAKİ İLK VE TEK OLACAK HAYVAN PAZARI

Silivri’de tarımsal ve hayvansal üretim yapan küçük ve orta ölçekli çiftçilere Silivri Belediyesi tarafından verilen arpa, saman ve silajlık mısır yemi desteğinin ardından şimdide Hayvan Pazarı Projesi hayata geçiriliyor. Silivri Belediyesi Hayvan Pazarının bölgenin ilk ve tek hayvan pazarı olacağını söyleyen Başkan Yılmaz, “İstanbul Avrupa yakasındaki ilk ve tek olacak hayvan pazarının temel atma törenini gerçekleştirdik. Bu birinci adım. Bununla beraber Silivri’de hayvancılıkla, çiftçilikle uğraşan kardeşlerim ürününü değerinde, direkt alıcıyla satıcının buluştuğu, veteriner hekim kontrolünde, hijyenik bir ortamda sağlıklı bir hayvan pazarına Silivri’ye kavuşturacağız. Biz çiftçimizin hayvancımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”

MISIR SİLAJLARI ÜRETİCİLERE HEDİYE EDİLDİ

75 dönüm arazide ekimini, gübrelemesini, sulamasını, hasadını ve paketlemesini Silivri Belediyesinin yaptığı mısır silajları üreticilere hediye edildi. Silivri Belediyesine bağlı Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından yapılan 500 ton mısır silajı, Silivri’de üretimle iştigal eden 1.000 üreticiye ücretsiz olarak dağıtımı yapıldı. 

YERLİ VE MİLLİ TOHUMLUK ARPA HEDİYE EDİLDİ

Silivri Belediyesi, “Çiftçiye Tohum Desteği Projesi” kapsamında Ekim ayında Yolçatı Mahallesi’nde düzenlediği Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni ile 25 çiftçiye maddi değeri 30.000 TL olan 5 ton yerli ve milli, sertifikalı tohumluk arpayı hediye etti. Üreticiler kendilerine hibe edilen bu ürünlerle toplamda 250 dönüm araziye ekim yapma imkanı buluyor. Danamandıra Mahallesi’nde 50 çiftçiye maddi değeri 60.000 TL olan 10 ton tohumluk arpa, Çanta Mahallesi’nde de yine 50 çiftçiye 60.000 TL değerindeki 10 ton tohumluk arpayı bedelsiz olarak dağıtımı yapıldı.. Daha öncesinde de Büyüksinekli, Büyükkılıçlı ve Alipaşa, Değirmenköy, Gazitepe, Çayırdere, Beyciler, Sayalar, Bekirli, Fener, Kurfallı, Çeltik, Akören, Kadıköy ve Gümüşyaka’da tohumluk arpa hediye edildi ve edilmeye devam edilecek.

SİLİVRİ'DE DOĞAL YÖNTEMLERLE ÜRETİLEN BAL

Yerli ve milli tarıma yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında sebzeden meyveye, tohumdan fideye, bakliyattan tahıla kadar pek çok ürün yetiştiren Silivri Belediyesi, bir yandan da arıcılık faaliyetlerine devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne ait arazilerde atıl durumda bulunan 45 kovanı onararak 450 kilogram bal üreten Silivri Belediyesi, bu yıl ise 50 kovanda toplam 500 kilogram bal üretti. 75 çeşit tıbbi bitki ve zengin bitki florasıyla, tamamen doğal yöntemlerle üretilen balın sağım işlemi tamamlandı. İlçenin ekonomisini canlandıran Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz “Katma değeri yüksek ürünler yetiştirmek” vizyonu doğrultusunda gerçekleştirilen kaliteli bal üretimi önümüzdeki dönemde artarak devam edecek. Tamamen doğal yöntemlerle gerçekleştirdiğimiz nitelikli ve sağlıklı bal üretimimize her geçen yıl, üzerine biraz daha koyarak devam edeceğiz” dedi.

ÜRETTİĞİ AYÇİÇEK YAĞINI 10 BİN AİLEYE DAĞITIYOR

Başkan Volkan Yılmaz’ın ‘Sosyal Belediyecilik’ vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Silivri Belediyesi, 500 dönüm kendi arazisine yaptığı ayçiçek ekiminden elde ettiği 50 ton ayçiçek yağını, 10 bin ihtiyaç sahibi aileye ücretsiz olarak dağıtmaya başladı. 3500 dönüm arazide tarımsal ve hayvansal üretim çalışmalarını aralıksız sürdüren Silivri Belediyesi, elde ettiği ürünlerle ihtiyaç sahibi vatandaşları desteklemeye devam ediyor. Hasat ettiği ürünleri Tekirdağ Muratlı Antalya Yağ Tesislerinde 50 ton ayçiçek yağına dönüştürdü. Elde edilen ayçiçek yağları 5 kiloluk tenekeler halinde ‘Bizden Size Sosyal Market’ aracılığıyla 10 bin ihtiyaç sahibi aileye ücretsiz olarak ulaşmaya başladı. Silivri Belediyesi önümüzdeki yıl ise 1.000 dönüm arazisinde yerli ve milli ayçiçek ekimi yapmayı ve elde ettiği ürünlerle dar gelirli vatandaşlara daha fazla destek olmayı hedefliyor.

Editör: Haber Merkezi